Pages:
Author

Topic: 🚀 Örnekli, Açıklamalı, Büyük 🚀 Trading Terimleri Sözlüğü - page 2. (Read 718 times)

full member
Activity: 784
Merit: 120
Beğendiğim ve nadir bulduğum başlık ve konu içeriğine sahip bir yazı yazmışsınız. Böyle faydalı bir konu açtığınız için teşekkür ederim.  Artık buradan bilgi eksikliğini tamamlamak isteyenler girip bakarak eksik bilgileri öğrenmiş olurlar. Benimde yeni öğrendiğim terimlerde var. Ellerine ve emeğine sağlık.
full member
Activity: 127
Merit: 116
çok uzak olduğum bir konu olduğu için terimlerin hemen hepsi bana yabancı geliyor fakat güzel bir çalışma olmuş.
Akla gelmemiş bir çalışma ve güzel olmuş teşekkürler bir çok terimin açıklaması mevcut bu tarz çalışmaların fazlalaşması lazım çünkü kripto para borsalarında her geçen gün değişim sürüyor ve gelişim devam ediyor.

teşekkürler ,merak ettiğiniz daha farklı terimler var ise sözlüğü  geliştirelim
jr. member
Activity: 322
Merit: 2
çok uzak olduğum bir konu olduğu için terimlerin hemen hepsi bana yabancı geliyor fakat güzel bir çalışma olmuş.
hero member
Activity: 1876
Merit: 524
Akla gelmemiş bir çalışma ve güzel olmuş teşekkürler bir çok terimin açıklaması mevcut bu tarz çalışmaların fazlalaşması lazım çünkü kripto para borsalarında her geçen gün değişim sürüyor ve gelişim devam ediyor.
sr. member
Activity: 868
Merit: 265
★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!
Uzun zaman sonra birisi terimleri paylaştı. Bir dönem aynı terimleri paylaşmak modaydı ama burada benim hiç duymadığım bir kaç şey halen var. Yine de bence birisi gerçekten tüm terimleri bir araya toplayan bir sözlük başlığı açsa iyi olurdu.
full member
Activity: 127
Merit: 116
Son günlerde bazı Trading yöntemlerinin özellikle gündeme gelmesi üzerine böyle bir sözlüğü oluşturmayı uygun gördüm, umarım faydalı olur:


Leverage: Kaldıraç, anaparanın kaç katıyla margin bazlı işlem yapılacağını belirtir, örneğin 1'e 10 kaldıraçta anaparanız 10,000 USD ise 100,000 USD alım gücünüz olur, 1'e 20'de 200,000 USD gibi.


Margin: Teminat (Marjı), belli bir meblağı teminat olarak gösterip kaldıraçlı işlem yapmakta kullandığınız trading türüne verilen isimdir. Normal işlemlerden farkı, anaparanızdan daha yüksek bir alım gücüyle işlem yaptığınız için işlem yaptığınız enstrüman 0'a inmeden anaparanın tamamını kaybetme riskinizin olmasıdır. Örneğin 1000 USD ile BTC'de 1'e 10 kaldıraçla 10,000 USD'dan alım yaparsanız, 9000 USD'a inerse anaparayı tamamen kaybedersiniz, halbuki 1'e 1 işlem yapsaydınız 9000 USD'a iniş durumunda zararınız sadece 100 USD olurdu...


Short Selling: Açığa Satmak, elinizde olmayan bir enstrümanla short pozisyon almak (yani onun düşeceğine dair satş pozisyonu almak) anlamına gelir. Burada sattığınız ürün sizde olmadığı için, bazı istisnalar dışında ödünç alma bedeli de ödemeniz gerekir.


Funding Rate: Fonlama Bedeli. Özellikle Bitmex gibi borsalardaki swap işlemlerinde talebe göre long veya short ilgisinin hangisi daha baskınsa karşı tarafta pozisyon alanlara ödenen fonlama yüzdesi. Kalabalığın olmadığı noktada yer alan, trende karşı gelen kesim fonlama bedelini pozitif olarak alır. Poloniex gibi borsalarda da lending'den (ödünç verme) kazanılan yüzde işte bu bedeldir.


Dividend: Temettü, kar payı. Özellikle bazı tokenlar'da popüler olan, şirketin kazandığı kardan token sahiplerine verilen kar payı anlamındadır. Özellikle gambling / betting siteleri gibi hızlı sermayenin döndüğü yerlerde Tron Network'teki ANTE gibi örneklerde olduğu gibi bu günlük dağıtım sıklığında bile olabilir.


Staking: Tokenlar'ı bir süre bağlayarak karşılığında pasif gelir etme tekniğidir. Bu genellikle proof (blokzinciri kanıtlama) sistemlerinde kullanılsa da değerini muhafaza etmek isteyen bazı projeler kar payı olarak da staking önerebilmektedir.


Trailing Stop: Açık pozisyona takip eden bir stop koyma yöntemine verilen isimdir. Burada amaç trend yakalandığında karlı pozisyonu mümkün olan en uzun süre açık tutmaktır.

Örnek: 10,000 USD'dan long açtığınız bir BTC pozisyonuna 200 tick bir Trailing Stop koyarsanız, bu pozisyon ancak BTC 100 USD geriye gittiğinde kapanır...


One Cancels Other (OCO): Biri diğerini eler manasına gelen özel bir emir türüdür, örneğin BTC 11,000'den AL & BTC 9000'den SAT diye bir OCO koyduğunuzda, bu emirlerden hangisi önce gerçekleşirse diğer emir silinir, koşullu emir türlerine girer.


Algo Trading: Algoritmik İşlemler manasına gelir, piyasada genellikle bot kullanarak aynı işlemi çok fazla sayıda tekrarlayarak otomatik kazanç sağlamayı hedefleyen stratejilerin uygulandığı bir yöntemdir. Programlanabilen ve yazılım diline dökülebilen tekrar eder nitelikte işlemleri botlara yaptırarak algoritmik sistemler oluşturulur.


Post Only Order: Taker fee yerine her zaman Maker fee ödemeniz veya kazanmanız için, girilen emrin sadece resting (bekleyen emir) olarak kabul edilmesini sağlayan bir emir türü. Örnek piyasadaki satış 15 USD ise ve siz 15.1 USD alım emrini Post Only girerseniz, bu emir cross olacağı için iptal edilir, sadece piyasa 15.1'in üzerinde ise Post Only emriniz kabul edilir.


Merak edilen başka terimler olursa onları da sonradan eklemeyi düşünüyorum arkadaşlar.

Pages:
Jump to: