Pages:
Author

Topic: Son 3 ayda Türkiye ekonomisindeki nakit akışı - page 3. (Read 404 times)

member
Activity: 448
Merit: 10
Ekonomide nakit akışı resmen durmuş durumda ,piyasada vadeli ticaret yapmak büyük risk taşıyor artık ,kimsenin kimseye bu ekonomik ortamdan dolayı güveni yok ,ticaret döngüsü iyicene kısırlaşmaya başladı.
hero member
Activity: 1484
Merit: 726
Kendi imkanları ile büyümeyen borç ile büyüyen bir ülkemiz mevcut olduğu için para akışı, ekonomik canlılık sürekli ip üstündedir. O yüzden en ufak siyasi krizde veya hukuk ile ilgili problemlerde bu tip ekonomik sorunlarla karşılaşmak olasıdır.
jr. member
Activity: 266
Merit: 1
bizim her tarafımız ithalat ürünleri ile dolu. kaç kişi gidip kaliteli kahve el değirmeni alıp da çekirdek kahvesini öyle öğütüyor. çoğu tür kahve için çekim yapabilirsin. el ile döndürüyorsun. içeceğin kadar. fiyatı 100-200 lira arası. ama gidip bunun elektriklisini alıyoruz.

ama suç biraz da bize. tanıtım, reklam hiç bir şey yok. en çok satılan ürünler hep yabancıların. işte bu nakit akışı da hep yabancıya gidiyor.
member
Activity: 196
Merit: 12
Bizdeki üretim artmadığı sürece bu ekonomıye guven olmaz yaptırım yapıcak bı yer kalmadıgı ıcın dolar 7 lıra oldu. Artık montajlama yaprak yerli üretim diyerek kendimizi kandırmamalıyız kendı yağımızda kavrulup teknolojı anlamında zırve yapmalıyız. Bkz:( çin eskiden ne haldeydi simdi dünyaya hükmedicek kıvamda)
full member
Activity: 1302
Merit: 115
Pepemo.vip
Al ver ekonomiye can ver mottosu bu aralar gerçekten imkansız olmaya başladı. İnsanlar hayati bir ihtiyaç olmadığı sürece kendini geliştirecek etkinliklerden bile kaçar oldular. İnşallah ekonomi toparlanır çünkü insanca bir yaşam için önemli  Undecided
member
Activity: 574
Merit: 14
amerikalıların bir sözü varmış. haklı olmak değil güçlü olmak istiyorum diye. haklı olan herkesi ezemez. güçlü olan ezme potansiyeline sahip. son örnekte de ortada. iki ülke arasındaki gerilimin en çok zarar gören tarafı biz olduk.
member
Activity: 420
Merit: 11
DAO Maker
Bütün sektörlere yansıyan nakit akışındaki durgunluk. Gelecek kaygısından kaynaklanmakta. Türk parasının hızlı değer kaybı. Pek çok insanın dövize kaymasına neden oldu. Kar amacı güttüklerini sanmıyorum. En azından ciddi bir bölümü önümüzdeki ayların ne getireceğini bilememekten doğan bi tasarruf moduna geçtiler. Herkes bu krizin derinleşerek süreceğini düşünüyor. Dolayısıyla kendi çapında önlem alıyor...
jr. member
Activity: 238
Merit: 2
Trump yaptığı açıklamada Türkiye ile olan ilişkilerimiz eskisi gibi olacak dedi. Ben bu durumun ekonomiye olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Olayın siyasi boyutlarından çok ekonomik sonuçlarına baktığımızda özellikle döviz kurlarında iyileşme olacağını düşünüyorum.
jr. member
Activity: 476
Merit: 2
sondaki temenninin gerçekleşmesi uzun zamanlara alacaktır. insanlar dolara geçti ve parası olanlar krizin yükselmesini umup zenginliklerine zanginlik katmak hayalleri taşıyorlar.
Rdu
jr. member
Activity: 224
Merit: 1
Türkiye pazar olarak her anlamda büyük bir ülke olmasına rağmen TL'deki değer kaybı ve dünya ekonomi gündemindeki yerimizden dolayı son 3 aydır hareketsiz bir dönem içerisine girdik. Doların yükselmeye başlaması ile fırsattan yararlanmaya çalışan birçok kişi ellerindeki TL'yi dolara çevirdi, dolar borcu olanlar da batıp gitti. Hal böyle olunca da insanlar elde avuçta ne varsa sımsıkı tutmaya başladı.

Diyeceksiniz ki ortada ekonomik kriz olduğundan bahsediliyor ama buna rağmen normal yaşam devam ediyor. İnsanlar eğlence mekanlarında veya keyfi harcamalarından vazgeçmiyor hayat tam gaz devam ediyor. Hatta bazı insanların keyfi harcamaları da arttı diyebilirsiniz. Fakat herkesin gerçeği kendine yansır. Alım gücünüz yoksa şu dönemde hakikaten zor duruma düşersiniz. Özellikle de asgari ücretli çalışanlar ve küçük esnafların durumu vahim. Aybaşını ya zor çıkarıyorlar ya da sürekli içeriye borçlanıyorlar.

Basit bir örnek vermek istiyorum; ben yaklaşık 12 yıldır araba alıp satıyorum, piyasada hiç bu kadar zorlandığımı hatırlamıyorum, insanların elindeki para ile araba almak istemiyor, arabası olan da satmak istemiyor, dolayısıyla nakit para bu piyasada çok zor döner hale geldi. Bu sadece araba piyasası, gıda piyasasını hiç saymıyorum bile.

Rahip Brunson davasının amerikalıların lehine sonuçlanmış olmasından biraz da olsa umutluyum, bu iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirir ve sorunları ortadan kaldırır, böylece Dolar karşısında TL'nin değeri de düşmekten kurtulmuş olur ve önümüzdeki aylarda az da olsa ekonomiye can gelir. Gıda fiyatlarındaki hayat pahalılığı düşer ve insanlar alış veriş yaparak ellerinde bulunan parayı piyasada döndürmeye başlar. Ekonomiye biraz hareket gelirse daha istikrarlı ve kazançlı bir hayat modeline geçmek için çabalamamız da bir o kadar kolay olur.

Diliyorum ki bu hayat pahalılığı biran evvel biter ve ekonomik istikrarımıza kavuşuruz.
Pages:
Jump to: