Bir ekran kartını ülkeye nasıl kaçak yolla sokuyorlar anlam veremiyorum yasal olarak aylık her bir vatandaşın 5 tane yurt dışından ürün alma hakkı var. evde 3 kişi olsa 3 ayda rahatlıkla 45 kart alabilirsiniz.
Şu haberde geçen olayların bir marifet gibi gösterilmeside yokmu tam saçmalık haberde çoğu bilgi her zamanki gibi eksik.
Yurtdışından kişisel olarak giriş yaparken vergi ödemeden yurtiçine madencilik cihazı (ekran kartı) sokabiliyordunuz, güncel durumu bilmiyorum. Eğer kargo ile getirtecek iseniz her türlü vergisini ödemeniz gerekir. Örneğin arkadaşım ekran kartının üzerine kahve dökmüştü ve amazon ücretsiz olarak yenisini yollamayı teklif etti, tabi girişte tekrar gümrük vergisi ödemek zorunda kaldı. Yani kargo ile getirilen ürünlerde kişisel hak diye bir durum söz konusu değil.
Sadece ekran kartlarını kapsamıyor. Bir kaç okula öğrencilerin faydalanması için teleskop ve mikroskop hediye etmek istedim, bunun için de vergi ödemem gerekti. Vergiyi ödememe rağmen ürünler gümrükte yasadışı faaliyetlerde kullanılabilir denerek durduruldu. Milli eğitim bakanlığından ve okul müdürlüğünden özel yazı çıkartarak geçişini sağlayıp okullara teslim ettim.
Diğer yandan ülkenin bazı bölümlerinde insanların geçim kaynağının kaçakçılık olduğunu düşündüğünüzde binlerce madencilik cihazının, telefonun yada benzeri vergiye tabi eşyanın kaçak yollarla ülkeye sokulduğuna emin olabilirsiniz. Gümrük noktalarından tabak takımı olarak geçirilen arabaların (grey market) gümrükten geçiren kişi için değil de belki de bilmeden satın alan kişiye yasal sorun yaşattığını öğrendiğimden beri gümrük olaylarını kurcalamayı bıraktım.
Madencilik için cihazlar alacaksanız mutlaka faturalarını da yanında isteyerek seri numaraları ile karşılaştırın. Aksi taktirde bir şikayet halinde kaçakçılık sebebiyle sorun yaşayabilirsiniz ve kaçakçılığı yapan kişiler değil siz sorumlu tutulursunuz.