Herkes boşuna vır vır konuşmuş burada. Kimse gerçekleri yazamamış.
Türkiyede toplam Süt üretiminin sadece %15-20 si süt olarak tüketiciler tarafından alınıyor.
Geriye kalan üretilen süt ise, sanayi ve ev dışı tüketimde kullanılıyor.
Pandemi sürecinde inekler bize küsmedi. Üretim devam ediyor. Buna karşılık ev dışı tüketim durma noktasında olduğu için aslında
stok fazlası sorunu var.
Pandemi süreci ile birlikte Bu %15 lik ev içi tüketimi %40-50 civarı artmış. olmuş %23. Peki ev dışı tüketim de talep durunca ne oldu bu sütler?
Sanayiciler çok akıllı bir şekilde süt tozu stoklarını artırdılar bu süreçte. Ev tüketimi için olan sütü daha çok üretelim arz fazlası yaratalım demediler tabi.
Biliyorsunuz bizim süt diye marketten aldığımız şey aslında süt tozu kokteyli.
Bunu mart-nisan 2020 de ön gören borsacılar süt ve süte dayalı iş yapan gıda şirketlerinde pozisyonunu aldı.
En kötü performanslı şirketin yatırımcısı yatırdığı %250 kazandı 100 lirası 350 lira oldu.
Yıllara göre çiğ süt alım fiyatlarına bakacak olursanız.
Aslında fiyatın devlet eliyle 2019 dan veri baskılandığını görürsünüz. Bu süreçte olan market-toptancı-süt sanayicileri-ara toptancılar dan oluşan saadet zincirine değil. Üreticiye oldu.
Dolara endeksli olan,
İnsan ilaçlarında son 2 yılda fiyatlar ortalama %150 arttı. Hayvanları ilaçları artmadı mı?
Yem fiyatları, gübre fiyatları, veteriner ücretleri, işçilik ücretleri her şey katlandı.
ama üreticinin satış fiyatı yerinde saydı.
Sanayicilerin altı kuru, bir güzel süt tozu stoklarını yaptılar.
Bu zincir, üreticiyi evire çevire si.. neyse, özetle şimdi sıra ev içi tüketimi yapana sana bana geldi.
Artış sadece içilen süte değil, tüm süt ürünlerine yapıldı.
Burada sorulması gereken asıl soru:
Peki bu artışlar için neden Ocak ayı beklendi?Vatandaşın tepkileri evlere şenlik:
Ülkenin malum kesimi (%51) : ben hep 10 TL lik süt alıyorum elhamdülillah.
Rahmetli Aziz Nesin'in kastettiği kesim (%70) : İnekler greve mi gitti?
Duyarsız kesim: Süt mü? ben süt içmiyorum ki. Bana ne?
Süt üreticisi (hayvanı olan çiftçi) : %40 zam oldu niye ben hala 2.80 den süt satıyorum aq
80 milyon kuzuyu güden kesim: 2 aya unuturlar nasılsa. Çiftçi de arz fazlası yapmasın canım. Afyon, Kayseri orada... Acıkta et sanayimiz kalkınsın.
Azıcık olaylara geniş çerçeveli gözlüklerle bakmaya çalışın.