Pages:
Author

Topic: Neden linux kullanayim? - page 2. (Read 2672 times)

full member
Activity: 158
Merit: 102
January 09, 2016, 04:29:54 AM
Linux'un Windows'a gör bazı avantajları:
  • Güvenlidir. Virüsler %99 Windows'a yazılır çünkü hedef kitlesi daha yüksek. Kullanıcılar pc kullanımında genelde daha bilgisiz ve sıradan.(Ayrıca internet explorer açıkları yüzünden)
  • Kişiselleştirilebilir. Windows'a göre çok daha fazla kişiselleştirilebilir. 100lerce distro, 100lerce masaüstü uygulamaları vs.
  • Ücretsiz. Herhangi bir marketten bilgisayar alırken içinde gelen Windows'un ücretini de ödersiniz. Yeni pc alıp direk linux kuracaksanız, alacağınız yerde "işletim sistemsiz" satılıyorsa alın, daha ucuza gelir.
  • Hafif. 150MB işletim sistemi olur mu demeyin, 5MB diskete sığan bile var.
  • Çok açık kaynak uygulama var. Linux'a olan herşey ücretsiz değil. İsteyen ücretli satar. Ama alternatif çok var.
  • Oyun oynamayacaksanız linux tam size göre. Günlük internet, ofis işleri için birebir.
  • USB'den çalışabilir.

Dezavantajları
  • Oyun oynama imkanı pek yok. Nedeni ise linux'un pek yaygın olmaması. Oyun geliştiricileri bu yüzden Linux'a geliştirme yapmıyor.
  • Bazı bilgisayarda sürücülerde hatalar olabiliyor. Sebebi ise bilgisayar üreticilerinin, pc içine linux sürücülerini koymamasından. Internetten indirilebilir.
  • Komut satırı kullanımı bazen gereklilik olabiliyor. Aslında normalde çok kolay olan bu "terminal" , hackerlıkla bağdaştığı için olsa gerek insanlar karmaşık görüyor.

Aklıma gelenler bunlar. Bir deneyin, avantaj ve dezavantajlarını görün ona göre karar verin. Ubuntu son versiyon indirebilirsin.
legendary
Activity: 2310
Merit: 1028
January 08, 2016, 07:41:57 PM
Server falan kurmayacaksanız yada güvenliğe aşırı pimpirikli yaklaşmayacaksanız bence linux e gerek yok. Ama bir server pc ler linux kurulduğunu biliyorum. Daha kararlı ve hatasız çalıştığıyla ilgili yorumlar görüyorum.
sr. member
Activity: 406
Merit: 250
Follow me to the Profitland.
January 08, 2016, 05:21:37 PM
Avantajlari neler

Avantajından önce ne amaçla kullanacağından bahsetseydin iyiydi. Durduk yerde bir insanın Windows'u bırakıp linux kullanması için hiçbir sebep yok.
hero member
Activity: 739
Merit: 500
January 08, 2016, 04:59:15 PM
Bence de, Windows varken neden linux kullanasın? Windows 10'a Service Pack gelip hatalar düzeltilene kadar piyasadaki en iyi işletim sistemi olan Windows 7'yi kullanmaya devam.
legendary
Activity: 1498
Merit: 1007
January 08, 2016, 02:29:06 PM
ben şuan kullanmıyorum pythona başladığımda bayağı bir haşır neşir olmuştum linuxa bağlayan bir işiniz yoksa önermiyorum da   Grin

edit: ek olarak linux windows gibi herkesin kullanabileceği basitlikte değil sorun çözümleri için linux forumlarını fellik fellik dolanmanız gerekecek çoğunlukla eski sistemlerde driver sorunları yaşayacaksınız program kurulumlarıda market harici win gibi tek tık ileri ileri yok konsol komutlarını derlemeyi öğreneceksiniz.
member
Activity: 84
Merit: 10
January 08, 2016, 02:27:40 PM
dezavantajları kullanımı widowsa göre zor ve oyun oynamak bir kaç oyun haricinde imkansız

avantajları

Ücretsiz.
Açık kaynak sizde geliştirebilirsiniz.
Programlar bedava.
Her programın kodlarını görüp değiştirebilirsiniz.
Performansı daha iyi
Virüs bulaşması windowsa göre daha zor
windowsa göre daha kararlıdır.
Güncelemeler daha kolay.

diye sıralanabilir.

performans testleri(benchmarklar)gösterebilir misiniz ? ben bulamıyorum da :S

ayrıca siz hangi distroyu kullanıyorsunuz ?
legendary
Activity: 1498
Merit: 1007
January 08, 2016, 02:26:49 PM
dezavantajları kullanımı widowsa göre zor ve oyun oynamak bir kaç oyun haricinde imkansız

avantajları

Ücretsiz.
Açık kaynak sizde geliştirebilirsiniz.
Programlar bedava.
Her programın kodlarını görüp değiştirebilirsiniz.
Performansı daha iyi
Virüs bulaşması windowsa göre daha zor
windowsa göre daha kararlıdır.
Güncelemeler daha kolay.

diye sıralanabilir.
member
Activity: 84
Merit: 10
January 08, 2016, 02:00:20 PM
Avantajlari neler
Pages:
Jump to: