Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından duyurulan Strateji 2023 belgesinde Ulusal Blockchain Altyapısı ve Bitcoin (BTC) atıfı dikkat çekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 18 Eylül tarihinde yaptığı sunumla 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini kamuyla paylaştı. Milli Teknoloji Hamlesi çatısı altında yüksek teknoloji ve inovasyona yönelik pek çok atılım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yapılan sunumda açıklanırken, blockchain (blokzincir) ve dağıtık defter teknolojileri 2020 yılında odaklanılacak teknolojiler arasında gösterildi.
Bakanlığın yayınladığı belgede, blockchain’in erken aşama girişim fonlamalarında yüzde 101,5’lik artışla son yılların en hızlı büyüyen teknoloji alt başlıklarından biri olduğuna dikkat çekiliyor. Bakanlığın altyapıya yapacağı yatırımlar arasında bulut bilişim ve veri merkezi, açık veri reformu ve siber güvenlik altyapısının yanı sıra ulusal bir blockchain altyapısı göze çarpıyor.
Bitcoin adı ilk kez geçtiCointelegraph’ın Temmuz ayında haberleştirdiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2019-2023 yılları için yol haritası niteliği taşıyan 11. Kalkınma Planı’nda blockchain tabanlı bir dijital paranın merkez bankası tarafından piyasaya sürülmesi de bulunuyordu. Buna karşın, en yaygın kripto para birimi olan Bitcoin’in adı ilk kez 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde yer buldu. Raporda, blockchain şöyle tanımlanıyor:
“Blokzincir, bitcoin gibi sanal para birimleri ile ünlenmiş olsa da, merkezi otoriteye ihtiyaç olmadan sisteme dahil olan tarafların birbirine güvenerek işlem yapabilmelerini sağlayan dağıtık bir iletişim altyapısı sunmaktadır. Bu özelliği sayesinde, akıllı sözleşmelerden, tedarik zinciri sürecinin şeffaf ve güvenilir takibine kadar birçok alanda da kullanım imkânı olan, aracıları ortadan kaldıracağı için geleceği şekillendirecek yeni iş modelleri oluşturan teknolojilerden biridir.”
Blockchain için Açık Kaynak Platformu
Paylaşılan belgeye göre blockchain’in tapu kaydından, diploma ve gümrük uygulamalarına kadar kamunun verimliliğini artıracak pek çok alanda uygulanmasına sıcak bakılıyor. Elbette bunun için öncelikle Türkiye’nin kendi blockchain uzmanlarını yetiştirmesi gerekiyor.
Bakanlık tam da bu amaçla bir Açık Kaynak Platformu inisiyatifi oluşturarak, kamuya yönelik uygulamalar arasında en yüksek potansiyele sahip olanları tespit edecek ve ardından projelendirme süreci başlatılacak.
Açıklamaya göre, tedarik zinciri, bankacılık ve hukuki takip uygulamaları gibi kullanım alanlarında blockchain’in pilot projelerini gerçekleştirebilmek için uygun test ortamı ve katılımcı kümesi de yine bakanlık tarafından oluşturulacak. Belgede, yasal denetçilerin sağlayacağı sandbox alanı ise şöyle özetleniyor:
Geliştirilen blokzincir uygulamalarının mevzuata uyumluluk testlerinin yapılması için düzenleyici kurul ile birlikte “sanal mevzuat test alanı” (regulatory sandbox) oluşturulması, testleri başarı ile tamamlayan girişimlerin sertifikasyonunun yapılarak yatırım almalarının desteklenmesi hedeflenmektedir.
Kaynak :
https://habercoin.net/turkiyenin-2023-planlarinda-ulusal-blockchain/