Anladığım kadarıyla buraya yazılanın çok kabaca ana fikri şu; kripto emtialar sonuç olarak koddan ibarettir, gerçek anlamda kıymetleri yoktur, aslolan altın/gümüş gibi "değerli" metaller ve onlara endeksli emtialardır.
O zaman işin felsefesine girer ve şunu sorarım: Altını binlerce yıldır neden değerli kabul ediyoruz, az bulunması, renkli ve parlak olması dışında (bu kriterler kargaların da ilgi alanına girer, renkli ve parlak objeleri çalan karga vakası çoktur) ne işe yarar? Esasında fiziken son derece zayıf bir metaldir, bu nedenle ve az bulunduğu için işe yarasa bile bolca kullanılamaz (iyi bir iletken olduğu için elektronikte yoğun kullanımı görece yeni bir durum ve oradaki ihtiyacı karşılamak için mevcut altının binde biri bile fazla, çünkü çok az miktarlarda kullanılıyor, üstelik geri dönüştürülebiliyor). Üstelik mesela ne yakarak enerji üretebiliriz, ne yiyerek karnımızı doyurabiliriz vb.
Yani finans piyasasında "değer" kavramı tamamen fikir birliği ve değerli kabul etme konusunda uzlaşma üzerine kuruludur (aynı şey kağıt paralar için de geçerli), dolayısıyla tek kriter "uzlaşma" olan bir unsurda bu iyidir, bu değildir demek mantık çerçevesinde bir yaklaşım tarzı olmaz.
Ayrıca şunu da vurgulamak isterim, finans piyasasının en önemli özelliklerinden birisi manipülasyondur, işine öyle geliyorsa bugün "altın esastır, btc kakadır" dersin, yarın "btc geleceğin hazinesidir" dersin, maksat parası olanı istediğin rotaya sokmaktır.
Cahilin önde gideni sensin insanlık tarihi boyunca insan eliyle basılan her para pul olmuştur. Bitcoin diye ağlayıp duruyorsun, yarın bir gün onunda deli gibi basılıp çoğaltılmayacağının garantisi var mı? İnsan eliyle yapılan her şeyde risk vardır ama altını basabilir misin? İnsan oğlunun böyle bir lüksü var mı? Yok değil mi?
Kriptolarla borsa gibi oynanabilir ama bunlara ben para gözüyle bakılmasına karşıyım. Yoksa her şey para eder benim anlatmak istediğim sadece altın paradır diğerleri paranın türevidir. Böyle adamlara laf anlatılmaz biliyorum ama yazmadan da edemedim. Bitcoin'i altınla kıyaslayan biriyle konuşacak fazla bir şey yok, insanlık tarihinin eski değeriyle 10 yıllık teknolojiyi kıyaslıyor şakir.
Altını dünyanın her yerinde kabul ettirirsiniz ama bitcoin'in böyle bir lüksü yok.
Valla cahil cahil diye diye İlber Ortaylı gibi dolanıyon ortalıkta da bir tane elle tutulur kanıtın, sunduğun kaynağı göremiyoruz.
Bitcoin'in veya Altcoin'in fiyatıyla ilgili yorumlar yapabilirsiniz elbette ama 1912'de söylenen bir sözü bugünün piyasa koşullarına uyarlamazsınız. 1920-30'lu yıllarda ortaya çıkan Keynesyen ekonomik akımın üzerine bile onlarca farklı ekonomi teoremi, para birimi çıktı ki
Yani öyle bir bahsediyorsunuz ki tek amacı kar etmek olan bir adam dünya ekonomi literatürüne bir teorem kattı. Akıllı bir adam ama amacı sizin dediğiniz gibi bir genel geçer yaratmaktan ziyade kendi bakış açısıymış. Zaten okuduğum hiç bir ekonomi tarihi kitabında da Morgan'dan bahsedildiğini duymadım.