promakao mi je ovaj odgovor, nije to namenjeno da se ljudi spajaju, kako ja vidim i ovaj projekat i Helium npr. je da ti imas mrezu, i onda gomila uredjaja (tipa senzori temperature, cistoce vazduha, brojac saobracaja na autoputu) koji nisu inace povezani na internet - jer je skupo da dovlacis npr. optiku do te tacke, a njihov protok je reda 1kb/s maksimalno, iskoriste kad ti prodjes sa mobilnim koji je povezan na net, i preko ove aplikacije posalju podatke u neki centar, preko interneta - Helium planira da pokrije celu planetu, pa onda vise ne moras da dovlacis optiku do neke tacke, razvodis kablove i sl. samo kacis senzore i koristis Helium za prenos, i to platis
problem kod svih tih projekata je sto nema tih senzora koji bi slali podatke, ali valjda ce sa razvojem i oni doci, odnosno onaj ko planira senzore, uzece u obzir ovu infrastrukturu prilikom ideje - to je valjda plan grada Pariza za nodle, da iskoriste gradjane sa aplikacijom kao put prenosa (umesto da uloze "milijarde" u infrastrukturu), i onda samo postave senzore, samo sto u tom slucaju, moja instalacija aplikacije u Beogradu nikakvog smisla nema, jer tu niko ne planira da koristi aplikaciju za prenos podataka