Bildiğimiz para devletler,beylikler,imparatorluklar vs. tarafından basılıp halka arz edildi. Dolayısıyla halk arasında para kullanımının yaygınlaşması çokta zor olmadı. Bitcoinin bu kadar kolay yaygınlaşamamasının sebebi arkasında güçlü bir topluluk olamaması mı? İnsanların parayı değişim aracından ziyade mal ve hizmet olarak görmesi mi? Birinci seçenek blockchain in doğasına aykırı olduğundan ikinci seçenek üzerinde yoğunlaşırsak paraya gereğinden fazla somut kavramlar yükledik hayatımızda . O yüzden paradan bitcoine geçmek zor oluyor.
Ayrıca bu transfer ve harcama masraflarıda alıcılardan ziyade satıcıları etkiliyor kanaatindeyim. Aslında alıcılarıda dolaylı olarak etkiliyor ama alıcıların büyük çoğunluğu gerçekte bunun farkına varamıyor buda bir etken. Mesela 20 tl ye bir tişört alıyorum ama o fiyatın içinde bir çok kişinin üstüne kar bindirmesi yapması dışında bankaların adlğı komisyonlar ve kredi kartlarının komisyon ve faizleride var. Belki bitcoin ile o tişört 15 tl ye düşecek fiyatı. Ama gerçekten bunun farkında değiliz. Çünkü bankalar ile et tırnak ilişkisi var.
Bir para biriminin toplum tarafından kabul görmesi için öncelikle belli bir değerinin olması gerekiyor, örneğin bir gram altın için biçilen değer belli gün içerisinde ne kadar oynarsa oynasın bu değer bir önceki kapanışa göre bariz farklar yaratmaz. Şimdi benim nazarımda bitcoin kredi kartından da paradan da daha değerli neden çünkü istediğim anda harcayabiliyorum. Örneğin gecenin bir yarısı ya da sabaha karşı bir domain ya da hosting hizmeti alabiliyorum ya da bir arkadaşıma bir kaç tıklama ile 1000 tl değerinde bitcoin gönderebilirim. Sorun şu ki şu anda 0.035 BTC'ye aldığım bir domaini bir kaç saat sonra 0.040 BTC'ye alabilme ihtimalimin olması hatta belki yarın aynı domain 0.001 BTC olacak bunu kimse kestiremiyor. Bu yüzden de kimse bitcoini şu anda bir harcama aracı olarak kullanmak istemiyor. Eğer sabit bir fiyat belirlenir ve bu fiyat üzerinden günlük en fazla %1 bilemedin maksimum %5 'lik bir değişiklik gözlemlenirse bir süre sonra insanlar harcama aracı olarak kullanmaya başlarlar.