Arkadaşlar bilakis bu nobel ödülü almış,yani ununu elemiş eleğini asmış ekonomistlerin (Stiglitz,Krungman gibi) özellikle kripto piyasası ile ilgili felakat çığırtkanlığı dozunda yaptıkları yorumlara baktığınızda bildiğin saçmaladıklarını görürsünüz.
Az çok mikro ve makroekonominin yanında biraz da iktisak okulları derslerini giriş seviyesinde almış veya bu konuda yine az da olsa araştırma yapmış arkadaşlar iktisat ilminin -ki tıp alanından sonra en fazla bilimsel makale,yayın vb. yapılan alandır- onca saçma sapan kurulan ekonomik modeller ve teorilerle dolu olduğunu görmüşlerdir.
Örneğin Anlaşmasız Oligopollerde "Cournot Modeli" idi sanırım.Yanlışım varsa düzeltin.Yani adam öyle bir model kurmuş ki..Piyasada 2 firma olduğu varsayılıyor.Biri lider diğeri yancı firma.Firmalar birbirlerinden hem etkileniyor hem de bağımsız davranıyorlar ve günün sonunda mr=mc eşitliğinde kar maksimizasyonu sağlanıyor vs. derken literatürde bu modelin adı
"Robinson Crusoe & Cuma Modeli" olarak geçiyor.Bu noktada adeta modelle literatürün kendisi bile dalga geçiyor.
Mesela yakında tarihten bir başka önrek...Chicago Ekolünden (Monetarist) bir başka nobel ödüllü ekonomist olan Milton Friedman'ın, “The Methodology of Positive Economics” (1966) adlı makalesini okuyanlar bireysel davranış modellemelerine ait metodolojik tartışmayı farklı bir boyutta ele alarak modelin gerçekle uygun varsayımlara sahip olması veya gerçeği açıklama oranına değil de(!) belirli bir olguyu
tahmin edebilme noktasına eğildiğini görürler.Yani dıdısının dıdısını anlatıyor abimiz ve bundan dolayı da nobel ödülü veriyorlar kendisine.Haa Friedman'ın literatüre katkısı yadsınamaz o ayrı.Özellikle 70'li yıllarda yaşanan
Petrol Şoklarından sonra katkıları olmuştur.Onun kurduğu ekonomik modeller ile dünya ekonomisinin yol haritası çizilmiş ve krizlerden çıkılmıştır.
Velhasıl böyle dıdısının dıdısı, saçma sapan bir çok çalışmanın/modelleme ve teorinin yanında yine yukarıda bahsi geçen bir o kadar çok saçma sapan yorumlar da yapılmaktadır, hem de nobel ödüllü ekonomistler tarafından.Bence bunlara pek aldırış etmeyin arkadaşlar.Bu insanların da belli otoriteler tarafından yine kendi çıkarları doğrultusunda piyasayı manipüle etmediklerini nereden bilebiliriz?
Not: Şimdi bize yukarıda da örnekleri verilen model ve teorilerin bir çoğu saçma sapan geliyor fakat o çalışmaların bilimin gelişmesine kümülatif bir katkısı olduğu da unutulmamalıdır.Adam yanlış veya saçma bir model bulup ortaya atsa bile ondan sonraki gelecek bilim adamı aynı yanlış modellemeleri öğrenip doğrusunu veya daha iyisini bulmaya çalışacaktır.En şaçma şeyin bile bilime büyük katkısı olmuştur.Çünkü bilim üssel fonksiyonel şekilde ilerler.Şöyle ki:
Örnek: (2 üzeri 4) + (2 üzeri 4 üzeri 5) + (2 üzeri 4 üzeri 5 üzeri 7 ) ..... gibi.Her gelen saçma da olsa yeni bir şey katıp kümülatif bir şekilde bu zincirin artan bir halkasını oluşturacaktır.
Konuyla ilgili şu videoyu izleyebilirsiniz:https://www.youtube.com/watch?v=jgj_4myLUNQ