Arkadaşlar VPN bazen büyük bir ihtiyaç ve güvenlik unsuru olabiliyor bunu anlıyorum. Anonimlik, yasaklara takılmamak ve benzeri sebeplerle hepimiz dönem dönem VPN kullanmak zorunda da kalıyoruz ama bu VPN kullanımı öyle çok basit bir şey değil! Sadece bir yasaktan kaçmak için size daha büyük sorunlara yol açabilecek şeylere izin vermeyin derim.
VPN'ler size farklı bir ağ üzerinden geçit sağlarlar en basit anlatımıyla budur tanımı. Bİlgisayarınız bir anda Türkiye'de değil, Almanya'daymış gibi sinyal göndermeye başlayabilir çok basit bir yazılımla. Bu arada bir VPN bağlantısını aktif edip, sanki görünmez olmuş gibi de davranmamalısınız. Maalesef VPN tek başına sizi görünmez kılmaya yetmez. Bu kadar kolay olsa herkes yapardı zaten.
Piyasada belki yüzlerce VPN programı var. Ve ben zaman geçtikçe daha fazlasını duymaya başladım. Çünkü VPN'ini kullandığınız programların yetkilileri sizin verilerinize erişebilir olacak şekilde izinler yerleştirmiş olabilir cihazınıza. Zaten VPN normal olduğu şekilde internet üzerinde yaptığınız her hareketi kaydediyor olacaktır. Bu kayıtların en basit ve masum olarak kullanım alanı reklamlar ve firmalara sizin mail, adres, telefon gibi basit bilgilerinizin satışı olabilecekken, kötü olarak sınırı yok. Program her şeyi yapabilecek şekilde tasarlanmış olabilir. Yine en masumanesi sizin cihazınızı madencilik için kullanabilir.
Sadece yöneticileri değil, eğer programın size kullandırdığı ağ yeteri kadar güveniliir değilse dışarıdan erişimler problem yaratabilecektir. Sadece basit verileri değil şifreleri de kaydedebileceklerini ve bunların her zaman dışarıdan gelen saldırılara karşı açık olabileceğini unutmayın.
Sadece bunlarda değil, yanlış VPN kullanımının sebep olabileceği çok fazla sorun olabilir.
Sonuç olarak bence kullanırken çok ama çokkk dikkatli olmak zorundayız. Yani bedavaya bir VPN kullanacağız diye kişisel ve kritik verilerinizi açığa çıkarmayın sonra.
VPN kurmak ve yayınlamakta çok zor bir şey değil. Sizde biraz trafik hakkı satın alıp, bir kaç basit işlemle Natro veya Godaddy üzerinden aldığınız hizmetlerle VPN ağı kurabilirsiniz. Düşünün kimler yapıyor olabilir.
Bir dönem Opera'nın içerisindeki VPN'e güveniyordum ama ondan bile soğudum. Şahsen çok zorda kalmadıkça kullanmamaya çalışıyorum. Genelde de zorunlu kalırsam daha az kullandığım ikincil cihazlarımdan işlem yapıyorum. Sizde dikkat edin ve unutmayın; VPN o kadar basit ve masum bir şey değil.
Bu kadar telaş yapmanıza gerek yok, sakin olun. Wireguard ve OpenVPN şeytan icadı değil, açık kaynak kodlu yazılımlardır. Github'a gidip kaynak kodlarını inceleyebilirsiniz. İçlerinde arka kapı bulursanız bana da haber verin.
Burada "VPN ile anonim olun" diye reklam yapmıyorum. Dediğiniz gibi VPN zaten anonim olmaya falan yaramaz, bunlar hokkabaz şirketlerin ürettiği pazarlama teknikleridir. Anonim olmak için Tor gibi bir yazılıma ihtiyacınız vardır ama Türkiye'de Tor kullanmak için bile VPN'e ihtiyacınız vardır. Ben sadece internete erişimde problem yaşayan insanlara kendi sunucularımı kullanabileceklerini söylüyorum. Buraya VPN ile ilgili her yazışımda birkaç tane felaket tellalı gelip ahkam kesiyor ve çoğu zaman konu ile alakasız şeylerden bahsediyorlar. Merak etmeyin kimse kimsenin şifresini çalmayacak, bilgilerini pazarlamayacak. Bunlarla uğraşacak vaktim yok. Benim kim olduğum belli, nerede yaşadığım belli. Keriz miyim ben, açık kimliğimle hokkabazlık yapayım?
Bahsettiğiniz şeylere niyet eden insan zaten böyle aptalca bir yol seçmez yani yanlış yerde feryat ediyorsunuz. Türklerin bilgisayarları halihazırda yol geçen hanı gibi. Kimseyi kandırmaya falan gerek yok, bir script yazsam bir saatte binlerce Zynos modeme sızarım. Bazen denk geliyorum, millet evine kamera sistemi takıp varsayılan şifreleri değiştirmeden internete bağlıyor.
"VPN o kadar basit ve masum bir şey değil" derken aklınızdan neler geçiyordu bilmem. Ben yıllardır OpenVPN kullanıyordum, geçen ay Wireguard'a geçtim, şimdiye kadar bir kalleşliklerini görmedim. "VPN o kadar basit ve masum bir şey değil" sözünün "ekmek bıçağı çok sinsi" veya "Zippo çakmak çok hain" demekten ne farkı var izah eder misiniz?