Pages:
Author

Topic: Merkez bankasının faiz arttırması tam olarak ne demek? - page 2. (Read 599 times)

newbie
Activity: 161
Merit: 0
halka size para yok demek.1 alırsan 10 ödersin demek.o yüzden borç almadan başka yöntemlere yönel ve öyle kazan demek..
jr. member
Activity: 109
Merit: 1
Türkiye'nin ekonomisi bok gibi görünse bile kendisini rahatlıkla toplayabilecek seviyede. Her ülkenin bu şekilde çöküş dönemleri olmuştu ama arkasından üretime ve bilime önem vererek bu çöküşten kurtuldular. Bizim yöneticilerimiz de para çevirmek yerine bir gün bunu öğrenirler belki de.
newbie
Activity: 196
Merit: 0
çok karışık işler bunlar.şu an faiz artırımı olursa döviz düşer ama bu sefer yatırım yapılamaz.faizler artırılmazsa piyasaya para akışı olur ama o paranın değeri olmaz.yani çok sıkışık bir durum..
legendary
Activity: 1050
Merit: 1000
Merkez bankası faiz arttırımını ısınan ekonomiyi soğutmak amacıyla uygular. Ama bunu belirli bir düzeyde tutmak gerekir. Yüksek faizler büyüme politikalarını olumsuz etkiler. Bu da istenilen bir sonuç değildir.
hero member
Activity: 1582
Merit: 520
Kısacası merkez bankasının faiz oranıyla ülkenin dolar rezevleri  arasında bir denge var ülkenin sahip olduğu dolar miktarı azalırsa faizi belirli ölçüde arttırmalılar arttırmazlarsa denklem bozulur ve ülke felakete sürüklenir .
newbie
Activity: 168
Merit: 0
faiz artırınca yüksek faiz ile Türk lirasına para yatırmaya gelen yatırımcılar oluyor. tahvil, bono mu ne işte. türkiyeye sıcak para girişi oluyor ve diğer para birimleri karşısında yerel paranın değerlenmesi öngörülür. ama gelin görün ki faizi 1000 baz puanda artırsan bizimkinin değerlenmesi anlık, haftalık o kadar. sonra yükselişe devam ediyor.
jr. member
Activity: 32
Merit: 2
Merkez Bankaları ülkelerin para politikalarını belirler. Hem ne kadar para basılacağına karar verir hem de bankalara verilen borç paraların faizleri belirlerler. Merkez'in bugünkü son kararına göre bankalara verilecek borç paralar için yüzde 16.5 faiz isteyecekler. İstenen faiz yükseldikçe bankalarda bunu müşterilerine yansıtır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde faiz silahı ısınan ekonomiyi soğutmak için kullanılır. Faizler yukarı çıkınca ekonomik aktivite yavaşlar dolayısıyla enflasyonun gerilemesi beklenir. Yüksek faizler büyüme politikalarını da olumsuz etkiler.Sonuç olarak tüm sektörlerde fiyat artışına yol açar.
jr. member
Activity: 154
Merit: 1
Devlet faiz artırmak istemiyor aslında.Faizler artırıldığında para akışı bankalarda toplanıyor. Tabii vatandaş faizi cazip görüp yüklenince döviz otomatik olarak satışa geçtiğinden düşüyor. Buda dövizle ticaret yapan özelliklede ihracatçının işine gelmiyor. Bence bu dengelerin TL açısından kazançlı olabilmesi sanayi yatırımının gerçekleşmesi üertimin artmasıdır.Bu hem faizi,hemde döziz kurunu düşürür paramız değerlenir. Kendimiz üretmeliyizzzz vesselam.
member
Activity: 266
Merit: 10
Amaç para babalarını dolar ve avrodan tl ye çekmek bunu da faizi arttırarak yapabiliyorsunuz, başka türlü dış yatırımcı ülkeye para sokmuyor. Yüksek faizde ülke içinde yatırımın azalmasına sebep oluyor.
newbie
Activity: 182
Merit: 0
ülkeden para çıkışını engelleyip dışarıdan daha çok para girişini sağlamaya çalışır faizi arttırarak. Aynı zamanda parayı bankalar aracılığıyla sisteme sokup çarkı döndürmeyi çalışır. Ha az daha yükseltirlerse en büyük ponziyi kurmuş olurlar. devamlı para basmak zorunda kalacaklar.
member
Activity: 208
Merit: 10
Piyasada bol bulunan bir ürünün değeri az olur. Kıt olan bir şeyin değeri fazla olur. TCMB Faiz silahı ile faizi yükselterek, yükselen faiz ile tasarrufun artması sağlanıp bir nevi parayı piyasadan çekmeyi amaçlar. Böylece bol bulunan paranın balance(diğer değişkenler sabitken) sağlanmış olur.
newbie
Activity: 168
Merit: 0
Merkez bankası faizi arttırarak tl'nin daha fazla yatırım almasına çalışıyor. tl'nin talebi arttıkça değeri de artacaktır fakat sadece faiz arttırımı ile işler yürümüyor. Bu sefer de enflasyon başımıza bela oluyor.
newbie
Activity: 140
Merit: 0
Yatirimcilara sen gel parani Turk lirasina cevir ki ben bunun uzerine %17 !8 kazanc vereyim sana diyor. Bu kazanca ragmen yatirimci su anda guvenip Turk Lirasina parasini cevirmiyor. Cevirip iceriye doviz getirsin diye tesvik etmek amaci ile de artirim yapiliyor
newbie
Activity: 182
Merit: 0
faiz artırsa bile etkisi çok zayıf. bunu herkes göremiyor ve dış mihraklara inanıyorlar. yabancı ekonomistleri bir dinleseler. merkez faiz artırmazsa eğer dolar 6 liraya gidecek. gerçi bunun da pek işe yaramadığını onlar biliyor.
member
Activity: 448
Merit: 33
Faiz artırma kısaca, Merkez Bankası, ''insanlara, bankalara, yatırımcılara, yatırım yönetim şirketlerine dolar, euro almayın, aldıysanız da satın paranızı Tl'ye çevirin, ben size daha güzel kazanç sunuyorum'' demek istiyor. Yani herkesin parasının TL de durmasını sağlamak için bir nevi araç.
jr. member
Activity: 109
Merit: 1
benim paramın değeri çok az bunun yanında ülkemizde hukuka ve adalete aynı zamanda güven ortamına maalesef yer yok ama ben iflas etmemek adına salakça yüksek faiz verip yatırımcı tutmak istiyorum demek.

yabancı büyük sermayelerde sadece bu faize güvenerek, adaletin olmadığı bir ülkeye gelip de yatırım yapmaz. Sadece faizle bu iş bitecek olsa şimdiye kadar  ülkeye hiç girmediği kadar sıcak para girerdi.
jr. member
Activity: 420
Merit: 1
benim paramın değeri çok az bunun yanında ülkemizde hukuka ve adalete aynı zamanda güven ortamına maalesef yer yok ama ben iflas etmemek adına salakça yüksek faiz verip yatırımcı tutmak istiyorum demek.
member
Activity: 546
Merit: 10
merkez son açıklamasında faiz artırmadı. dolar grafiğine bakın. hemen yükseldi. şimdi biraz daha durgun ama 5 liraya iyice yaklaştı.

şunu anlarım ben. seçimden önce dolar 5 lirayı aşmaması için faiz artırdı. şimdi artırmıyor. doların 6 liraya gitmesi için mi acaba bilmiyorum. önünü mü açtılar.
member
Activity: 252
Merit: 11
faiz arttırmadı faizi sabit tuttu ama bu da doların bir anda 4.75lerden 4.90 küsürler sıçaramasını engelleyemedi geçen ki faiz düzenlemesinde faizeri artırdı fakat bu da artışı engelleyemedi. ne yapması lazım peki?

Ekonomi kendi başında ayakta kalabiliyor olsaydı, dışa bu kadar bağımlı olmasaydı bu gün biz faizi konuşuyor olmazdık. Faiz sabit kalırdı zaten ve dolarda herhangi bir değişiklik olmazdı. bizim tüketimimizi üretimimiz karşılamıyor o yüzden gün geçtikçe daha fazla bağımlı hale geliyoruz. Ondan dolayı her geçen gün bu tip kararlardan daha çok etkileniyoruz.
tasarruf şarttır. borç batağındaki ülkelerin gösteriş için bina yapması aptallıktan başka bir şey değildir. ihtiyacımızın olmadığı şeylere yatırım yapılması açık ve net geri zekalılıktır ve bu kaynakların boşa akıtılmasından başka bir şey değildir.
sarayları mı dersin, mülteciler mi, ultra lüks otellerde konaklamalar mı, hepsinin altına çekilmiş son model arabalar mı, daha 10 yılını bile doldurmamış binaların yıkılıp tekrar yapılması mı, ihalelerin hepsine fesat karışması mı, el altından desteklenen bundan 20 yıl sonra karşımıza çıkacak yeni fetö oluşumları mı, işi bilmeyen insanların sırf belli gruplarla yakın ilişkileri olduğu için o koltukları işgal etmesi mi. Hangi birisini söyleyelim.
hero member
Activity: 1533
Merit: 560
faiz arttırmadı faizi sabit tuttu ama bu da doların bir anda 4.75lerden 4.90 küsürler sıçaramasını engelleyemedi geçen ki faiz düzenlemesinde faizeri artırdı fakat bu da artışı engelleyemedi. ne yapması lazım peki?

Harcamaları ve büyümeyi yavaşlatmalı, ayağını yorganına göre uzatıp, diyanete, dış işleri (dolayısı ile eski AB bakanlığı vs), Aile sosyal bakanlığı gibi bakanlıkların ödeneği azaltılmalı, mültecilere harcanan paralar bir an evvel AB'den tahsil edilmeli, edilemiyorsa sınır kapılarını açarak hepsini avrupaya postalamalı, saraylar yapmayı durdurmalı (bunlara adalet sarayları emniyet sarayları dahil), yapılmak zorunda olan binalara aşırı lüks malzeme kullanılarak israf yapılmamalı, mümkünse yerli malzeme kullanılmalı, götümüz bu kadar sıkışık iken hava atmak veya natonun gözüne girmek için F35'ler filan alınmamalı, alınıp kullanılmayan cihazlar, araçlar satılmalı ya da çalıştırılarak para kazanılmalı, götü boklu belediye başkanın altına bile sıfır audi çekilmemeli, devletin malına hükmeden kim varsa cumhurun reisinden ilçedeki kaymakama kadar devletin malını kendi malı gibi görüp kanaatlice harcamalı. İnsanları çalışmaya teşvik edecek, işsizliği bitirecek adımlar atılmalı, genç zımba nüfustan faydalanılmalı, 3 tarafında denizi, tarıma elverişli toprağı, 4 mevsimi olan bu ülke her yönü ile düzgün değerlendirilmeli, bir an önce petrol rezervleri değerlendirilmeli.
Pages:
Jump to: