Pages:
Author

Topic: Rekabet Kurumu'ndan Sahibinden.com'a soruşturma! - page 2. (Read 304 times)

legendary
Activity: 2814
Merit: 1576
Rekabet Kurumu bu soruşturma ile saçmalamadı mı?

Fiyatların yükselmesinin sebebi sahibinden.com değil. Sahibinden olmasa arabam.com'da fiyat yükselir, o olmasa facebookta letgoda yükselir. Piyasanın yükselmesinin sebebi bu site değil, bu sitede satış yapan galeriler.

Eğer ben bir yetkili satış bayiisi isem ve galerinin teki gelip benden 100 tane VW Polo alıyorsa, ben de adama bu araçların hepsini verip halka gelince elimde araba kalmadı diyorsam bu durumun sorumlusu benimdir, satış yapılan site değil. Sonuçta serbest bir piyasa var. Arz talep dengesi tutmadıktan sonra fiyatlarda liste fiyatının üstünü ya da altını görmek çok normal.

Sıfırını satın alabileceğim bir yer kalmadıysa ben karaborsadan daha yüksek fiyata bulurum aynı ürünü. Bu kadar basit.

Keşke fiyatlar eskisi gibi düşse ama şu saatten sonra öyle bir beklentiye girmeyin Smiley
member
Activity: 756
Merit: 17
Araba fiyatları bi ilgisi var mı bilmiyorum ama bence sahibinden.com çok fena piyasayı yükseltiyor. Soruşturma sonrası bu düzelecek mi derseniz bu gider başkası gelir. Pek çözüm gibi değil.
legendary
Activity: 1624
Merit: 1436
Bunun sebebi sanırım ''kartel'' oluşturmak.

Kartel nedir derseniz

Kartel, aynı alanda faaliyet gösteren işletmelerin bir araya gelerek tekelleşmeleridir. İstenmeyen bir durumdur. İşletmeler arasında yapılır ve bu anlaşmalar rekabeti engeller. Bu tip anlaşmalar ve yine hükümetler tarafından önlenerek hükümetler tarafından rekabetin ülke içerisinde yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu tip anlaşmalarda güç birliği oluşturularak diğer rakiplerin sektöre girmesini engelleyici faaliyette işletme davranışları sergilenir.

Piyasada fiyatların yükselmesi sonucunu doğuran karteller, tüketici refahını en olumsuz etkileyen rekabet ihlallerinin başındadır.

Şirketler gizli ya da açık anlaşmalarla aralarındaki rekabetten vazgeçerek, kârlarını birlikte artırma yoluna gidebilirler ki soruşturma açılmasının nedeni bu olsa gerek.
legendary
Activity: 1372
Merit: 1000
Madde 6 – Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hakim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.

Kötüye kullanma halleri özellikle şunlardır:

a) Ticari faaliyet alanına başka bir teşebbüsün girmesine doğrudan veya dolaylı olarak engel olunması ya da rakiplerin piyasadaki faaliyetlerinin zorlaştırılmasını amaçlayan eylemler,

b) Eşit durumdaki alıcılara aynı ve eşit hak, yükümlülük ve edimler için farklı şartlar ileri sürerek, doğrudan veya dolaylı olarak ayırımcılık yapılması,

c) Bir mal veya hizmetle birlikte, diğer mal veya hizmetin satın alınmasını veya aracı teşebbüsler durumundaki alıcıların talep ettiği bir malın veya hizmetin, diğer bir mal veya hizmetin de alıcı tarafından teşhiri şartına bağlanması ya da satın alınan bir malın belirli bir fiyatın altında satılmaması gibi tekrar satış halinde alım satım şartlarına ilişkin sınırlamalar getirilmesi,

d) Belirli bir piyasadaki hakimiyetin yaratmış olduğu finansal, teknolojik ve ticari avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasındaki rekabet koşullarını bozmayı amaçlayan eylemler,

e) Tüketicinin zararına olarak üretimin, pazarlamanın ya da teknik gelişmenin kısıtlanması.
Source

Baktım bahsi geçen madde bu şekilde. Yanlış mı anladım bilmiyorum ama bu maddede diyor ki bu piyasada ağa olamazsın tekeline alamazsın diğer şirketlerle aranı açamazsın. Ben böyle anladım açıkcası bu maddeden fiyatla ilgiliden ziyaden çok büyüdün sen deyip deli dumrul vergisi gibi vergi kesecekler gibi geldi.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1518
Rekabet Kurumu, e-ticaret sitesi Sahibinden.com'a araba ve emlak kategorilerinde sunduğu
için soruşturma açtığını duyurdu.
​​​​​​​
Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklama şu şekilde:
"Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş.’nin, vasıta ve emlak alanlarında sunduğu çevrim içi platform hizmetleri kapsamındaki uygulamalarının 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği iddiasını ele alan Rekabet Kurulu; 27.02.2020 tarih ve 20-12/147-M sayılı kararıyla yürütülmekte olan soruşturmada incelenen dönem sonrasına ilişkin olarak, vasıta ve emlak alanlarında sunduğu çevrim içi platform hizmetleri kapsamındaki uygulamalarının 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 15.10.2020 tarih, 20-46/627-M sayı ile karar verdi."

SORUŞTURMA NE ANLAMA GELİYOR
Sahibinden.com bir süredir Türkiye'deki otomobil piyasasının fiyatını oluşturan referans site haline gelmişti. Oto galeriler, araç sahipleri buradaki ilanlarla araç fiyatlarını belirliyorlardı.

Pandemi döneminde artan döviz kurları ve sıfır araçların Türkiye'ye gelememesi üzerine ikinci el otomobil fiyatları bir anda fırladı.

Otomobil firmalarında bulunamayan sıfır araçlar piyasanın üzerinde fiyatlara sahibinden.com'da satılmaya başlamıştı.

Soruşturmanın araç fiyatlarındaki önlenemez artışla ilgili olduğu ve bayilerde olmayan sıfır araçların satışının durdurulmasına yönelik olduğu bildirildi.

https://www.aykiri.com.tr/rekabet-kurumu-ndan-sahibinden-com-a-sorusturma/6985/

Arkadaşlar araç sahibiyim araç fiyatlarının ciddi anlamda yükselmesi çok canımı sıkıyor. İnsanlar malum sarısitedeki araç fiyatlarına bakarak lan benim arabam bundan iyi bu  bu para ediyorsa benimki daha çok ediyordur mantığı ile de fiyatları arttırdı. Tamam döviz arttı ancak neredeyse 20.000 tl altında tofaş bile bulmak imkansız olmaya başladı.

Bakalım sarısiteyi nasıl bir sonuç bekliyor.
Pages:
Jump to: