Pages:
Author

Topic: Merhaba, ben ekonomi bakanı, kripto paraları nasıl vergilendirelim? - page 3. (Read 913 times)

sr. member
Activity: 588
Merit: 251
Bakana atıf olarak söylüyorum, sayın bakan Bitcoin kullanıcı sayısını düşündüğümüzde henüz vergi almak için erken, zaten btc borsalarından vergi alıyorsunuz o yeterli, biraz daha sabredin ki vergi aldığınıza değsin.
member
Activity: 314
Merit: 10
Merhaba ben ekonomi bakanı olarak sizleri dinlemeye geldim.

Ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlanılan kripto paralardan vergi almamız gerek. Biliyorsunuz ülkemiz kaynak konusunda dışa bağımlı. Malum cari açığımızda yüksek. Bu nedenle sizin gibi girişimcilerin kazandığı paralardan vergi almamız gerek. Sonuçta aynı ülkede yaşıyoruz ve para kazanan herkes vergisini vermeli. Kısaca kripto paralardan nasıl vergi alalım ne dersiniz?

- Türkiye'deki kripto para borsalarından kullanıcı kimliklerini isteyip, hesap giriş çıkışlarına göre aylık beyanname mi alalım?
- Ortak bir ülke hesabı oluşturup önce oraya para transferi sonra borsalara yaparak, direk oraya yolladığınız paradan %15 yerine %5 gelir vergisi mi keselim?

Nasıl yapalım sizleri kızdırmadan Smiley

bakanımız olduğunuzu nereden bileceğiz?

bu iş biraz saçma olmamış mı  ben dolar aldım diyelim oldu dolar 5 tl benden bunun vergisini mi alacaksınız Cheesy
legendary
Activity: 1288
Merit: 1110
Sayın Bakanım,

Bence vergileri bitcoin olarak toplayın sonra HODL. Artık neye niyet neye kısmet olacak hep beraber görürürüz. Bakın şimdi, 2009'da vergileri bitcoin olarak toplamış olsaydınız ne cari açık kalırdı, ne sıkıntı. Bitcoin biterse ve hala toplanacak vergi varsa ortada, ethereumu var, litecoini var. Oradan yürürsünüz. Onlar da biterse waves platformunda 1 waves'e limitsiz token olşuturabilirsiniz. İnanın dipsiz kuyu buralar.

Saygılarımla arz ederim.
newbie
Activity: 3
Merit: 0

Ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlanılan kripto paralardan vergi almamız gerek. Biliyorsunuz ülkemiz kaynak konusunda dışa bağımlı. Malum cari açığımızda yüksek. Bu nedenle sizin gibi girişimcilerin kazandığı paralardan vergi almamız gerek. Sonuçta aynı ülkede yaşıyoruz ve para kazanan herkes vergisini vermeli. Kısaca kripto paralardan nasıl vergi alalım ne dersiniz?

- Türkiye'deki kripto para borsalarından kullanıcı kimliklerini isteyip, hesap giriş çıkışlarına göre aylık beyanname mi alalım?
- Ortak bir ülke hesabı oluşturup önce oraya para transferi sonra borsalara yaparak, direk oraya yolladığınız paradan %15 yerine %5 gelir vergisi mi keselim?

Dövizi ve altını düşükten alıp yükselince satan vatandaştan vergi alıyor musunuz?
Hayır...

Kripto para sayesinde ülkeye ciddi bir döviz kaynağı girişi sağlayabilecekken neden bu kapıyı tamamen kapatıyorsunuz? Aksine kripto para yatırım uzmanları yetiştirip istihdam edin, vatandaşları balinalardan koruyacak şekilde doğru yönlendirin. Hatta makası yüksek yerli borsalar yerine uluslararası piyasadan satın almanın önünü açın.

Ve sonuç:
Uluslararası piyasadan bugün 15000 dolardan bir bitcoin alan vatandaş yarın 25000 dolardan bozdurup parasını Türkiye'ye getirdiğinde tek bir bitcoin işleminden memlekete 10000 dolar ek kaynak girişi sağlayabilir. Vergi kaynak olarak devletin devamlılığı için şart evet. Ama ülkeye milyar dolar seviyesinde yatırım getirmek isterken kripto paraya benzin muamelesi yaparsanız, hem bu işi yeraltına itmiş hem de ülkeyi milyar dolarlık potansiyeli olan  ciddi bir kaynaktan mahrum etmiş olmaz mısınız?

Yerli borsaların sermaye yeterliliklerini operasyonlarının güvence altında yürümesini sağlayın, sadece bu şekilde bile yaratılacak kaynak keseceğiniz vergiden kat be kat büyük olacaktır. Karapara işini de dert etmeyin, herkesin kripto para almak için harcadığı TL belli zaten, borsalar da parayı sadece banka hesabına yatırıyor. Sorarsınız sen şu 1 bitcoini ne zaman nasıl aldın diye, o da belgeler şu tarihte 15ten aldım bu tarihte 25ten sattım diye, siz de geç kardeşim, der sıradakini çağırırsınız.

Bankada eft havale yapılırken kira seçeneği var işaretlenebiliyor mesela. Oraya bir de kripto para seçeneği koyarsınız, havale yapan orayı işaretler, borsa da para yollarken o statüde iade yollar, sorun kalkar...

Bu işi elinizi çabuk tutarsanız, ülke için fırsata çevirirsiniz, vergi kaynağı gözüyle görürseniz, dünya kazanırken ülke kaybeder...
hero member
Activity: 1078
Merit: 696
TL Dolar gibi para birimlerine geçilmediği sürece gelir sayılmaz, vergilendirmek için önce kurumsal olarak tanımak gerekiyor,
full member
Activity: 756
Merit: 104
Bitcoin den şuan için vergi alamazsın hatta alma kardeşim şuan alma gidin dünya para kazanıp vergisi affedilen adamlardan alın. Zaten üç kuruş parası olan yada bir şekilde teknolojiden anlayıp para kazanmaya çalışan insanların çoğunluk da olduğu ve bin bir türlü risk ile yol alıyorlar.

Vergi vermek isteyen maliyeye kazandığı miktarı bildirip verebilir.
member
Activity: 154
Merit: 15
Resmî kripto borsa açılsın.
Diğer özel borsalar yasaklansın, bankalara talimat verilsin bu şirketlere TL yatırma çektirme yaptırılmasın, yasaklanmasa da işlem yapılamaz zaten.
Alım-Satım-TL çekiminden devlet komisyon alsın.
Takip de gerekmez beyan da gerekmez, vergi kaçağı da olmaz.
Komisyon oranları abartılmasın, millet btc alıp satarken kıçını tutmasın.
Olması gereken budur ama bizim hükumetimiz hiç bir şeyi düzgün yapamadığı için 2 tane çakma din adamı çıkar der ki caiz değil yasaklayalım, onlar da engellemeye çalışır, yasaklar gelir, millet deler, kaçak göçek devam eder.
AKP = Beyin Not Found (Akılsızların Kurduğu Parti)
Şuanki borsaları resmileştirsinler ve devlet güvencesi versinler kafi olur. Birde denetlesinler.

Bu dediklerine hiç gerek yok. hem dediklerin bitcoinin doğasına ters. Vergi problemini çözecek şey merkeziyetsiz borsalardır. şu an en çok kullandıgımız sıradan merkezi borsaların fişini çekebilirler ama merkeziyetsiz borsaların fişini çekemezler çünkü blockchain teknolojisini kullanıyor merkeziyetsiz borsalar. bitcoinin fişinin çekilememesi gibi düşünün. her kullanıcı zincir gibi birbirine bağlı. önüne geçmelerinin tek yolu internetin fişini çekmek. 2018 i bekleyin waves dex baya gelişme katetti
sr. member
Activity: 459
Merit: 258
🌟 Blockchain Expert, Miner.
Diğer özel borsalar yasaklansın, bankalara talimat verilsin bu şirketlere TL yatırma çektirme yaptırılmasın, yasaklanmasa da işlem yapılamaz zaten.
Olması gereken budur ama bizim hükumetimiz hiç bir şeyi düzgün yapamadığı için 2 tane çakma din adamı çıkar der ki caiz değil yasaklayalım, onlar da engellemeye çalışır, yasaklar gelir, millet deler, kaçak göçek devam eder.
Şuanki borsaları resmileştirsinler ve devlet güvencesi versinler kafi olur. Birde denetlesinler.
member
Activity: 154
Merit: 15
Halihazırda kullanılan merkezi borsalardan(paribu, koinim, btcturk, koineks) alınan bilgilerle vergilendirme yoluna gidebilir devlet. Ama unutulan bir nokta var. Bu merkezi borsalara alternatif merkezi olmayan borsalar. Yani Waves DEX altyapısını kullanan borsalar. İşte o zaman devlet bu işi vergilendiremeyecek. Önüne geçebilmesi için internetin fişini çekmesi gerek
member
Activity: 124
Merit: 10
kriptoparalardan nasıl vergi alınacağını sistemin nasıl regüle edileceğini diğer devletlerin kriptolara nasıl yaklaştığını inceleyerek başlayın sayın bakanım.Sonrası kolay olur ve çorap sköüğü gibi gelir.Ama vergi alma konusunda malum ciğerimizi söküyorsunuz.Yavaş başlayın ilk girişte acıtmadan düşük meblağ ile başlayabilirsiniz.
hero member
Activity: 1532
Merit: 560
newbie
Activity: 7
şimdi komisyonu alan kullandığınız borsalar, hani devlete? mesela direk borsalara söyleyip kaynaktan fee ücreti adı altında 0,0001 BTC mi tahsil edelim?
mesela paribuya söyleyelim 0,0005 yerine 0,0006 alsın?
hero member
Activity: 896
Merit: 630
şimdi bakanım er ya da geç buralara damlıyacagınızı hepimiz adımız gibi biliyorduk bu vergilendirme konusunda. öncelikle yegenlerinizi akrabalarınızı vs bu işlere sokmadan bu yeni kanunu şeffaf bir biçimde  geçirmenizi temenni ediyoruz. elbette biliyoruz bizler pek skinizde degiliz zaten.  bi de bunları dinleyelim derdinizinde tamamen politik oldugu konusundada hem fikiriz gizliden gizliye. genede  buralara kadar gelmişken yazalım küçük yatırımcıyı en az etkileyecek yolu.

zaten borsalar bizden kestikleri komisyonlar sayesinde size hali hazırda vergimizi veriyoruz bu işlemlerde. siz ek olarak çekilen her para da ek vergi almaya kalkarsanız-karpuz kabugu düşürmedik dimi en başından derdiniz bu zaten- bu işlmlerin hepsi yer altına kayar. hem borsadan dunya genelinde pahalıya alıyoruz hem komisyon oduyoruz hemde çekimde ekstradan vergi diye tutturursanız bu iş olmaz.
newbie
Activity: 7

Pages:
Jump to: