Siz yapmışsınız ama kimsenin tavsiye etmeyeceği bir şey bu olay.
Biraz okuyup araştırınca ilk anda sanki havadan para yağıyormuş, ne kadar yatırırsan o kadar kazanacakmışsın, kaybetmek diye birşey yokmuş gibi geliyor.
Ama işin aslı öyle değil, sonuçta kazanan kişilere o para bir yerlerden geliyor ki kazanıyorlar, sizce kimden geliyor ?
Borçla falan girilmez bu piyasaya.
Birikimiz varsa onun küçük bir kısmı ile girip min. 3-5 ay piyasayı öğrenmek gerekir. Daha sonra bile paranın tümünü yatırmak çok çok büyük bir risk.
Öğrendikçe, inandığınız bir olay oldukça bütçeyi arttırırsınız zaten.
Ve anladığım kadarıyla en önemli şeylerden biri de tek bir parça halde işlem yapmamak. Yani bir coine girerken de, çıkarken de parça parça hareket etmek gerekir. Mesela btc yükseliyor, dönüp düşüşe geçeceğine inanıyorsunuz şu an diyelim. 3-4 e bölüp birazını 30 binde, birazını 31, birazını 32 de fiata çevireceksiniz. Kalan çeyreği de duruma göre düşüşe geçtiğini düşündüğünüzde çevireceksiniz.
Benim mesela zararımın temel sebebi çok güvenilen stratise tüm bütçemi yatırmak oldu. Tamamen yatırılmayacağını o zaman da biliyordum, ilk aşamada çeyrek ile girdim zaten. Sonra diğer çeyrek ile almak istediğim coin kaçınca ona ayırdığım kısmı da strata yatırdım. Sonra düşüşe geçmeye başlayınca desteklere yaklaştıkça biraz daha aldım, biraz daha biraz daha derken ortalamayı düşürmüş olsam da hiç farkına varmadan bir an komple strata girmiş olduğumu fark ettim, ölümcül hata.
Kripto para borsası zaten komple bir miktar risk içeriyor, saçma hareketler yapmamak gerektiğini öğrenmiş oldum. Gerektiğinde biraz zararı göze alıp çok geç olmadan çıkış yapmak gerektiğini, stop loss kullanmak gerektiğini, her daim fırsat olduğunu öğrendim. Bütçenin %10 u ile girdiğin coinden %5 zarar yapmayayım derken bir de bakıyorsun ki %50 zarara girmişsin, uyanık olmak lazım