Uzun zamandır niyetim vardı ama bir türlü yazmak nasip olmadı.
Bari başlığı atayım da peyderpey gerisini getireyim dedim.
Lütfen sizde katkıda bulunup bu kitabı sürdürmemi sağlayın.
Bu başlık altından Trader'ın Altın Kurallarını maddeler halinde güncelleyerek yazacağım.
Amacım öncelikle kendi kendime ders vermek ve kuralları kafama kazımak.
Yani borsada trade yapan bir kişinin kafasına çakması gereken kurallar, prensipler, straji ve yaklaşımlar...
Bir yandan şeytan kulağıma fısıldıyor: "Bu kadar değerli bilgileri paylaşarak aptallık ediyorsun. Herkes iyi trade yapmanın şifrelerini çözerse sen ne ekmek yiyeceksin? Hem bütün bu kuralları sen x dolar kaybederek öğrenmedin mi..."
Lütfen sizde kendi perspektifinizden yazın ve bu işin kitabını yazalım.
***
📖 Trader'ın Altın Kuralları 📖
*Hacim her şeydir: Hacimsiz pariteden uzak dur. Hacimsiz paritede aslan çıkabilir, ayı yiyebilir, daş düşebilir. Bu coini tutan gizli holderlar mağralarından çıkıp sizi zarara uğratabilir. Yada siz coini aldıktan sonra bir daha asla elden çıkaramayabilirsiniz. Kendi projen bile olsa, trader isen bunu yapma. Önce hacim!
*Derin sularda yüz: Hacim en önemli kavramımız. Ama hacimden daha önemli bir şey olsaydı bu da kesinlikle Derinlik olurdu! Her zaman için derinliği takip et. Derinliği olmayan paritede işlem açarken üç kere daha düşün. Esasında derinlik, sosyoloji bilen adam için yakın geleceği fısıldar. Tarihe yazılmasını istediğim bir sözüm vardır: Grafikler size olmuş olan olayları anlatır fakat derinlik tablosu olacakları anlatır. Ayrıca derinliği yeterli olmayan bir paritede, kolay alım yapar fakat satarken çile çekersiniz.
*Kulağın Açık Olsun: Takip ettiğin coinlerin ve borsaların resmi twitter hesaplarını ve onların CEO'larını takip et. Yaptıkları rt'leri ve like'ları bile oku. Hepsine twitter alarmı kur ve bildirimleri sesiz bir şekilde sürekli sana aksın. Bütün önemli gelişmelerden önce sen haberdar ol.
*Teknik Değil Davranış Analisti Ol: Yakın takip ettiğin twitter hesaplarının yazdıklarından, beğendiklerinden yola çıkarak onların karakterlerini ve davranışlarını çözümle. Bu şekilde daha sonra ne tür adımlar atabileceklerini sezebilirsin. Bu şekilde süpriz yaşamazsın. Örneğin CZ'nin Elun Musk ile twitterde olan yakın diyaloglarını ve hayranlığını gördün. Adam Musk'a bnb aldırmak için elinden geleni yaptı. Daha sonra Musk Doge'yi shille'di. Burdan Cz'nin de doge'ye ilgili olacağını çözümlemek mümkündü. Demek istediğim yaklaşım bu.
*Kümülatif Değil Kolektif Olduğumuzda Gerçekten Değerleniriz (Konu Başlığı)Şimdi youtubeda, forumda, sosyal diğer mecralarda bir sürü "teknik" analiz yapan arkadaşlara rastlıyorum.
"Şunu kırarsa buraya uçar"
"Oraya ellerse dibe çöker.
Şuna dokunursa elektrik çarpar, burayı okşarsa dans eder
Biraz gülüyorum izlerken ama yine de dinliyorum. Şimdi bu tarz teknik yaklaşımlar bir yere kadar geçerli olabilir. Ama sadece gerçekten hacimli, gerçekten derinlikli, gerçekten kolektif paritelerde bu teknik yaklaşımlar geçerli olabilir. Neden mi? Çünkü bu teknik yaklaşımları icat eden spekülatörler bu indikatörleri en hacimli pariteler üzerinden geliştirmişler.
Bitcoine baktığınızda bugün 200 milyar dolar market değeri ve 20 milyar dolar günlük hacim görüyoruz. Bu harika! Ama malesef hala yeterince derinlik sahibi değil. Çünkü hala yeterince kolektif değil. Bitcoin ve özellikle diğer altcoinler hala kümülatifler.
Yani bu ne demek? Bitcoin ve altcoinler dağılım itibari ile belirli kişi ve gurupların kontrolü altında. Bir bakıyorsunuz bitcoinde aynı saniye içersinde binlerce coinlik satış yapılmış ve fiyat ile oynanmış. Bunun birinci sebebi derinliğimizin az olması. İkincisi sebebi ise kümülatif olamamız. Yani söz gelimi bin btc'ye sahip kişi sayısının(balinaların) oldukça fazla olması.
Tabi ki bu durum sürekli böyle olmayacak. Zaman geçtikçe balinalarda satışlar ve hatalar yapacak. Ellerindeki doların miktarı artacak belki ama coinlerin sayısı azalacak. Onların elinden çıkan coinler, piyasaya yeni giren insanların ellerine dağılacak. Gün geçtikçe de daha kolektif bir topluluk olacağız. İşte o zamana kadar da biz trader'ler balinalardan ve volatiliteden şikayet etmek yerine daha fazla kazanmaya bakacağız
Kümülatif Değil Kolektif Olduğumuzda Gerçekten Değerleniriz!
Bu anlamda aktif bitcoin-altcoin adreslerinin sayısı ve bakiyelerine göre yüzdelerinin yer aldığı endekslere odaklanın.
Ekleme: Dediğim şey şu. Ggrafik olarak izah edeyim.
Örneğin bu BAT'ın adres başına dağılım pastası. Toplam token'ların hangi adreslerde ne kadar dağıldığını ifade ediyor. Bu pasta ne kadar dağıtıksa-kolektif ise (ve kolektifliği güvenilir ise!) bu token'a o kadar güven puanı verebiliriz. Elbette bu hype kıstaslarından sadece biri ama bana göre en önemlilerinden biri. Zira ilk 100-1000 adres arasında %50 veya daha fazla holder'ı olan bir coine güvenmek de o kadar risklidir. Zira o zaman güç merkezileşir. Merkezileşen güç her zaman piyasayı hassaslaştırır. Dump riskini artırır.
Ayrıca elinde çok coin olan adresler aynı zamanda bir borsaya ait soğuk-sıcak cüzdan da olabilir. O yüzden adresleri de araştırmak ve ona göre değerlendirmek önemli. Falanca adresin en son ne zaman hareket ettiği de ayrı bir önemli konu.
Birde btc'ye bakalım. Bu linklerden inceleyebilir ve diğer coin-token'lar ile kısyaslayabilirsiniz. Şu anda btc'nin en önemli avantajlarından biri de diğer coin-token'lara göre çok daha fazla kolektif olabilmesidir.
https://btc.com/stats/rich-listhttps://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html
*Maliyet Düşürmek - Trader'ın Acil Eylem PlanıEn başta belirtmem gerekiyor ki, önceki
trade kurallarımızın ilk kurallarını unutmuyoruz. Bakınız;
*Hacim her şeydir
*Derin sularda yüzTrader'lar her zaman kazanamazlar. Bu yüzden kötü durumlar için acil eylem planları olmak zorundadır. Bu acil eylem planlarından biri de "Maliyet Düşürmek"tir.
Diyelim ki 60 dolardan 100 birim X coini aldınız. Fakat coinin yükseleceğini düşünürken bir anda BTC'deki ani bir trend değişimi ile piyasa tersine döndü. X Coini fiyatı ani bir düşüş ile 45 dolara düştü. Elinizdeki coini bozarsanız ana paranızdan zarar etmiş olacaksınız. Bitcoin'de de orta-uzun vadeli trendin aşağı yönlü olacağını düşünüyorsunuz. Genellikle hacimli ve güvenilir coinler ani ve büyük düşüşlerde, kısa dönemde yukarı doğru bir hareket daha yaparlar yada dalgalanırlar. Buna güvenerekten 60 dolardan 100 adet aldığınız coinden 45 dolar fiyatından da 100 birim alırsanız, toplamda ana paranızın (200 coin için) maliyeti (60+45)/2: 52,5 dolar olur. Yani artık zararsız olarak coinden çıkmak için 60 doları değil 52,5 dolar fiyatını beklersiniz.
60 dolardan 45 dolara düşerek zararsız çıkmanız için %33 artması gereken coin,
Maliyet düşürme işleminiz ile, zararsız çıkmanız için %16 çıkması kâfi olmuş olacaktır.
Bu işlem için bir coine asla bütün paranızı yatırmamanız gerektiğini unutmayınız. Hatta bir coinde en fazla %10 bulunmak ideal olanıdır. Hem riskleriniz minimum olur hemde maliyet düşürmenize ve kaçmanıza imkanınız olur.
Kazanmanın yollarını bilmek kadar, kaybetmemek için kaçış planlarınız da önemlidir.Uyarı: Maliyet düşürme işlemi, hacimsiz güvenilmez coinlerde veya yanlış zamanda kullanıldığında zararınızı büyütebilir, kara deliğe dönüşebilir. Sadece hacimli ve güvenilir emtialar için kullanılmalıdır. Kısa-orta vadeli geleceğine emin olmadığınız coinlerde bu işlem sadece zararınızı büyütmekle sonuçlanabilir. Maliyeti düşüreceğiniz seviyede burada çok önemlidir. Elinizdeki kurşunları bir anda boşaltmayın. Stratejik bölgelerde ve ciddi düşüşler olduğunda kullanılmalıdır. Öyle fiyat %1-5 düşünce de bu yöntem uygulanmaz. En azından -%15-20'den sonra anlamlı olur uygulaması. Güvenilir ve dalgalı coinler için bir emniyet kemeri vazivesi görür bu yöntem.
Bugün için bu kadar ders yeter.
Bunları kafama kazıdıktan sonra yeni derse geçebiliriz.
Sonraki maddeler daha eğlenceli olacak