Author

Topic: MLM – o periculoasă strategie de marketing (Read 186 times)

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Am bucuria de a vă prezenta în limba română topicul "MLM – o periculoasă strategie de marketing”, scris de 1miau la data de 4 martie 2019. 1miau este un personaj remarcabil, implicat in diverse acțiuni de a promova Bitcoin și de a-i ajuta pe toți ceilalți membri, dar și un organizator recunoscut de tombole cu premii în BTC. Printre cele mai importante eseuri ale lui 1miau se numără, pe lângă acest topic, și “De ce procesul KYC este unul deosebit de periculos – și inutil”, “[GHID] Cum îți creezi o adresă Bitcoin personalizată (vanitygen) – pas cu pas”, “Evitarea plății unor comisioane BTC prea mari – ghid pas cu pas (Electrum)”, “Is diversification into different coins really a good advice for Newbies?”, sau “How to add a Bitcoin address to Electrum / difference sweep and import priv. key (acestea urmând de asemenea să fie traduse în română).
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Autor: 1miau
Topic original: MLM – a dangerous marketing strategy




Avertisment: Vă rog, nu investiți în sisteme MLM, deoarece nu veți mai primi înapoi banii investiți. În acest topic veți înțelege de ce:



Cum pot fi depistate sistemele MLM

Când căutați oportunități bune de investiție, puteți să întâlniți un model de business numit MLM. MLM este acronimul pentru Multi-Level-Marketing și este deseori folosit pentru atragerea de noi clienți. Multi-Level înseamnă că utilizatorii existenți recrutează clienții noi. Pentru fiecare recrut, clientul existent primește un comision constând într-un procentaj predefinit din depozitul efectuat de cel pe care l-a adus în sistem.

De multe ori, comisioanele sunt platite pe mai multe niveluri:
Când membrul afiliat face reclamă și racolează un nou membru, clientul care îl racolase anterior pe acesta va încasa și el un mic procent din noul depozit.
La început pare profitabil că poți primi un bonus prin recrutarea altui client, însă dacă privim cu atenție constatăm ca nu este benefic și că este mai bine să stăm departe și să nu investim în sisteme Multi-Level-Marketing.




Structura MLM utilizată de țeapa Ponzi numită BitConnect. Recrutarea noilor utilizatori era premiată cu un mic bonus, în funcție de depozitele realizate de membrii afiliați.



O altă promisiune a acestor proiecte obscure este aceea de a multiplica investițiile crypto într-un timp foarte scurt. Unele proiecte MLM au și un bonus special pentru cei care investesc mai mulți bani, oferindu-le câștiguri șî mai mari, și mai rapide:




MLM-urile sunt foarte populare în lumea crypto deoarece crypto oferă câștiguri mari, iar cei neexperimentați, care întreabă mereu “when moon?” (n.r. când crește prețul?) sunt ținta principală. În timpul hype-ului de la sfârșitul lui 2017, multe scheme Ponzi s-au folosit de atmosfera “when moon” pentru a obține bani, indiferent dacă modelul de afacere era bazat pe împrumuturi sau pe minerit; în cele mai multe cazuri au fost doar promisiuni deșarte pentru a-i atrage pe oameni.
În plus, Bitcoin și celelalte criptomonede reprezintă ceva foarte complex pentru noii utilizatori, astfel că este destul de ușor ca țeparii să-i înșele, vânzându-le modele false de afaceri, care ar trebui să fie unele realiste.


Un MLM poate fi recunoscut după structura piramidală, cum ar fi multiplele niveluri de bonusuri obținute de la membrii afiliați, dar și după câștigurile uriașe pe zi sau pe lună. Unele dintre cele mai cunoscute MLM-uri au fost BitConnect și BitClub.




După prăbușirea BitConnect, moneda și-a pierdut aproape întreaga valoare.



Ca o recapitulare, iată care sunt principalele dezavantaje ale sistemelor MLM precum și motivele pentru care ar trebui să evitați aceste investiții:


1. MLM este totuna cu țeapa

MLM nu înseamnă neapărat că un proiect este țeapă, dar în cele mai multe cazuri așa se întâmplă. Și asta deoarece MLM-ul îi avantajează pe operatori, care obțin noi clienți prin recrutarea acestora de către cei existenți, în timp ce fac reclamă serviciului. Beneficiul suprem îl are proprietarul platformei, întrucât marketing-ul este realizat de clienți și este deja plătit prin depozitele noilor membri. Cu alte cuvinte, proprietarul unui sistem MLM nu are niciun risc și nu plătește nimic pentru marketing.
Dacă se adună niște sume suficient de mari, proprietarii închid platforma, iar clienții nu au posibilitatea de a-și retrage banii – de aici și numele de țeapă ("Exit-Scam").

O schemă Ponzi va ajunge mereu în punctul în care nu vor mai exista destui clienți noi care să deschidă noi depozite, deoarece clienții vechi sunt plătiți din banii încasați de la cei noi. Este vorba doar de o redistribuire a banilor, deoarece nu se generează niciun profit.

Dacă este vorba totuși de un MLM care generează profituri reale, sunt câteva lucruri de reținut.


2. MLM presupune costuri semnificative

Dacă generează profit, o afacere bazată pe MLM va trebui să renunțe la o parte semnificativă din acest profit pentru plata comisioanelor care trebuie achitate pentru cheltuielile MLM-ului. În funcție de numărul nivelurilor și de mărimea comisionului individual, se poate ajunge la o parte substanțială din profitul total.
În plus, profitul care nu a fost cheltuit nu mai este disponibil pentru investițiile normale, fapt care are un impact negativ asupra câștigurilor clienților. În acest caz, clienții sunt cei care plătesc pentru marketing.

Drept urmare, un model legitim de afacere nu va apela în majoritatea cazurilor la MLM, pentru că nu este avantajos pentru o dezvoltare sănătoasă a companiei.



3. Doar investitorii timpurii și cei care racolează mulți clienți pot beneficia dintr-un MLM

Ca urmare a structurii de afiliere, investitorii timpurii (care în cele mai multe cazuri sunt fondatorii) și cei care au racolat pe cei mai multi clienți noi sunt cei care vor împărți partea leului. Aceste comisioane pentru membrii afiliați sunt finanțate direct de clienții care se află la niveluri inferioare.
Și, desigur, proprietarii sunt mereu în câștig, altfel nu ar mai opera MLM-uri.

Alt aspect important ține de cei care fac reclamă acestor proiecte și care sunt foarte părtinitori când prezintă modelul de business. Ei vor expune produsul într-o manieră în urma căreia au șanse de a obține și mai mulți afiliați (și, implicit, un bonus mai mare), de aici și natura structurii prin afiliere. Rezultatul constă într-o dinamică periculoasă care oferă o perspectivă foarte părtinitoare asupra unui produs, care de multe ori devine unul foarte popularizat (“shilled project”).



4. MLM-urile nu oferă transparență

Proiectele legitime sunt mereu interesate de un model de business transparent, care să atragă investitorii, oferind detalii despre echipa din spatele proiectului și despre modul de repartiție a veniturilor (echipă / cheltuieli / profitul investitorilor). Totuși, în cele mai multe cazuri, aceste proiecte nu se bazează pe un sistem de multi-level marketing. Wink

De cele mai multe ori, o companie care derulează un proiect MLM nu are o structură transparentă, operatorii sunt anonimi sau semi-anonimi, iar marketing-ul este realizat chiar de către clienți. Este o strategie perfectă pentru ca proprietarii să se ascundă, având parte în același timp și de un marketing enorm.

Cei lipsiți de experiență sunt principala țintă a acestei strategii de marketing, care le promite “noul Bitcoin", "Lambo or Moon" (n.r. Lamborghini sau o creștere fulminantă a prețului / profitului) sau alte venituri nerealiste.


Dacă modelul de business este unul bun, un MLM cu comisioane clare poate reprezenta o metodă de marketing viabilă și legitimă, însă trecutul a demonstrat tocmai contrariul.

În sfârșit, sistemele de multi-level marketing sunt descurajate la modul general din cauză că există un mare risc de a fi vorba de o țeapă; și, chiar dacă nu ar fi o țeapă, structura este una nefavorabilă clienților, fiind de natură de a-i îmbogăți pe fondatori.
Jump to: