Herkese selamlar, son dönemlerde ekşisözlük gibi platformlarda x milyon liraya emeklilik gibi başlıklar görüyorum. Bu başlıkların içinde kimi entry x milyon liraya hemen emekli olacağını, kimi entry ise x milyon liranın para bile olmadığını söylüyor. Yani birinin emekli olacağını düşündüğü bir para bir başkası için herhangi bir şey ifade etmiyor.
Peki, zenginliğin bir sınırı yok ise ve her şey sadece bir algıdan ibaretse: Mutlu bir hayat için ne kadar paraya ihtiyaç var?
Paranın tarifini yaparak başlamak lazım, ben artık parayı bütün insanlar için ortak üst din olarak tanımlıyorum. Kimin ölüp kimin hayatta kalacağına dahi cebindeki para miktarı karar veriyor. Michael Schumacher'in geçirdiği kazayı normal bir insan geçirse çoktan ölüme terk edilmişti yada İbrahim Tatlıses'in 5 metre mesafeden AK-47 ile baş bölgesine aldığı mermiyi sıradan bir insan almış olsaydı hastaneye götürmeye bile gerek duymazlardı. Bugün İbrahim Tatlıses'i televizyonda program yaparken izliyoruz.
Verdiğim örnekler istisnai gelebilir. Daha genel örnekleri de mevcut. Afrika'da doğan bir çocuk ile Avrupa'da doğan bir çocuğun hayatta kalma olasılıkları birbirinden çok farklıdır. Yaşadıkları hayatlar da öyle. Birisi su ve yiyecek bulabilme savaşı verirken diğeri 2000 m
3 suyu süs havuzunu doldurmak için kullanır.
Para hayatta kalmak demekse kişisel evriminin bir parçası olarak canlı daha fazlasına sahip olmak için her şeyi yapabilir.
Yaşam standartları arasındaki uçurumun bu denli büyük olduğunu düşündüğümüzde insanların zenginlik algısı da birbirinden oldukça farklılaşıyor. Ve aslında para miktarının mutluluk ile doğru orantılı olduğunu söyleyemem. İçmek için su bulan çocuğun mutluluğu süs havuzunu doldurmak için 2000 m
3 su kullanabilen çocuktan daha fazla olabilir.
Mutlu bir hayat yaşamak için hem hiç paraya ihtiyaç yok hem de sonsuz paraya ihtiyaç var. Söz konusu yazıları ben de okumuştum. Bahsedilen miktar 2 milyon TL'idi. 2 milyon TL ile yaşadığım yerde emekli olmayı geçtim bir tane sıradan dubleks daire satın alınabiliyor yada küçük bir arsa. Standartları alt limite çekmek isterseniz 1 ev ve 1 araba satın alabilirsiniz.
Diğer pencereden baktığınızda ise asgari ücretle çalışan bir kişi ayda 3000 TL kazanıyor ve bahsettiğimiz para o kişinin 55,5 sene çalışarak kazanabileceği miktar. Ortalama bir vatandaş için ise 33 senede kazanılabilecek bir miktar. Sahip olduğu para ile kimin daha mutlu olduğu ise tartışmaya açık.
Telegramda 140 milyon $ sahibi bir kişi parasını arttırabilmek adına hala ne kadar çok çalıştığını anlatmıştı. Yada daha genel örneği Elon Musk ve benzeri karakterler dünyada herkesin isteyeceğinden daha çok paraya sahipler ancak hala arttırmaya çalışıyorlar. Para artık sadece para değil.