Dakle, priča ide ovako.
Već duže vrijeme govorim kolegama na poslu o bitcoinu i što je to, i o ovom forumu i mogućnostima da se bitcoin zarađuje bez rizika tj. ulaganja vlastitog novca, već kroz signature kampanje, projekte prevođenja i druge ponuđene projekte.
I konačno danas nagovorim jednog kolegu, nakon jakoooo dugo nagovaranja, da krene.
I već na prvom koraku, registraciji na forumu, blokada i čovjek odustaje, vjerujem zauvijek, i od bitcoina i od crypta.
Što se dogodilo?
Nakon obavljene registracije dobiva poruku da mu je IP blokiran, da je na tzv. ''listi zla'' jer mu je IP (njegov ili susjedni) ''prepoznat'' i da mora uplatiti određeni iznos da se odblokira i da može pisati na forumu.
Nisam imao pojma što se događa i konačno sam maloprije otkrio temu u kojoj se malo pojašnjava o tome:
https://bitcointalksearch.org/topic/can-not-post-ip-blocked-5195733OK razumijem da theymos želi zaustaviti spamere i da ima neke regije (čini se da je sada i HRvatska na popisu) koje su mu iz nekog razloga ''sumnjive'' i sve IP adrese iz tog područja blokira i traži da se za deblokadu IP adrese plati neki iznos u bitcoinu ali čovjek je tek ušao u btc svijet, nikada u životu nije poslao ni jednu btc transakciju niti zaradio išta, i još kada je vidio da je na nekoj ''listi zla'' zahvalio se i rekao da izlazi iz te priče i da ne misli plaćati ništa samo za pravo da bi pisao na nekom ''glupom'' forumu i da ne bi bio na nekakvoj listi zla.
Ne znam, čini mi se da je ovo pretjerano i da će odbiti nove ljude, koji tek ulaze u crypto svijet, kao što je definitivno odbilo mojeg kolegu koji se ovdje sigurno više neće vraćati, na žalost.
Što vi mislite o ovome?
Iza je pojašnjenje od themosa:
Did you open a new account? If yes, then it was probably blocked due to some level of evil associated with the IP. In the error message there is a payment process which lifts the ban on posting. I'm guessing the units of evil associated with your area was lower when you registered this account or you changed location.
Theymos explains it more here;
When you register, the IP that you used when you submitted the registration form is used to calculate your evilness. The more frequently this IP or its neighbors were banned, the more evil is associated with your account. The amount of evil associated with an IP decays slowly over time, but the amount of evil associated with an account does not. You
must pay or be manually whitelisted to enable posting on one of these "banned" accounts.
Here are some stats:
Evil | % new users |
0 | 53 |
0-1 | 35 |
1-10 | 4.4 |
10-20 | 0.80 |
20-50 | 2.2 |
50-100 | 1.3 |
100+ | 2.9 |
Currently each unit of evil requires a payment of 4023 satoshi. You only need to pay something if you have 1 or more, though.