Bir web sitesine girdiğinizde, site sahibi kullandığınız işletim sisteminden, bilgisayarınızın ekran çözünürlüğüne kadar tüm bilgilere ulaşabilirken, anonimlik hakkında bilinçsizce yorumlar atmak doğru değil. XMR.to'nun kurucularından biri Monero Core ekibinden binaryFate'dir. XMR.to sadece Monero için Tor browser ile çalışan ve Javascript gerektirmeyen Blockchain explorer geliştirmiş bir grup. Bu kişiler aynı zamanda XMR.to üzerinden atomic swap hizmeti sağlıyor dolayısıyla son derece güvenilir olduklarını ve atomic swap yapmak için xmrto2bturnore26.onion adresini Javascript özelliğini kapattıktan sonra Tor browser üzerinden rahatlıkla kullanabileceğinizi belirtmek isterim. Bunun dışında yaşadığınız sorunlarda
[email protected] adresine PGP key kullanarak atacağınız e-mail herhangi bir kişi ya da kurum tarafından okunmadan sadece ekibin kendisine ileteceğinden dolayı atomic swap işlemini son derece anonim bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yine de işlemleri parçalı yapın.
Lafı ağzımdan aldın, benden çok yaşayacaksın.
Bu servislerin dışında tamamen siteyi ortadan kaldıracak bir servis hazırlığı var;
anladığım kadarıyla sistem şöyle çalışıyor,
bitcoin cüzdanınızdan monero cüzdanınıza swap yapmak istiyorsanız işlemler şöyle:
monero adresinizi 43byte lık 2 parçaya bölüyorsunuz, OP_RETURN ile tx e push ederek,
kendi bitcoin adresinizden bitcoin-to-monero swap adresine peş peşe her biri 0.001 btc lik iki gönderim yapıyorsunuz.
bir süre sonra bambaşka bir bitcoin adresinden sizin bitcoin adresinize 0.001 btc geliyor.
swap yapacağınız bitcoin i bu adrese gönderiyorsunuz.
bir süre sonra monero adresinize karşılık monerolarınız geliyor.
kafası almayanlar için gelsin :
hello world gömülü tx örneği =
https://www.blockchain.com/btc/tx/6dfb16dd580698242bcfd8e433d557ed8c642272a368894de27292a8844a4e75?show_adv=trueDeFi (Decentralized Finance) adında yeni bir kavram hayatımıza hızlıca girmeye başladı. DeFi kavramı yaratılan platformun verdiğiniz örnekteki gibi gerçekten bir merkeze bağlı olmaması gerektiği anlamına geliyor. DeFi platformlarının arasında benim en çok beğendiğim Bisq'tir. Bisq, yazılımı açık kaynak kodlu ve GNU Affero General Public v3 lisansına sahip olduğu için son derece güvenilir fakat Türkiye'de çoğu kişi bilmiyor. Bisq'de Bitcoinler multi signature adreslerde tutuluyor ve takas işlemi Bisq üzerinden gerçekleştirildiği için de anonimlik sağlıyor çünkü Tor üzerinden Peer-to-Peer olan bir ağ kullanılıyor. Bunun dışında yapılan transferlerde kiminle takas gerçekleştirdiğinizi bilmiyorsunuz ve takas sırasında herhangi bir kayıt yapmıyorsunuz dolayısıyla uygulama üzerinde herhangi bir iz bırakmamış oluyorsunuz. Bir başka DeFi projesi olarak da Dai'yi çok beğeniyorum, kilitlenen Ethereum karşılığında Dai oluşturuyor ve bununla daha fazla kripto para satın alabiliyorsunuz fakat Dai oluştururken kullanıcıların likidasyon mekanizmasına dikkat etmesi gerekiyor. Şu an anlattığınız olayı ilk defa senden duyuyorum ve gördüğüm en başarılı DeFi örneği olduğunu ve yukarıdaki platformdan çok daha kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Eğer bu şekilde bir atomic swap yapılabilirse, bu hem kripto paralar hem de özellikle Monero için bir devrim olur.