Alp konu başında resimde verdiğin modem güzel. Bir akrabama kurmuştuk ondan memnun.
Ayrıca fiyat aralığını araştırmadım ama kaliteli modemler denilince aklıma şunlar gelir:
Billion , Cisco , Netgear, Motorola, Zyxel, D-link , Linksys, Belkin. Bu markaların malzeme kalitesi PCB si, lehimleri ve toplam kalitesi yüksektir.
Asus a ön yargı ile bakardım (Modemlerine) ama incelediğimde onunda iyi bir yeri hak ettiğini gördüm.
Soğuk olduğum markalar : AIRTIES, Tp-Link, Huawei, inca, Everest, S-link (Bu markadan nefret ediyorum) .
Abi bendeki modem zyxel lanet olsun 2 duvar öteden tek çubuk çekiyor anteni yok.
Bu arada hangi resimdeki guzel 119tl mi 179tl mi
ilk resimde ki DSL N12 model olandan kullanmıştık. Zyxel modemlerde iyi ve kalitelidir. Elindeki modelin anteni yetersiz olabilir. Veya evin yapısına göre Wifi kanalını değiştirmen randıman sağlayabilir. Anten sökülebilir türden ise başka bir anten takabilirsin, daha yüksek kazançlı antenler piyasada mevcut.
Piyasada ki modemlerin çoğu birbirine yakın sinyal çıkış gücündedir. Çünkü bazı uluslar arası radyo sinyal standartlarına uygun olmalıdır. Aksi halde yüksek frekanslarda (indoor / kapalı ortam) çalışan bu cihazlar insan sağlığını tehdit eder. Durum böyle olduğu için farklı markalar farklı anten çeşitleri geliştirerek etkin sinyal mesafesini genişletmeye çalışır. Outdoor çalışan cihazların sinyal güçleri daha yüksek olur. Çünkü bunlar insanlardan uzak yerde çalışmak üzere imal edilir. Baz istasyonları gibi.
Kaliteli ve çok antenli ürünler işini görecektir. Dediğim gibi mevcut cihazına SMA Anten alma yolunada gidebilirsin.
Ceptelefonu 2 watt ( 2000 mili watt) cikisla beyne 1 cm mesafede calisiyor. 400-600 mili watt icin sagligi tehdit eder demek sadece bilgisizlik.
Cok antenli olmasi ise tamamen bant genisligi ile alakali mesafe ile degil. her bir anten 2.4 ghz bandinda 144 mbit tasir, 2 antenli olunca N 300 ve 3 antenli olunca N450 denmesi bu yuzden. Frekans yukseldikce bant genisligide yukselir. 5 ghz de bu 450Mbps, 900Mbps, 1,300Mbps seklinde devam eder 1300+450 = 1750 mbit olan AC kablosuz teknolojisi ise ayni anda dual band calisarak bu yuksek hiza ulasmanizi saglar. Ama 300 500 dolar verip en son cikan orumcek benzeri bir router alsaniz bile bilgisayar tarafinda bu teknolojiye sahip bir wifi yoksa muhtemelen 65 mbit yada 144 mbit ile bagli kalirsiniz. Bir baska teknik ise ayni bandda frekans kaydirmali calisir, yani 2.4 ghz de 20 yada 40 mhz kaydirarak ayni anda tek antenle 144 mbit baglanmanizi saglar, sayet cihazinizda bu teknoloji yoksa 65 mbitten yukari cikamazsiniz. Hiz ve ayni anda birden cok cihaza hizmet etmek ise tamamen routerdaki islemci ve ram gucune ve firmwarine bagli. O pahali routerlarin pahali olmalari genellikle yazilim yuzunden o yuzden ucuz modellerde bir cok kisitlama var, iste bu yuzden 3. parti firmware kullanarak size kirpilmis olarak verilen cihazin tum potansiyelini kullanabilirsiniz.
Yazdığımı anlamamışsın veya çok ateşlisin, bana (Bilgisiz) diyecek kadar seni gaza getiren ne oldu bilmiyorum. Uluslar arası Wifi sertifikası boşuna var o zaman.
Bu sertifika her ürüne verilmiyor.
Öte yandan, Cep telefonunu hiç birimiz 24 saat konuşma modunda kafamıza yaslayıp kullanmayız. Cep telefonu sadece konuşma anında sinyal gücünü yükseltir ayrıca GSM 900MHZ ile 1900MHZ arasındadır. Home Wifi ise 2.4GHZ - 5GHZ biliyorsun. Böyle olmasına rağmen
yinede cep telefonu bile çok uzun süre kafaya yakın kullanılmamalıdır.
Üreticiler bunun ile ilgili önlemleri de ayrıca alıyorlar zaten. (Onaysız çakma çin malı telefonlar hariç tabi)
Bu önlemleri almaya çalışmalarının sebebi nedir peki ? Bir düşün.
Bu yüksek frekanstaki mili watt değerlerini küçümsemen doğru değil. Yani neyi neden küçümsediğinide anlamış değilim düşük mW ile çalışan cihazlar zarar vermez diyorsan eğer al 1TL lik Lazer Pointer 10mW gücünde tut gözüne birkaç saniye bakalım ne olacak. Alt tarafı ufacık pil ile çalışıyor. Ne zararı olabilir dimi?
Ha diyeceksin ki o Lazerdir, ışıktır bilmem ne, bu radyo dalgası frekans, ne alaka ? Ben bunu sana düşük wattlarda ki güçlerinde tehlikeli olabileceğini örnek vermek için söyledim. Senin dediğin gibi olsaydı Wifi cihazlar
indoor / outdoor olarak üretilmezdi.
Pahalı routerların pahalı olma sebebi daha yüksek teknoloji standartlarında üretilmiş olmalarından da kaynaklanıyor. Ayrıca Standartlara uyumlu üretiliyorlar.
International Commission on Non Ionizing Radiation Protection, Wi-Fi Alliance , WHO (Dünya Sağlık Örgütü) gibi standartlara uygun olmak
"zorundalar" Ve bu kurumlar / standartlar
keyif olsun diye kurulmamıştır.
Ayrıca bahsettiğin konu, router a custom rom atmak ise yeni cihazı garanti dışı bırakır. Cihaz brick te olabilir yaparken.
Şimdiye kadar sayısız modem, router tamiri yaptım. Kalitesiz olarak ifade ettiklerim içindekilerin işçiliği kötü olanlar, lehimler manda boku gibi atılmış, kurşun oranı daha fazla olan toplam kalitesi düşük cihazlar.
Adam alt tarafı modem almak istedi
Al kardeşim o asus güzel