Takvim Etkisi
Öncelikle ekonomi’de “Takvim Etkisi” şeklinde geçen kavramın ne olduğuyla başlayalım. Takvim etkisi (veya takvim anomalisi) borsaların; her yılın, ayın veya haftanın aynı zaman diliminde normalden farklı bir davranış göstermesidir.
Etkin piyasa kuramına göre zamandan bağımsız olması ve homojen bir dağılım göstermesi gereken hisse senedi getirilerinin tekrar eden aralıklarda farklı hareket ettiğinin tespiti üzerine, buradan yola çıkılarak bu dönemsel farklılıklardan yararlanılarak daha fazla getiri elde etmeye çalışmanın mümkün olduğu ileri sürülebilir.
Çin Yeni Yılı
Çin Yeni Yılı (Ay yeni yılı) ‘nın kripto markette güçlü bir etkisinin olduğu ve bu dönem öncesi hep bir düşüş gözleneceği düşünülür. Konuyla alakalı aslında farklı sebepler söylemek mümkün. Kimi, çinlilerin hediye almak için, kimi tatil masrafları için bitcoin bozdurduğuna değinir kimide benzer başka sebepler öne sürer.
Bu yaklaşım ne kadar gerçekçidir tabi ki tatışılır ama şu bir gerçek ki Ocak ayı bitcoin için genelde kritik bir zaman olarak düşünülür ve 2015’den beri Ocak ayında bitcoin fiyatı hep düşmüştür.
Aşağıdaki resim Şant Manukyan’ın bugün paylaştığı çizelgeden alıntı. Bu çizelgeye göre son 5 yıla hep belirgin düşüşlerle başlayan bitcoin, ilk defa 2020 itibariyle yıla yükselerek başlamış oldu.
Ancak tabi Çin yeni yılının 25 Ocak 2020 olduğunu hatırlatıp, bu yıl bu teorinin gerçekleşmediğini söyleyebilmek için önümüzde halen daha 5 günlük daha bir süreç olduğunu hatırlatmış olayım 😊
Not: Bu arada kendi fikrimi de belirtmeden geçemeyeceğim. Bitcoin piyasasında Çin Yeni Yılı etkisi veya bir ocak ayı etkisi olduğunu açıkça söyleyebilmemiz için elimizdeki veri sayısı gerçekten çok kısıtlı. Ama geçtiğimiz yılları incelediğimizde gerçekten bir benzerlik söz konusu. Tabi ki her zaman benzer hareketler yaşanacak diye bir şey yok ama bence bu piyasada işlem yapan herkesin bu etkiyi kafasının bir kenarına yazması faydalı olacaktır.
Nerede potansiyel varsa kopyalayıp kendilerine kazanç kapısı sağlıyorlar.
Referans sistemi ile tüm borsaları tokatlayıp 1.liğe geçtiler.
ico modelini dönüştürüp ieo olayını patlatanda bunlardı.
lending sistemi ve stake sistemini entegre edip oradan da müşteri çekmeye başladılar.
marjin ile uğraşmayan gariban tayfayı bile marginin içine çekip söğüşlediler.
Heralde en sonda bnb tutanlara kar payı dağıtacağız demedikleri kaldı.Bunuda yaptıkları zaman ne olur bilemiyorum.
Düşünce doğru. Marjin elinizdeki 1 birim parayla, 3-5-10-100 katlı işlemler yapmayı esas alır. Ama bunu yaparken farklı bir takım uygulamalar vardır.
Temelde mantık yukarıda anlattığınız gibi, marjin için pozisyon aldığınız bir coin'in yüzdesel değişimi bu katsayılarla çarpılır ve size ona göre hesap çıkarılır. Örneğin BTC 10000$ iken long (yani yükseliş beklentisi) 3x kaldıraçla satın alırsanız ve BTC 10100$'a kadar çıkarsa siz %3 kazanırsınız. Ama tersi durumda paranın ciddi bir kısmını da kaybedebilirsiniz. Bunu da göze almak lazım. Daha önce ki başlıklarda da bu konu konuşuldu, özellikle kaldıraç yükseldikçe, risk artmaya başlar. Örneğin 100x kaldıraç'da yukarıda anlattığım durumda %1 yükselişte paranızı 2'ye katlamış olursunuz ama çok ufak bir düşüş durumunda da bütün paranızı kaybedersiniz.
Bana göre en az rulet oynamak kadar riskli bir şey marjin işlemleri. Özellikle 100X kaldıraçla işlem yaptığınız da tüm parayı 0 gelecek diyer rulete basmak gibi bir şey. Yani ortaya koyduğunuz parayı tamamen kaybetme şansınız hep var.
BTCBULL ve BTCBEAR'da bunun kolaylaştırılmış hali. Bunu marjin üzerinden yapmanın kolay anlaşılır olmadığı ve bu pozisyonları açmanın zorluğunu gördükleri için Binance akıllıca bir hamle yaptı ve bu çiftleri listeledi. Burada Binance'ın ticari zekasını takdir etmek gerekir. Baktığımız zaman güzel hacim de var bir çok marjin açan borsadan daha fazlası dönüyor burada ki Binance'ın kendi marjin bölümü de var.
Fakat şöyle de bir durum var. Bilinçsiz trade yapan çok sayıda insan var. Bunlar sadece Binance'da böyle bir şey var deyip satın almaya kalkabilir. Bunu pair'lerde keşke Stable USD'ler arasında göstermeseydi. Bu şekilde alım satım yapan ve zarara uğrayan insanlar olabilir gibi geliyor. Umarım yanılıyorumdur.
marginden çok fazla anlamadığım için biraz araştırınca ordan alınan ETHBULL veya ETHBEAR tokenin kaldıraçlı işlem tokeni olduğunu gördüm.
ve anladım ki binance yine bu işten anlamayan veya marginden uzak durmuş kesimi de işin içine bir şekilde dahil etmeye karar verip eşeğin aklına karpuz kabuğunu düşürmüş bile.
3X Short Bitcoin Token (BEAR)
3X Long Ethereum Token (ETHBULL)
3X Short Ethereum Token (ETHBEAR)
Yukarıdaki verilere göre örneğin Bitcoin ile ilgili BULL/USDT üzerinde yapacağınız her işlemde aynı zamanda 3x long işlemini yapmış oluyorsunuz yani BTC yüzde 1 yükseldiğinde BULL/USDT paritesi yüzde 3 yükseliyor ve aynı mantık düşüş durumlarında da geçerli.
Şuan ETHBULL / ETH BEAR pariteleri durdurulmuş ama Bitcoin için BULL ve BEAR Pariteleri aktif.
Bu margin olayı bana nedense çok riskli gelmiştir. Yani çok fazla öğrenmeye bile çekiniyorum ucundan kenarından bulaşmamak için. Bu konuda daha tecrübeli arkadaşların yorumlarını merak ediyorum
21 Ocak'da Cryptocurrency Payment Network başlıklı bir patent başvurusu onaylandı. Bildiğiniz üzere Dorsey kriptolara her zaman sıcak bakmış ve Bitcoin için her zaman iyi görüşler sunmuştur.
Patent'in içeriğinden;
Dünde Jack Dorsey Twitter hesabından ilerleme kaydettiklerini belirten tweet attı. Ve Square Crypto'nun ilgili tweet'ine atıf yaptı.
Square Crypto'nun blogunda ise şu başlık atıldı;
What We’re Building: Lightning Development Kit
Yani artık Lightning ile ödeme geçidi işine odaklandığını söylemek yanlış olmaz.
Bu platformun hayata geçmesiyle bence hem Bitcoin hemde bütün piyasaya olumlu bir hava gelecektir.
Üstelik, Twitter'ın sahibinin elinden çıkan bu projeyi benimseyen çok sayıda şirket olacaktır diye düşünüyorum.
Kaynaklar;
1) ABD Patent Bürosu : http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=/netahtml/PTO/srchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=10,540,639.PN.&OS=PN/10,540,639&RS=PN/10,540,639
2) Jack Dorsey Twitter Profili: https://twitter.com/jack
3) Square Crypto Twitter Profili: https://twitter.com/sqcrypto
4) Medium Makalesi: https://medium.com/@squarecrypto/what-were-building-lightning-development-kit-1ed58b0cab06
Herhangi bir cüzdan kullandığınızda (hardware wallet dahil) seed recovery phrase ile herhangi farklı bir cihaz üzerinden kripto paralarınızın tamamına ulaşabilirsiniz. Yalnız ulaşacaklarınız blokzinciri içindekilerle sınırlıdır (on-chain), yani Lightning network gibi zincir dışı (off-chain) teknolojilerde seed phrase kullanımı mümkün değildir. Bugün 12 veya 24 kelime olarak seçilen kelimelerin tamamı özenle seçilmiş ve 128/256 bit şifrelemeye eşdeğerdir. BIP39 standardına göre 2048/4096 kelime kullanılıyor ve kullanılan bu kelimeleri Github üzerinde bulmanız mümkün. Yani cüzdanı oluştururken bu kelimeleri herhangi bir şekilde yedeklemiş olan bir kişi. Ledger cihazı kaybolsa, kırılsa ya da çalınsa dahi başka bir Ledger cihazına ihtiyaç duymadan farklı bir kripto para cüzdanı ile içeriğin tamamına ulaşabilir.
Eger bir suredir Bitcointalk'da takiliyorsaniz (ki hatta bu Bitcointalk ile de limitli degil) surekli "shitcoin" terimini gormussunuzdur. Shitcoin genel olarak argo bir bicimde "boktan coin" diyebilecegimiz coinler. Ayni zamanda shittoken gibi de kullanilabilir. Peki neden surekli suna buna shitcoin veya shittoken diyoruz ve neden alternatif kriptoparalar bolumunde bu terimi cok yaygin bir bicimde goruyoruz diye sorarsaniz, cogu coinin shitcoin olmasi nedeniyle.
Gel gelelim Shitcoin nedir? Shitcoinler genel olarak kriptopara dunyasinda/toplulugu tarafindan sabit bir hedefi olmayan, yapay yollarla fiyati sisirilmis, hic bir sekilde kullaniciya hizmet etmeyen, bir ise yaramayan coinlere veyahut tokenlere verilen isimdir. Buna ornek olarak Bitcoin, kriptopara dunyasinin popularite kazanmasini sagladigi ve cogu kripto birimlerine zemin hazirladigi icin genel olarak en guvenilir, en sabit ve en populer kriptopara birimi olarak kabul edilir. Ayni sekilde Ethereum tamamen farkli bir blokzinciri sistemi tanittigi, kripto token terimini topluluga sundugu icin genel olarak sevilen ve saygi goren coinlerdir, tabii bunlar ornek. Litecoin gibi ilk scrypt algoritmasiyla yaratilan coinlerde hala gonullerde yerini korumakta.
Biraz da shitcoinlere ornek verelim. Aslinda hem bu konuyu acmama sebep olan hemde beni delirten coin Ripple. Eminim ki bir yerde mutlaka Ripple'in ismine denk gelmissinizdir. 2013-2014'de halka acilip duyuruldugundan beri surekli gozumuze zorla bu firmayla anlasma yapti, su firmayla anlasma yapti, aile bireyleriniz artik Ripple kabul edecek, yedi sulalenize Ripple ile hediye alabilirsiniz gibi vaatlerle surekli medyada kaldi, gunumuzde bile hala "yil sonuna kadar 50 bin dolar" gibi vaatler gormek mumkun. Peki Ripple'i shitcoin yapan bu mu? Hayir. Daha once de belirttigim gibi bir coini shitcoin yapan bir hedefinin olmamasi, yapay yollarla duzenlenmesi vb. Ripple decentralised yani merkezi olmayan bir kriptopara birimi degil. Butun coinler Ripple Inc. tarafindan yonetiliyor, aslinda hic bir zaman size gelen Ripple'larin 100% sahibi olmuyorsunuz. Ripple ayni zamanda "hizli para transferi" disinda herhangi bir teknoloji sunmuyor. Hedefi yok, tek vaatleri "herkes bir gun Ripple kullanacak"'dan baska yone sasmiyor. Ripple Inc. fiyati istedigi gibi manipule edebiliyor.
Bu foruma 7 senedir uyeyim, uye olmadan once de takip ediyordum. En basindan beri cikan alternatif kriptopara birimlerinin coguna donup bakalim. Insanlarin hevesle bountylerine katildigi, ekibine yardimci oldugu, gelismesine katkida bulundugu cogu kriptopara bile bugunlerde kayip, kimse kullanmiyor.
Ozet: Genel olarak kimsenin kullanmadigi, hic bir yenilik vaat etmeyen, vaat ettigi yeniliklerin arkasinda durabilecek bir kapasiteye sahip olmayan coinlerin hepsine shitcoin diyebiliriz.
Konuda her ne kadar sadece Ripple'dan bahsetsem de belirttigim gibi son zamanlarda yine populerite kazandigini gordugum icin, olay sadece Ripple'dan ibaret degil.
Ama Ripple'dan da nefret ediyorum.