Pages:
Author

Topic: Merkezsiz Twitter / Sosyal Medya Fikri - page 2. (Read 310 times)

member
Activity: 294
Merit: 17
July 17, 2020, 07:50:38 AM
Geçtiğimiz yıllarda bu konuda çalışma yapan bir ico hatırlıyorum sanki ismi social mıydı neydi pek tutmamış olacak ki ismini pek duymadık. Merkezsiz sosyal medya fikri güzel ama global olarak kullanıcı ağına erişemez bence insanlar işin kolayında yok token alacak onunla gönderecek falan bizim millet bunu yapmaz  Grin

O ico nun bountysini bountyhive yapmıştı galiba.
Devamında bir şey olmadı. Tokenleri dağıttılar ama pek bir ederi olmadı. Twitter'ın başına bu olay gelmişken ekip iyi işlere imza atarsa belki projeleri canlanır yeniden.
legendary
Activity: 2324
Merit: 1175
July 17, 2020, 05:40:15 AM
Geçtiğimiz yıllarda bu konuda çalışma yapan bir ico hatırlıyorum sanki ismi social mıydı neydi pek tutmamış olacak ki ismini pek duymadık. Merkezsiz sosyal medya fikri güzel ama global olarak kullanıcı ağına erişemez bence insanlar işin kolayında yok token alacak onunla gönderecek falan bizim millet bunu yapmaz  Grin
sr. member
Activity: 364
Merit: 304
July 17, 2020, 05:15:23 AM
fikir güzel ancak bu tarz projelerin hazırladıktan sonra insanlara anlatabilmek gerekiyor yoksa yoldan geçene merkezsizlik nedir diye sor bilen olmayacaktır. Bana soracak olursanız bu tarz platformların tamamen merkezsiz olmalıydı tecavüz, vb konularda hassas olmalı onun haricinde özgülüğü olmalıydı ancak nerede...

Ah hocam ah sadece twitter değil bu platform bile merkezsiz olmalıydı.

Üyelik adımları, kullanım aşamaları mevcut sosyal medya sistemlerinden farksız olursa insanlarda kullanabilirler. Kafa karıştırıcı oldu mu kimse uğraşmaz.

Mesela merkezsiz olduğu söylenen makale siteleri var. Steem buna bir örnek bir tane daha vardı neyse. Üyelik aşamaları filan çok kafa karıştırıcı. Geçen senelerde denediğimde öyle idi.

Bu platform yani bu forum ile ilgili dediğiniz doğru. Merkezsiz bir trust sistemi yapmaya çalışmışlar güya ama o da işlemiyor.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
July 17, 2020, 05:07:03 AM
fikir güzel ancak bu tarz projelerin hazırladıktan sonra insanlara anlatabilmek gerekiyor yoksa yoldan geçene merkezsizlik nedir diye sor bilen olmayacaktır. Bana soracak olursanız bu tarz platformların tamamen merkezsiz olmalıydı tecavüz, vb konularda hassas olmalı onun haricinde özgülüğü olmalıydı ancak nerede...

Ah hocam ah sadece twitter değil bu platform bile merkezsiz olmalıydı.
sr. member
Activity: 364
Merit: 304
July 17, 2020, 04:58:16 AM
Sorun:
Son olan olaylardan sonra "Merkezsiz Twitter" veya "Merkezsiz Sosyal Medya" fikri üzerinde düşünüyorum. Merkezsiz sosyal medyaya ihtiyaç var bence. Merkezi olan Twitterda gördüğünüz gibi admin panelinden bile istediğiniz kişiden istediğiniz twiti atmak mümkün oluyor. Hacker olmasa bile dolaylı olarak twitter'ın adminlerine canı gönülden güvenmemiz gerekiyor. Bazen bir küçük twitin bile kısa süreli etkisi dehşet verici olabilir. Önemli bir konu, üzerinden atlayıp geçemeyiz.

Çözüm:
Blockchain işlemlerinde karşıdan karşıya transfer yapabildiğiniz gibi ayrıca mesaj gönderme, imzalama işlemi de yapabiliyorsunuz. Ether ve Btc'de bu konuya aşinayız. Sosyal medyaya özel bir blockchain ağı oluşturulabilir. Atacağınız her twiti kendinize ait cüzdandan imzalayarak atabilirsiniz. Her twit için ufak miktarda token harcamanız gerekebilir. Token değeri olabilir de olmayabilir de. Önemli olan twit atmak bedava yada çok ucuz olmalı.

Ağda yayınlanan her mesajı, farklı tasarıma sahip üçüncü parti sitelerden takip edebiliriz. Tıpkı bitcoin işlemlerini takip için farklı explorer sitelerinin var olduğu gibi. Bu üçüncü parti siteler hoş tasarımları ile bildiğimiz sosyal medyalar gibi olacak. Farklı alternatif sitelerin olması hem rekabet hemde doğrulama açısından daha iyi olur.

Onaylı hesaplar için değişik yöntemler düşünebilir. Mesela ağda bulunan güvenilir node'lar onaylı hesapları konsensüs ile belirleyebilir. Belki benzer projeler vardır bilemiyorum.

Bu fikri düşünürken onu da düşündüm aslında. Sadece twitter özelinde düşündüm. Bir paylaşım yaparken en önemli olan şey verilen mesaj. Twitler genelde 140-280 karakterden oluşan mesajlardan oluşur. Bazen bir önizleme veya video linki eklenebiliyor.

Resimler/videolar farklı bir servisten pratik bir şekilde yüklenecek. Merkezsiz ağda yayınlanan sadece 280 karakterli mesajınız olacak. Şahsen önemli bir mesajı tarihe not düşmek istersem yapacağım şey bitcoin adresimden "mesaj imzalama" olur.

Bitcoinde yapılan imzalama olayını daha pratik, ucuz ve görselleştirilmiş bir şekilde uyguluyoruz sadece. Bitcoin adreslerinin imzaladığı mesajları, twitter gibi karşınıza çıkaran bir site olduğunu düşünün.

Siz ne dersiniz? Bu fikri geliştirebilir miyiz?
Pages:
Jump to: