Pages:
Author

Topic: Süt fiyatları v2 - page 2. (Read 260 times)

sr. member
Activity: 1386
Merit: 374
January 30, 2022, 05:34:32 PM
Daha önce Süt fiyatları neden zamlandı? diye oluşturduğum konu vardı, gerçekten halkın artık süt ve süt ürünlerine ucuza ulaşması gerektiğini düşünüyorum. Yemek için, içmek için, her türlü gıdadan almamız gereken verimleri hakkıyla almamız gerekiyor. Sütte onlardan birisi. Eskiden halkın alım gücü daha yüksekti süt fiyatlarına isyan ettiğimiz bu gönderimizde 2020 yılında neden 1 litre süt 5.19 tl olmuş diye isyan ediyorduk. Ancak artık gelen yeni zam haberleriyle burnumuzdan sütler gelmeye başladı.

TBMM tarım orman ve köyişleri komisyonu üyesi CHP Manisa milletvekili Bekir Başevirgen bu konuda daha bir kaç gün önce Almanya ile Türkiye verilerini kıyasladı. Almanya’da asgari ücretli 1760 litre süt alabilirken, Türkiye’de ise 285 litre alınabiliyor.

Almanya’daki süt üretim maliyeti 28 Avro sent, yetiştirici satış fiyatı ise 35 Avro sent. Bir litre sütteki üretici kârı 7 Avro sent civarında. Türkiye’de ise üretici 30 Avro sente ürettiği sütü 31 Avro sente satabiliyor ve 1 Avro sent kârla üretime devam etmek zorunda kalıyor. Yurtttaş 1 litre ambalajlı pastörize sütü 98 Avro sente tüketirken, Almanlar 90 Avro sent ile Türkiye’den daha ucuza tüketebiliyor.

Daha önümüzde Mısır arpa gibi hayvancılıkta yem olarak kullanılan gıdalara yansıyacak zamda söz konusu bu zamlar geldikten sonra tahmini 1 litre pastörize Süt fiyatı beklentisi 21 TL

Biz geçen sene neden 5.19 fazla diyorduk bugün 21 liralar konuşuluyor, hani enflasyon yüzde 30’du?

https://www.cumhuriyet.com.tr/amp/ekonomi/turkiyede-sut-fiyatlari-21-liraya-gidiyor-1903156

Edit : konuyu açtığım tarihe baktım 21 Ocak ve yakında süt 10 TL olursa şaşırmayacağım demişim, az bile demişim. Düzeltiyorum  yakında 30 TL olursa şaşırmayacağım
Pages:
Jump to: