1️⃣Yangın uçağı ve yangın helikopteri konusunu kısaca açıklamaya çalışacağım.
Ülkemizde 2009 yılına kadar yangınla mücadelede amfibik uçak değil, havaalanı dolum şeklinde uçak kullanılıyordu. Uçaklar su kaynaklarından değil, sadece havaalanlarında su alımı yapabiliyordu.
2️⃣2009 yılından itibaren deniz, göl, barajlardan su alabilen amfibik uçakları kullanmaya başladık. Havaalanı dolum uçaklar 1.5 ton su alabilirken, 2009 yılındaki amfibik uçaklar 4.5 ton su alıyordu. 2020 ve 2021 yıllarında ilk kez kullanılan amfibik uçaklar ise 10 ton su alıyor.
3️⃣Yine ülkemizde 2020 yılına kadar 2.5 ton su alabilen helikopterler kullanılırken, 2020 ve 2021 yıllarında ilk kez 3.5 ton, 7.5 ton ve 10 ton su alabilen helikopterler de kullanılmaya başlandı. Yani özellikle 2-3 yıldır yangınla mücadelede hava gücü ciddi derecede güçlendirildi.
4️⃣2021 yılında 3 adet amfibik uçak ve 39 adet su atar helikopter kullanılıyor. Kullanılan hava araçlarının toplam su kapasitesi 2018 yılına kadar 80.000 ton iken, 2021 yılı itibariyle 148.000 ton oldu.
5️⃣Yangınla mücadelede uçak mı yoksa helikopter mi daha kullanışlı sorusuna gelirsek; her iki hava aracının da kendine göre avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Helikopterler birçok su kaynağından su alabilirken, uçaklar sadece deniz, göl ve büyük barajlardan su alabiliyor.
6️⃣Uçaklar hız yaparak özellikle dış yangınlara daha erken intikal ederken, helikopterler kısmen daha geç intikal ediyor. Helikopterlerin manevra kabiliyeti yüksek olduğundan her bölgeye rahatça müdahale edebilirken, uçaklar bunu yapamıyor.
7️⃣Uçaklar yüksek kapasitede su alabilirken, helikopterler daha düşük kapasitede su alabiliyor. Uçaklar her su kaynağından su alamadığı için su atma süresi uzuyorken, helikopterler birçok su kaynağından su alıyor ve seri şekilde su atabiliyor.
8️⃣Su kaynaklarının olmadığı ve yangın riskinin yüksek olduğu bölgelerde OGM tarafından tesis edilmiş 4.006 yangın havuzu/göleti bulunuyor. Helikopterler en yakın yangın havuzu koordinatına yönlendiriliyor ve duymadığınız birçok yangın bu sayede büyümeden kontrol altına alınıyor.
9️⃣Her yangında uçak ya da helikopter kıyaslanıyor ama kara gücü unutuluyor. Kamuoyunda uçak ve helikopterler kadar yer almasa da, kara unsurları en önemli gücümüz. Birçok yangına helikopter ve uçak daha havalanamadan 12 dakika gibi sürede kara araçlarıyla ilk müdahale yapılıyor.
1️⃣0️⃣2021 yılı itibariyle 1078 arazöz, 281 su tankeri, 2270 ilk müdahale aracı, 181 dozer ve 501 iş makinası olmak uzere toplam 4311 adet kara unsuruyla yangınlara müdahale ediliyor. Geçen yıllara kıyasla kara gücü de ciddi oranda arttı.
1️⃣1️⃣Tüm bunlara ek olarak tüm hem hava hem de kara gücümüzün artmasını tabiki istiyoruz. İklim değişikliği ve küresel ısınma etkisini her yıl daha fazla hissettiriyor. Bu sebeple özellikle son 2-3 yıldır hava ve kara gücümüz ciddi oranda arttırıldı.
1️⃣2️⃣Sonuç olarak yangınla mücadelede uçak ve helikopterleri kıyasladığımızda; her ikisinin de olması gerekiyor. Ülkemizin dağlık, engebeli arazi yapısını dikkate aldığımızda ise birçok yangında helikopterlerden çok ama çok daha fazla verim alıyoruz.
1️⃣3️⃣Bazı ülkelerin çok fazla miktarda uçakları olmasına rağmen, aylarca yangınları kontrol altına alamadıklarını da görüyoruz. Orman yangını doğal bir afet ve dünyadaki olumsuz etkisini her geçen gün arttırıyor.
1️⃣4️⃣Ülkemizin orman yangınlarıyla mücadelede ileri seviyede olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Hava şartlarının yangın için çok müsait olduğu günde iki günde 58 farklı noktada yangın çıkıyor/çıkartılıyor ise bunun mücadelesi tabiki zor olacak ama başaracağız.
1️⃣5️⃣Orman Teşkilatı iki gündür cansiparane bir mücadele veriyor. Bir yandan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, bir yandan ormanlarımız diğer yandan da ormandaki canlarımız için çabalıyoruz. Sadece yangınlarla savaşmıyoruz aynı zamanda vatanı da savunuyoruz. #ormanvatandir
https://twitter.com/SefiBolge/status/142082331518738842358 demis. Uc gunde 100ü gecti. Ucak helikopter tartismasinda taraf degilim. Bu konu cografyaya gore degisiyo. Uzmanlarin alani. Her ikisinden olmasi lazimken. Her ikisinden yuksek kapasiteli de olmasi lazim.
Editliyecem. Digerlerine de bildigim kadariyla cevap verecegim biraz bekle. Ben senin iftira attigin gibi sahipli trol degilim. İs arasında yaziyom bunlari. Belki utanirsin diye soyledim.
Sozcu haberi var. Belkim ona guvenirsin. Takvime ne kadar guvenmiyosan buna da o kadar guvenmemen lazim. Ama baya bisiler dondurmusler icerde. Teminat mektubunu tedarik edememisler. Rezillik olmus. Hepsi de kayyimdan once olmus. Kayyimi bilem kendileri istemis zaten.
KAVGANIN TELEMELİNDE LALELİ OTEL Mİ VAR?
Tüm bunlar yaşanırken yeni bir gelişme daha yaşandı. THK Genel Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde Eski THK Başkanı Kürşat Atılgan hakkında 4 helikopterin satışından 2 milyon 697 bin 598 dolar eksik satış bedelini tahsil ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Yapılan açıklamada, söz konusu kişiler hakkında ‘danışmanlık ve bağış adı altında şahıslara para aktarılması, hiçbir işlem yapılmadığı halde hangar kiralanması ve ödeme yapılması, kurum bütçesinden turistik amaçlı seyahat düzenlenmesi, demirbaşların usulsüz şekilde satılması, uçak fabrikasının para kazanmamasına rağmen ekstra primler ödenmesi’ dolayısıyla suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.
THK’NIN 65 OTELİ SATILDI İDDİASI
Eski THK Başkanı Kürşat Atılgan ise yaptığı açıklamada, kuruma ait olan İstanbul Laleli Oteli’nin eski kiracılarına peşkeş çekilmeye çalışıldığını ileri sürerek Olağanüstü Genel Kurul’u engellemek için şahsına iftira atıldığını iddia etti.
Oteli kiralayan Keskin Gayrimenkul Turizm Yatırım San. Ve Tic. A.Ş. Başkanı Recep Ercan Keskin ise Atılgan’ın açıklamalarına verdiği cevapla tartışmalara yeni boyut kazandırdı. Tayyare Apartmanı’nda 2005 yılından beri kiracı olduklarını belirten Keskin, Kürşat Atılgan döneminde THK’nın 65 otelinin satıldığını, bu otelin satılmamasının ise kendilerinin sayesinde olduğunu iddia etti.
ESKİ SEKRETERE KUMPAS SUÇLAMASI
Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Bertan Nogaylaroğlu’nun görevden alındığı ve yerine THK Tokat Şube Başkanı Veli Gökyıldız'ın getirildiği iddia edildi. Bu iddiaya ilişkin açıklama yapan THK, “Görevinden uzaklaştırılan THK Eski Genel Sekreter Yardımcısı Salim Kaya, ele geçirdiği şifrelerle Nogaylaroğlu’nu görevden almış gibi gösterdi. Noğaylaroğlu’na karşı organize kumpas girişiminde bulundu” denildi. Bu konuda da suç duyurusu yapıldığı bildirildi.
GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILAN DENETLEME KURULU AÇIKLAMA YAPTI
Sürecin bu noktaya gelmesinin ardından merkez denetleme kurulu bugün Ankara’da bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada başkan Nogaylaroğlu, tüzüğe aykırı davranarak kurumu milyonlarca zarara uğratmakla suçlandı. Nogaylaroğlu’nun, ehliyet ve liyakat sahibi üst yönetim kadrosunu işten attığı, yerlerine iki kat maaşla tecrübesiz ve liyakatsız kişilerin işe başlatıldığı iddia edildi.
YANGIN SÖNDÜRME İHALESİNE GİRİLEMEDİ
Ayrıca THK’nın 35 yıldır sürdürdüğü uçakla yangın söndürme işine teminat mektubu tedarik edilemediği için girilemediği, kur krizi öncesi fiyatlarla ikinci kez alınan ambulans helikopter ihalesini Maliye Bakanlığının tanıdığı tasfiye hakkına rağmen tasfiye etmediği için kurumun milyonlarca zarara uğratıldığı ileri sürüldü.
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/turk-hava-kurumunda-yonetim-krizi-5250533/?utm_source=ilgili_haber&utm_medium=free&utm_campaign=ilgilihaberYardimlarin reddedilenlerin bazilari her zamanki gibi yalan cikti.
https://twitter.com/turgutalpboyraz/status/1422082613246894085Bizzat birinci agizdan teyit edilmis yalan. Zaten yardim edecekler etti. Hirvatistan, İspanya, Azerbaycan, Rusya, İran yardim etti. Onlari neden geri cevirmediler?
Global Call organizasyonunun arkasinda baska iddialar var diye biliyom.