Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık bir aydır 3 tane 5870 GPU ile mininig yapmaktayım ve 1,30 Bitcoin kazandım bu süre zarfında.
Ama ekran kartlarını belirli aralıklarla aldığım için 3 kartım da 30 gün boyunca çalışmış durumda değil.
Önce onu belirteyim.
1.Kart - 30 Gün, 2.Kart 17 Gün, 3.Kart 8 gün kadar çalıştı.
Sanırım daha fazla ekran kartı almam
Sırası ile aşağıdaki Pool'ları denedim.
50btc.com
Btcguild.com
slush's pool (
https://mining.bitcoin.cz)
Bu kadar çok pool değiştirme sebebim de, kurulumu yapıp Guiminer programını çalıştırdıktan sonra her şey düzgün bir şekilde çalışırken "Connection Problem" mesajı alıp bir daha o pool üzerinden mining yapamıyor olmam.
İlginç olan ise, yazılım ve donanımda herhangi bir değişiklik yapmadan, diğer pool'a geçtiğimde sistemin yine düzgün bir şekilde çalışmaya başlaması.
Şu anda 1 Gpu Btcguild, 2 Gpu Slush's pool olmak üzere 3 tane Gpu, dört gündür sorunsuz bir şekilde çalışıyorlar.
Pool'lar hakkında konuşmak gerekirse;
1-50BTC
İlk denediğim Pool.
Kendi programı var. Hatta o program üzerinde GPU'nun çekirdek ve RAM hızlarını bile ayarlayabiliyorsunuz.
Kendi sayfasında bir Kur hesaplama bölümü bile var. Girdiğiniz Bitcoin oranının ne kadar USD veya Euro yaptığını anında
hesaplayabiliyorsunuz. Sayfada Bitcoinin o andaki değerini USD, Euro ve Ruble olarak görebiliyorsunuz. Ama bu değerleri
nereden aldığını bilmiyorum. Çünkü kimi zaman Mtgox ile birebir tutmuyor bu değerler.
Mesela şu anda Mtgox da 1 Btc = Max:99 Min:50 Weight: 69 yazarken, 50btc'de 61 olarak görünüyor (USD).
Bu pool'da en hoşuma giden taraflardan birisi de "Hall Of Fame" bölümü idi. Çalıştığım süre boyunca adım adım
yükselişimi izlemek baya keyif vermişti. İlk 1500-1600 kişi veya arasında olsanız bile kendi performansınızı
izleyebiliyorsunuz. Kaçıncı sıradasınız, O anki Hızınız kaç, toplam kaç Shares yapmışınız ve kaç blok bulmuşunuz
(malesef ben hiç bulamadım hem de hiç bir pool'da).
2- Btcguild
İkinci Pool'um. 50btc'nin programı 8-10 gün sonra durup bir daha çalışmayınca, Guiminer programını kurup Btcguild
Pool'una kaydoldum ve sistem hemen çalışmaya başladı.
Sanırım en çok üyesi olan pool bu. Şu anda Pool hızı 27 GH/S yazıyor. Daha önce %5 komisyon olurken yaşanan bir aksaklık
sonucu bu oranı yeni üyelerde %7 olarak revize ettiler. İngilizcem pek iyi değil ama forumdan takip ettiğim kadarı ile
bu pool'un toplam Hash oranı Genel Hash oranının % 50'sine yaklaştığı için Bitcoin'i tasarlayan kişiler tarafından bir
müdahale yapıldı (Ben forumdan bu sonucu çıkarttım. Malum %51 saldırısı ile Bitcoin hesaplamalarında hile yapılması mümkün.
Bitcoin'in tek merkezli olmamama prensibi ile ilgili bazı sebepler de var herhalde işin içinde. Eğer ben yanlış anladıysam ve yazdıklarım hatalı ise şimdiden özürlerimi kabul edin lütfen)
Ranking (Derecelendirme - Hall of Fame) bölümünde sadece ilk 25 üyeyi ve sizin kaçıncı olduğunuzu gösteriyor.
Chart bölümünde de 24 Saat, 72 Saat ve 2 Haftalık grafiklerle size ait worker'lerin (Gpu) ortalama hızlarının görebiliyorsunuz.
Bir de son 24 saate kaç Bitcoin kazandığınızı bildiriyor. Mesela bende 0.02374691 yazıyor. Yani 1 Bitcoin 58 Dolar desek ben son 24 saate 1.46 Dolar'lık Bitcoin kazandığım sonucunu çıkartıyorum.
Ne yazık ki 4 gün öncesine kadar 3 GPU ile bu pool'da çalışırken, 2 tane GPU önce aralıklarla "Connection Problem"
mesajı verdi. Sonra da tamamen çalışmayı bıraktı. Şu anda bu pool'da 1 tane GPU çalıştırıyorum.
Ati 5870 - Ortalama 350-400 MH/s hızında ve saate 188 Watt elektrik tüketiyor.
3-slush's pool (
https://mining.bitcoin.cz)
Bu pool'da çok yeniyim. Henüz 4 gün oldu. Çalışmaya başladıktan sonra My Account bölümünden tahmini ve kesinleşen
gelirlerinizi görebiliyorsunuz. Statistic bölümünde de hangi tarihte kaç blok bulunduğu, sizin bu blok için kaç tane
paylaşım yaptığınız ve bu paylaşım karşılığında ne kadar Bitcoin kazandığınız belirtiliyor.
Hall of Fame bölümünde en yüksek puanlı 50 üyenin kaç blok bulduğu ve Hash Rate değerleri yazıyor. Ama sizin kaçıncı
sırada olduğunuz yazmıyor.
Eğer mining yapacaksanız ve elinizdeki GPU çok güçlü değilse bir pool'a kaydolmak şart gibime geliyor. Aksi durumda hiç
bir şey kazanamama riskiniz çok yüksek. Harcadığınız elektrik de yanınıza kar kalır muhtemelen.
Elinizde Ati chipsetli bir GPU varsa şansınız daha yüksek.
Aşağıdaki adresten sahip olduğunuz cihazın tahmini Hash değerini ve ne kadar güç tükettiğini bulabilirsiniz.
https://en.bitcoin.it/wiki/Mining_hardware_comparisonBir de size yardımcı olacak bazı programları kullanmakta fayda var.
1- Amd Catalyst (Ati Catalyst control center)
Genelde ekran kartlarının driverleri ile beraber bu programı da yüklüyorsunuz. GPU'nun RAM ve Çekirdek hızlarını
göstermeye ve değiştirmeye yarıyor. Overclock yapan kullanıcılar bu programı yakından tanır.
Bu programı yüklerken bilgisayarınızda .NET Framework2.00 veya .NET Framework 4.00 kurulumu yapmanız da istenecektir.
Ama ilginçtir bendeki 3 tane farklı marka 5870'in hiç birisi bu program ile çekirdek ve RAM hızlarını değiştiremedi.
Sadece değerleri göstermekle yetindiler.
2-Amd Gpu Clock Tool
Ati Catalyst control center'in değiştiremediği Çekirdek ve RAM hızlarını bu program ile rahatlıkla
değiştirebiliyorsunuz. Elinizin altında olmasında fayda var.
3-Gpu Caps Viewer
Bu program sayesinde de kullandığınız GPU'nun o anki sıcaklığını, RAM ve Çekirdek hızlarını, fan dönüş hızını
izleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, GPU sıcaklığının 85 derece üstüne çıkmaması. Aksi durumda cihazın yanma
riski mevcut.
4-Cpuid Hardware Monitor
İşlemci ve anakart bilgilerini takip etmek için size yardımcı olacaktır.
5-Guiminer
http://guiminer.org/ adresinden veya başka bir yerden bu programın değişik versiyonlarını yükleyebilirsiniz.
Grafik arayüzü var ve kullanımı oldukça kolay. Dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de Extra Flags bölmüne yazacağınız bilgiler.
Kullanıcı adı, şifre ve pool bilgilerinizi girdikten sonra programı çalıştırdığınızda GPU'nuz işlem yapmaya başlıyor.
5870 GPU için ben şu değerleri kullanıyorum;
Clock Speed : 950 Mhz
RAM Speed : 340 Mhz
Extra Flag : -v -w256
Yukarıdaki ayarlarla 188 Watt güç tüketiyor ve GPU sıcaklığı 67-75 derece arasında geziniyor. RAM hızını çok
yükseltmenin pek bir faydası yok gördüğüm kadarı ile.
Sanırım en uygun ayar bu.
Şimdilik yazacaklarım bunlarla sınırlı. Eğer başka şeyler de öğrenirsem buradan sizinle paylaşacağım.