Uzun zamandır yazılmamış. Benim bir kaç çalışmam var ve merit alabilecek kapasitede olduğunu düşünüyorum. Yine de takdir sizlerin.
Gelen meritleri yine kayda değer post atan arkadaşlara aktarmak istiyorum..
Saygılar.
https://bitcointalksearch.org/topic/m.46494644Kripto paralar hakkında her gün yorum yapan, fiyat tahmini yapan birilerini görmüşsünüzdür. Ben kripto ile ilk tanıştığımda Masterluc'u duymuştum. Görüşlerini takip ettim, okudum anlamaya çalıştım.
Masterluc'u eminim duymuşsunuzdur, teori ve tahminlerini de duyduğunuzu tahmin ediyorum. Kendisi sık karşılaşılan birisi olsa da bazılarızın karşısına çıkmamış olabilir. Zira twitter, facebook gibi popüler yerlerde yok bildiğim kadarıyla.
Geçmişten bu yana Masterluc nickli hanımefendinin paylaşımlarını aşağıdaki linklerden inceleyebilirsiniz. Evet şaşırmayın, çoğunluk erkek diye tahmin etse de aslında bir kadın kriptocu. Maalesef içerikler İngilizce değil. Çeviri programları iş görüyor allahtan.
https://vk.com/bitcoin_vangaEn son geçen Mayıs ayında çizdiği grafiği aşağıda paylaşayım. Kendisi burada iyi bir tahmin yapsa da bire bir tutturamadı elbette. 15K civarlarına çıkıp oradan parça parça düşüş ve yükselişler bekliyordu. Kısmen oldu. Hee bu arada 2019 sonu için 100K üzeri hedefi hala güncel Masterluc'a göre. Tavan fiyatı da 250.000$ olarak belirtti.
https://www.tradingview.com/chart/BTCUSD/YRZvdurN-The-target-of-current-bubble-lays-between-40k-and-110k/Umarım faydalı olmuştur.
https://bitcointalksearch.org/topic/m.46458971Kripto paralar için vergi hususunda çok soru işareti var. Üniversitede hukuk dersleri almış birisi olarak bir kaç konuda bilgi vermek istedim.
Birincisi vergi kanunla olur. Yani kanuni düzenlemesi olmayan bir konuda devlet kişiden vergi isteyemez. Örnek vermem gerekirse;
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU
Kanun Numarası : 4760
Kabul Tarihi : 6/6/2002
Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 12/6/2002 Sayı : 24783
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 7
Ülkemizde Özel Tüketim Vergisi 06/06/2002'de mecliste kabul edilerek, 12/06/2002 tarihinde yayınlanan resmi gazete ile yürürlüğe girmiştir.Yani ülkemizde bu tarihe kadar araba satışında herhangi bir ÖTV ödemesi söz konusu değilken, bu kanunun hayatımıza girişiyle pek çok alanda ÖTV uygulaması gelmiştir.
Kanunu baştan sona okuyabiliriz, ancak hiç bir yerinde şu şekilde bir ibare görmeniz mümkün değildir. "Bugüne kadar satın alınan araçlardan %XX ÖTV alınacaktır." yada "X tarihden itibaren (geçmiş bir tarihi kastederek) geçerlidir ve alım yapanlar ÖTV kadar ödeme yapar."
Çünkü vergi yasayla olur ve bu yasa ile çıkan konu sadece ileriye işler. Bir çok kez yüksek mahkemelerin bu tarz konularda geriye işlemezlik, kazanılmış hak gibi uygulamalar nedeniyle kanunlar sadece çıkarıldıkları tarih veya meclis tarafından belirlenen ileri bir tarihi konu alarak yürürlüğe girer.
Bu kapsamda, bugün yapılan kripto para ticaretleri henüz bir yasal düzenlemeye konu olmadığından bir vergi talebi söz konusu olamaz. Olsa da yasal olmaz. Bunu iki şeyle açıklayabilirim.
Birincisi kripto para ticareti üzerine çıkarılmış bir yasa yok! İkincisi ise herhangi bir vergi kanuna kripto para ticareti konusuyla ilgili bir madde eklenmedi. Bu ikisinden birisinde bir gelişme olursa devlet vergi talebinde bulunabilir. Ancak o düzenlemenin yapıldığı tarihten itibaren. Örneğin gelir vergisine bir madde eklenerek kripto para ticareti üzerinden uygulanacak vergiler belirlenebilir.
Umarım anlatabilmişimdir.