Enflasyonun azalmayacağının göstergesini sadece bu grafiğe bakarak anlayabilirsiniz. 2010 yılından bugüne kadar dolaşımdaki Türk Lirası miktarı 8 kat artış göstermiş (32 trilyon → 254 trilyon). Bu paranın nasıl dağıldığını hep birlikte inceleyeceğiz.
2010 yılı öğretmen maaşı: 1302 TL (991$)
2022 yılı öğretmen maaşı: 6354 TL (430$)
*En düşük kademe öğretmen için hesaplanmıştır.
Türk Lirası bazında halkın parasının yarısına yakını güç sahipleri tarafından emilmiş. Dolar bazlı baktığınızda ise kayıp %57 oranında. Doların bile enflasyon karşısında ezildiğini düşünürseniz aslında alım gücü düşüşü çok daha fazla ve artık halktan birilerinin bir şeyleri alması imkansıza yakın.
2010 asgari ücret: 760 TL (579$)
2022 asgari ücret: 4253 TL (288$)
Bu verinin üzerine artık asgari ücretle çalışan insan oranının çok daha fazla olduğunu da eklerseniz durumun ne kadar vahim olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Halkın çok büyük bir bölümü olan asgari ücretlilerin Ryzen 4800h içeren en ucuz bilgisayarı (16000 TL) alması için 113 gün başka hiç bir harcama yapmadan evet su bile içmeden para biriktirerek çalışması gerekiyor.
2010 en düşük emekli maaşı: 683 TL (520$)
2022 en düşük emekli maaşı: 2500 TL (169$)
Senelerce çalışıp her ay maaşından belli bir bölümüne emeklilik için el konulan insanlar (35 yaşında yalandan emekli olanları hariç tutuyorum) 169$ ile geçinmek zorundalar. Ve bu miktar çoğu yerdeki kira miktarından bile daha az. Bilgisayar yada telefon almaktan bahsetmiyorum sadece ekmek yeseler bile zor durumdalar. Bu durum sevgili arkadaşım @Lachrymose tarafından dile getirilen emekliliğin bu ülkedeki en büyük ponzi olduğunun kanıtıdır.
Üniversite mezunu memurların bile artık maaşları asgari ücretin neredeyse sadece %30 üzerinde olduğunu düşünürseniz halkın aslında çok daha büyük bir bölümünün yoksulluk sınırında yaşadığını görebilirsiniz.
8 kat para basılırken insanların maaşları aynı oranda artmadı. Bu aradaki farkın güç sahiplerinin cebine gittiğini hepimiz biliyoruz. Tam olarak bu sebeple insanlar kendilerini, emeklerini fiat paralar ile koruyamaz. Bir çok arkadaşım ve ben bugün kısmen de olsa bu durumun etkilerinden korunduysak bunu
BTC'ye borçluyuz. Teşekkürler Satoshi, teşekkürler bitcoin!