hocam geneline katılmakla beraber konuyu bir miktar açmak ve bazı düşüncelerinizin aksinin mümkün olduğunu söylemek istiyorum.
Bütün bunları tartışırken tekrar ve tekrar olayın felsefesini iyi analiz etmemiz gerekiyor. Teorik olarak bakarsak trendcoin haklı, miktarı bilinen ve değişmeyecek (çoğalmayacak9 olan şey değerlidir, bu kriteri taşımayanlar risklidir ama "değer" kavramı nedir? Mesela uğruna savaşlar yapılan (hala bile) altın neden değerli, ne işimize yarıyor? Aslında çok iyi bir iletken olması vb nedenlerle başta elektronik olmak üzere kısıtlı sektörlerde ve az miktarda kullanılıyor, yani talep arzın bir hayli aşağısında. Yani altının değeri fiziki anlamda kendisinden kaynaklanmıyor, toplum olarak altının değerli olduğu konusunda fikir birliğine vardığımız için bu noktada.
...
şeyler arasında değişimi sağlarken işlerimizi kolaylaştırmak ve gerçekleştirmek için ortak bir değer atamak zorundayız. ortak değerinin mahiyetinin hiçbir önemi yok, işlevi gerçekleştirebilecek olan her şey olabilir.
periyodik tablonun sağ tarafı değer olarak kullanılması mümkün olmayan gazlardan, sol tarafı birçoğu patlama riski taşıyan reaktif haldeki alkali ve toprak metallerinden, alttaki ikili sıra ise kansere sebep olabilecek radyoaktif elementlerden oluşuyor.
geriye tablonun ortasındaki geçiş metalleri kalıyor. bunlar da sıvı ve gaz olmayan, ortam ısı ve nem koşullarında aşınmayan, patlamayan, kanser riski taşımayanlar olarak elendiğinde; geriye altın, gümüş ve platinyum kalıyor.
gümüş kolay kararıyor, platinyum ise işlem görmek ve şekillenmek için yüksek sıcaklıklara (1600) ihtiyaç duyuyor. geriye her koşulda en avantajlı element olarak altın kalıyor. altın; parlak, güzel ve dikkat çekici bir renge sahip, eritmesi ve şekillendirmesi kolay olan, radyasyon tehlikesi bulunmayan, çok uzun süreler boyunca başka şeylerle etkileşime girip renk ve şeklini kaybetmeyecek kararlı bir element olduğu için şeyler arasındaki değişimi sağlarken kullanabileceğimiz en uygun ortak değer seçeneğidir.
...Aynı şekilde gücü azalmış olsa da, dolar dünyada makbul bir para birimi olmaya devam ettikçe ne kadar miktar sınırı olmasa da değerli kalmaya devam edecektir. Elbette yolun bir sonu var, ucu o kadar da açık değil ama şunu anlatmaya çalışıyorum, dolara talep olduğu sürece falanca miktar fazladan basıldı diye değerini kaybetmez. Kaldı ki biz bunları düşünebiliyoruz da, ABD yönetimi geri zekalı değil (teknokratlardan bahsediyorum), kimse bu kadar göstere göstere kendi ayağına sıkmaz, sistemin kaldırabileceğini hesapladıkları miktarın dışına çıkmamışlardır.
ben exit scam yapacaklarını, yapmaya yaklaştıklarını düşünüyorum hocam :) bütün piyasalar bir kez daha sıçrayabilirse oh ne ala..