~snip
* bu arada güneş panelinde 25 yıl gibi absürd rakamlar çok kullanılıyor. tamamen kelime oyunu, bırak 25 yılı, kurduktan 5 yıl sonra görmek isterim o panelleri.
koca koca kurumsal şirketler %110 verimli kombi reklamı yapıyor türkiyede.
satıcılar orada müşterisini dolandırmaya yönelik kelime oyunları yapıyorlar işte. 25 yıl boyunca elektrik üretimi garantisi veriyormuş. Peki ya ne kadar üretecek. Bana verimden haber ver %kaç verimle üretim yapacak 10. yılından sonra.
arkadaşların söylediği gibi turuncu bölge diye bulutlu havalarda da yüksek verimde elektrik üretemez. bulut ne kadar fazla verim o kadar düşer çünkü düşmüyor güneş enerjisi.
Kısaca güneş panellerinin mantığını bilen bir adam bu küçük oyunlara düşmez. En basit bir anlatımla güneş panelleri dediğimiz şey milyonlarca solar cellerden oluşur. bu hücreler 2 tabakadır. güneş enerjisi üsteki çarptığı zaman o enerji ile üstte bulunan hücrelerdeki elektronu kopartır ve hemen altında bulunan tabakadaki boş katmanlara yerleşir. Bu da elektrik enerjisinin oluşmasını sağlar. Bu en basit anlatım.
(Güneş enerjisini aldığı açı önemlidir ona göre enerji düşer çünkü. Aşağıdaki arkadaşın bahsettiği gibi enerjiyi uygun açı ile almıyorsa verimi düşer.
Havada bulut varsa bulutlar gelen enerjiyi soğuracağı için buluttan geçen enerji daha az olacaktır. Bu da yine üretim verimini düşürecektir. )
Hocam bu işi projelendirdiğin taktirde ne buluttan ne de rig kapandı tekrar açalım derdinden kurtulursun. Çift yönlü sayaç takılıyor evine. Senin güneş panellerinden ürettiğin elektrik sisteme salınıyor sen de tedaşın hattından normal elektriğini kullanıyorsun. Ay sonu fatura geldiği zaman bakarlar 10 kw üretmişsin 20 kw kullanmışsın. Tedaş o 10 kw'nın ücretini alır.
~snip
dağıtıcı sana 20kw yı dağıtım bedeli vs ile verirken senin ürettiğin 10kw lık kısım için sana ödeme yaparken oldukça düşük fiyatlardan faturalandırıyor. son hatırladığım 12 kr. gibi birşeydi.
yani 20kw kullandın 10kw ürettin 10kw lık para öde diye bişey yok.
Ben doğrudan üretim yapmadığım için elimde şu kadarlık üretimden bu kadar kazandım diye bilmiyorum ama lisanssız bir şekilde sen elektrik ürettiğin zaman üretim yöntemine göre devletten aldığın para belli. Dolar kuru yüksek olduğu için ve güneş enerjisinin desteği daha fazla olduğu için aradaki dağıtım ücretleri bu arada birbirini aşağı yukarı dengeliyor diye biliyorum.
Devlet lisanssız üretimlerde güneş enerjisinden üretilen elektriğin KW'ına 13.3 cent ödeme yapıyor. (Tabi bunun içinden dağıtım bedeli- trt cartlar curtlar düşülerek ayrıca vergisi falan)
Dağıtım bedeli vergilerle falan yarıya yakınını götürüyor. şu şartlarda 40 kuruş civarında olması gerekiyor.
12 kuruş bana bir hiç geldi. 12 kuruş olmuş olsaydı Akdeniz bölgesini güneş panelleriyle doldurmazlardı herhalde. 1MW'a kadar olan bütün tesisler lisanssız üretime giriyor ve aynı şekilde ücretlendiriliyor.
Tabi bunu en iyi yapan bilir. abim tedaşta çalışmasına rağmen o bile tam çözebilmiş değil çünkü arada YEKDEM destekleri de devreye giriyor.