Vjerujem da se svima dogodilo da stavite premalu cijenu Gasa pa da vam se transakcije ne želi izvršiti satima da ne kažem danima. Do sad nisam bio svjestan te opcije u MetaMasku a koristim ga mjesecima, ne znam da li je dodana kasnije u nekom updateu ili je samo ja nisam vidio pa možda sad otkrivam toplu vodu. Uglavnom toliko me oduševila da sam je odlučio podijeliti s vama.
Kad se kreira transakcija i ona postane vidljiva na mreži (npr. sa etherscan.io) u MetaMasku se kod te transakcije pojavi opcija da možete povećati cijenu koju plaćate za Gas, tekst je dosta sitan i nije ga baš lako uočiti. Uglavnom kad kliknete na nju otvori Vam se prozor gdje ponovo upišete cijenu koju ste spremni platiti za Gas i to je to. Koliko sam provjeravao iznos koji ste namijenili za network fee kod prvog pokušaja transakcije nije izgubljen.
Ovo je dobro rješenje za situacije kada smo već poslali transakciju i čekamo na izvršenje. Ja (uglavnom) prije provjerim na ethgasstation.info ili etherscan.io/gastracker i prema tome odredim Gas cijenu pri potvrđivanju transakcije. Ovisno o situaciji, ponekad idem sa minimalnim vrijednostima tako da mi cijena transakcije bude što niža a kada želim da se transakcija potvrdi ASAP, malo 'podebljam' Gas i to je to.
Ako je transakcija tipa da se ne može izvršiti dva puta npr. prodaja svih tokena na forkdelti i stavili ste premali gas možete jednostavno napraviti novu transakciju a stara će propasti. To je seljačko rješenje koje ne preporučam (plaćate obje transakcije) ali moram priznati da sam ga baš nedavno koristio kada je mreža bila zagušena. Ovo funkcionira i bez metamaska.
To je također jedini put da me je Ethgasstation iznevjerio. Zagušenost je rasla brzo pa je imao zastarjele vrijednosti.