başlığı görünce heyecanlandım ancak içeriği okuyunca hayal kırıklığına uğradım
"Waves kiralamanın amacı "kar" etmek değil, işlemleri onaylamak ve Waves blokzincirinin devamlılığını sağlamaktır."
böyle bir şey yok. kiralamanın amacı kar etmek değilse niçin kiralayayım. siz full node kurarak kar etmiyor musunuz? bir kişi node kurup leasing almak istiyorsa ne kadar geri ödeme yapacağını söylemeli, tüm nodelar söyler zaten. yoksa neden kiraya verip ücret ödeyeyim. kiraya verilince kesinti olduğunu da yazsaydınız keşke o kadar yazı yazmışken. az olabilir ama kesinti kesintidir.
waves için çabalarınızı twitterdan takip ediyordum ancak sürekli insanlara waves konusunda umut pompaladığınızı görünce takip etmekten vazgeçtim. gelecek vaat eden proje olabilir ancak sürekli al al al yazmak doğru değil başka coin yokmuş gibi.
saygılar
Merhaba, mesajınız için teşekkür ederim.
Kiralamanın amacı kar etmek değilse neden kiralayayım diye soruyorsanız, blokchain (blokzinciri) teknolojisinin nasıl çalıştığından haberiniz yok demektir. Özellikle de PoS (Proof of Stake) tabanlı kripto paraların varlığını ve merkeziyetsizliğini sürdürmek için neden desteğe ihtiyaç duyduğunu bilmediğinizi farzederek cevaplayayım.
Öncelikle, siz kiralama yaptığınızda, kiraladığınız Waves miktarı ile kiraladığınız node işlem onaylarından komisyon almaya başlar. Bir cüzdanda ne kadar çok Waves olursa, o cüzdan o kadar öncelikli olur ve daha çok gelir elde eder.Dolayısıyla kiralamanın öncelikli amacı node'ları desteklemek ve node sayısını artırmaktır. Aksi taktirde, node sayısı azaldıkça merkeziyetsizleşme hedefinden uzaklaşılır. Node sayısının artması hem ekosistemin devamı hem de kullanıcıların güvenliği, güvencesi açısından önemlidir.
Peki node'ları neden ben destekliyorum diye düşünebilirsiniz. Waves yazılımcıları da bunu düşünmüş ve demişler ki, Waves'ini kiralayana, kirama süresi boyunca ödül olarak MRT ve Waves ödenir. Ayrıca, kiralamayı yapılan node'ların tamamı da kendi asset'ini oluşturarak kiralama yapan adreslere ödeme yaparlar. (Bkz. WavesGo asset) Fakat, kiralayanların aldığı ödeme ne yazık ki, kiralayanlara kar sağlamak için değil, sadece iyi niyetlerine karşılık bir teşekkürdür. Örneğin, 10bin Waves kiraladığınızda 1 haftada 0.10873001Waves ve 15.26MRT kazanırsınız. Bu da 1$'dan az bir gelir demek...
Waves kiraya verdiğinizde node'un sunucu, elektrik, internet bağlantısı maliyetlerine ortak olursunuz. Sistemin devamlılığına katkı sağlarsınız. Para kazanmazsınız. Aksi durumda ortada ne waves kalır, ne de cüzdanınızdaki Waves'in bir değeri olur...
Bu nedenle, kiralamanın amacı kar etmek değildir...
Bu arada, kiraya verdiyseniz ve 0.001 Waves (yaklaşık 0,005 cent ödediyseniz) lütfen adresinizi gönderin, gönderim ücretini iade edeyim.
waves için çabalarınızı twitterdan takip ediyordum ancak sürekli insanlara waves konusunda umut pompaladığınızı görünce takip etmekten vazgeçtim. gelecek vaat eden proje olabilir ancak sürekli al al al yazmak doğru değil başka coin yokmuş gibi.
saygılar
Bu yorumunuza ayrıca cevap vermek istiyorum. Waves konusuda Twitter'dan "umut pompaladığım" filan yok. Ben sadece Waves'e neden güvendiğimi ve 2 sene sonra olabileceğini tahmin ettiğim değeri yazıyorum. Aynı mantıkla Bitcoin 20.000$ olacak diyen hesapları takibi de bırakmış olmanız gerekiyor. Sürekli al al al yazdığımı da düşünmüyorum. Aksine, sadece "ne alayım" diye soranlara uzun vade için waves alabilirsiniz diyorum. Bana Waves'le ilgili soru gelmesinin ve daha çok Waves konuşmamın sebebi de Twitter'da başlattığım iddia (
https://twitter.com/onurgozupek/status/890464861406277632 ) sabit gönderi olduğu için, beni yeni takip etmeye başlayanlar o mesajı görüp "neden Waves?" diye soruyor ve konu uzuyor...
Geçen gün OpenAnx ile ilgili retweet yapınca biri Waves'e ihanet mi ediyorsun diye sormuştu. Yani, kimseyi memnun etmem mümkün değil. O yüzden ben doğru bildiğim yoldan yürümeye devam ediyorum.