türkiye'de mahmut bütün varlığını binance/btcturk gibi borsalarda tutarken japonya'da tsubasa ise kendisine ait olan cüzdanda tutuyor. bana bu istatistiklerin nasıl bulunduğunu açıklayın @bthd bey!!! linkte varsa tıklamadım la.
abi yok yok yok! listede ilk sıralarda olan ülkelerin temel özelliği yok yok yok olması. o "yok"ların başına istediğini koyabilirsiniz. bu yüzden yapacak bir şey de yok:)
Linkte yok orijinal araştırma raporunda örneklemin nasıl seçildiği var. Araştırma verileri borsalardan alınmamış, ~120.000 kişi ile doğrudan irtibat kurularak çeşitli ölçümlerin gerçekleştirildiği belirtilmiş. Borsalar ve diğer şirketlere yönelik veri pazarladıkları için işlerini ciddiye almak zorundalar zaten. Örneklem havuzunun nasıl seçildiğine dair bilgiler de var. Yani araştırma aslında yukarıda paylaştığım görselden çok daha derin ama cinsiyet, evlilik durumu gibi özellikler bizi ilgilendirmediği için o kısımları eklemedim.
Kişiler ile yüzyüze görüşülerek gerçekleştirildiğinde bile bir araştırma bir çok engele sahip. Özellikle konu kripto gibi kişinin mahremiyetine değer verdiği bir alansa sahip olan kişilerin bir kısmının kripto ilişkisini açıklamayacağı kesin. Seçim anketlerindeki kararsızlar sonucu hesaplanan hata payları gibi düşünebiliriz.
Borsalar üzerinden yapılan araştırmalar da (kullanıcı ziyaret oranları, kullanıcı milliyetleri v.b.) yine VPN kullanımı, sahte KYC gibi çok fazla engele sahip. Kimlik satışında çok fazla kullanılan Vietnam gibi ülkelerin yüzdesi olması gerekenden fazla çıkar. Yüzyüze gerçekleştirilen anketlerin hata paylarının olduğu bilinerek diğer yöntemlerden daha geçerli olduğu için bu yöntem kullanılmış.
Japonya'da yaşayan Tsubasa isterse kripto sahipliğini değil anketler hiç kimse bilemez ki zaten.