Pages:
Author

Topic: Türkiye’deki üniversite sayısı - page 2. (Read 234 times)

hero member
Activity: 714
Merit: 697
December 02, 2022, 05:27:51 PM
#3
Üniversite tercihlerimi yaparken o dönemde özel okula istediği bölüme gidenleri eleştiriyordum. Ne kadar doğru ne kadar yanlış burası biraz kişiye göre değişiyor. Ben eğitimin parayla yapılmasına karşıyım. Şu hale geldiysek eğitimsizliğimizden geldik. Kaliteden uzaklaşan her şey nasıl ki kötüye gitmeye mahkumsa bizim eğitimimizde maalesef ki böyle oldu. Buradaki kaliteden kastettiğim şey, bazen eğitimi veren kişilerin ticarethane kafaları bazen de parasıyla nasılsa okurum diye eğitimi talep eden kitle.

İktisatta arzı artan bir şeyin fiyatı düşer. Bu cümleyi bizim eğitim için çevirirsek;

Arzı artan bir şeyin kalitesi düşüyor.
sr. member
Activity: 1442
Merit: 445
Chainjoes.com
December 02, 2022, 03:16:12 PM
#2
Özellikle İstanbul da mahalle aralarında kampüsü bile olmayan bir sürü üniversite açıldı. Açılan bölümler de iş yapmayan bölümler. Parasını bastıran buralardan mezun oluyor. Hele ki barajda kalktı önüne gelen üniversiteye girecek yalandan bölümler okuyup bitirecek. Kalifiye eleman olmadı olmayacak. bu gidişle de epey zor gibi.
sr. member
Activity: 616
Merit: 442
December 02, 2022, 02:52:51 PM
#1



Türkiye’de her ilde bir üniversite var ama her ilde kalifiye eleman yetişmiyor ve her ilde üniversiteli işsiz var. Mesele her şehire bir üniversite açmak veya üniversite girişinde barajı sıfırlamak değil, mesele alınan eğitimin ne kadar kaliteli olması gerektiğinin farkına varabilmek. Ancak söylediğim gibi burada meseleyi hala üniversite mezunu sayısı olarak ele alanlar oluyor ki hala zaten seviyesi yerlerde olan üniversite barajını hepten kaldırıp üniversitede hocalara büyük bir anlamsız içi boş kitle veriliyor ve bunu doldur diyor. Şimdi siz bir bardağa bir bardak kadar su doldurabilirsiniz değil mi? 1 sürahiyi bir bardağa dolduramazsınız. Üniversite sınavı da bunun içindi. Bir sürahi kadar alanı olan gençleri tespit edip onların sürahisini doldurmaktı asıl amaç.

Ama amaç çoktan saptı zaten. Üniversite kadrosuna yapılacak alımda eşini tarif eder gibi cv isteyenler mi dersiniz, asistan olarak eşini akrabasını atayanlar mı dersiniz, kaliteli hocalar bulmakta zor. Eskiden bilim kısmı gerçekten ehillerin elindeydi ancak son 10 yılda üniversitelerde boş makalelerle ünvan kasan proflar kaynıyor. Bu diyeceğimi belki siz de söylemişsinizdir daha önceden. Bu adam nasıl hoca olmuş dediğiniz aptallıkta insanlar görmediniz mi hiç?

Eğer amaç üniversiteli işsiz bulmak ve yaratmaksa çok iyi gidiyor yapılan sistem. Ama bence asıl amaç bu değil.
Şimdi soruyorum her ile üniversite açmak mı, az ama öz olanı yapmak mı asıl mesele?

Kaynak https://dogruveri.com/turkiyede-illere-gore-universite-sayilari/
Pages:
Jump to: