İşe yarar bir yöntem paylaşımın için teşekkürler. Fee ücretleri minerlara aktarıldığı için sistemin yüksek fee gönderen işlemleri otomatik olarak daha öncelikli kabul ettiğini önceden de duymuştum. Bu biraz daha anlamamı sağladı.
https://blockchain.info/unconfirmed-transactions adresine bakarsan şu an yaklaşık 67'000 KB civarında onay bekleyen işlem olduğunu görebilirsin. Bir blok 1 MB ile sınırlı. Yani şu an herkes bitcoin yollamayı bıraksa bu kadar işlemin onaylanması EN AZ 67 blok sürer.
Karma işleminin (hash) üreteceği sonucu kestirmek mümkün değil, bu yüzden adı
saklı, gizli, gizemli anlamında "kriptografik". 1 MB verinin herhangi bir permütasyonunu alıp hashlediğinizde ne çıkacağını kimse kestiremiyor. Matematiksel olarak, oraya ne yazarsanız yazın, yani 1 milyon baytın hangi permütasyonunu alırsanız alın, belirli kriterlere uyan bir karma değeri alma ihtimaliniz aynı. Şansınıza etki eden tek şey "kriterler" yani zorluk derecesi.
İşte bu basit sebeple havuzlar direk en çok para bırakan 1000 KB veriyi (işlemlerin kaymağını) alıp direk karma işlemi yapmaya başlıyorlar. Her başarısız denemeden sonra bloğa eklenen "nonce" yani
işe yaramaz, anlamsız veri setini increment edip bir daha bir daha bir daha deniyor.
Edit: işe yaramaz demek doğru değil, şu işe yarıyor: bu "nonce" adlı herhangi bir anlamı olmayan parça, karma işleminin farklı bir sonuç üretmesi için değiştiriliyor. Karma işlemi kriptografik yani sonucunu kestirmek mümkün değil fakat rastgele bir işlem de değil. Yani aynı girdi ile aynı sonucu üretiyor. Bu yüzden mesela niko83 yazıp denediğinde olmuyorsa, niko84, 85, 86... vb. yazıp istedikleri kriterlere uyan bir sonuç alana kadar deniyorlar.
İşte bu yüzden adı proof-of-work, yani emeği ispat. Eğer madencilik yapmak istiyorsanız, defalarca "ya tutarsa" diye rastgele olta atmaktan başka çareniz yok. Emek harcadığınızı ispat edebilecek tek şey ise geçerli bir hash yani karma değeri bulmak. İşte o zaman bulduğunuz bu veri setini "ben bir blok buldum" diye yayınlıyorsunuz. Hash işlemi kararlı bir fonksiyon dedik, dileyen herkes sizin bulduğunuz bu blok gerçek mi palavra mı diye kontrol edebiliyor.
İşte bu yüzden bir merkezi olmayan dağıtılmış bir mutabakat sistemi olduğu söyleniyor. Yani merkezde tutulan bir veri tabanı, bunu idare eden bir otorite yok. Otorite matematik. Saf matematik. Sizin yolladığınız ödemelerin geçerliliğini kontrol eden şey de matematik. Aşağıda anlattığım asimetrik şifreleme sayesinde şifrenizi kimseye söylemeden, şifrenizi kullanarak bir adresteki parayı harcayabiliyorsunuz. Asimetrik teknikler sayesinde madenci verdiğiniz talimatın doğru olduğunu tasdik edebiliyor, fakat şifreyi asla görmüyor.