Merhaba ben ekonomi bakanı olarak sizleri dinlemeye geldim.
Ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlanılan kripto paralardan vergi almamız gerek. Biliyorsunuz ülkemiz kaynak konusunda dışa bağımlı. Malum cari açığımızda yüksek. Bu nedenle sizin gibi girişimcilerin kazandığı paralardan vergi almamız gerek. Sonuçta aynı ülkede yaşıyoruz ve para kazanan herkes vergisini vermeli. Kısaca kripto paralardan nasıl vergi alalım ne dersiniz?
- Türkiye'deki kripto para borsalarından kullanıcı kimliklerini isteyip, hesap giriş çıkışlarına göre aylık beyanname mi alalım?
- Ortak bir ülke hesabı oluşturup önce oraya para transferi sonra borsalara yaparak, direk oraya yolladığınız paradan %15 yerine %5 gelir vergisi mi keselim?
Nasıl yapalım sizleri kızdırmadan
Dövizi ve altını düşükten alıp yükselince satan vatandaştan vergi alıyor musunuz?
Hayır...
Kripto para sayesinde ülkeye ciddi bir döviz kaynağı girişi sağlayabilecekken neden bu kapıyı tamamen kapatıyorsunuz? Aksine kripto para yatırım uzmanları yetiştirip istihdam edin, vatandaşları balinalardan koruyacak şekilde doğru yönlendirin. Hatta makası yüksek yerli borsalar yerine uluslararası piyasadan satın almanın önünü açın.
Ve sonuç:
Uluslararası piyasadan bugün 15000 dolardan bir bitcoin alan vatandaş yarın 25000 dolardan bozdurup parasını Türkiye'ye getirdiğinde tek bir bitcoin işleminden memlekete 10000 dolar ek kaynak girişi sağlayabilir. Vergi kaynak olarak devletin devamlılığı için şart evet. Ama ülkeye milyar dolar seviyesinde yatırım getirmek isterken kripto paraya benzin muamelesi yaparsanız, hem bu işi yeraltına itmiş hem de ülkeyi milyar dolarlık potansiyeli olan ciddi bir kaynaktan mahrum etmiş olmaz mısınız?
Yerli borsaların sermaye yeterliliklerini operasyonlarının güvence altında yürümesini sağlayın, sadece bu şekilde bile yaratılacak kaynak keseceğiniz vergiden kat be kat büyük olacaktır. Karapara işini de dert etmeyin, herkesin kripto para almak için harcadığı TL belli zaten, borsalar da parayı sadece banka hesabına yatırıyor. Sorarsınız sen şu 1 bitcoini ne zaman nasıl aldın diye, o da belgeler şu tarihte 15ten aldım bu tarihte 25ten sattım diye, siz de geç kardeşim, der sıradakini çağırırsınız.
Bankada eft havale yapılırken kira seçeneği var işaretlenebiliyor mesela. Oraya bir de kripto para seçeneği koyarsınız, havale yapan orayı işaretler, borsa da para yollarken o statüde iade yollar, sorun kalkar...
Bu işi elinizi çabuk tutarsanız, ülke için fırsata çevirirsiniz, vergi kaynağı gözüyle görürseniz, dünya kazanırken ülke kaybeder...