Pages:
Author

Topic: Üretilen Ürünlerin Giderek Kalitesizleşmesi - page 2. (Read 240 times)

legendary
Activity: 1358
Merit: 1000
Firmalar bunu bir tür strateji kurarak mı yapıyorlar onu hep merak etmişimdir. Sonuçta koskoca firmalar sonunu kestiremedikleri bir işe girişmezler. Hem ürün kalitesi düşüyor hem de bu ürünlerin fiyatları artıyor. Aradaki dengesizlik gün geçtikçe daha da büyüyor. Tüketiciler son yıllarda pek de düşünülmemeye başlandı zaten. Mesela sizlerin de değindiği gibi ürünlerin gramajı da düşürülüyor. Buna dikkatli bakmayanlar farkına varmadan aynı gibi almaya devam ediyor. Aslında bariz bir fark olmasına rağmen millet anlamayacak falan mı sanıyorlar bilmiyorum.

Firmaların bir çoğu kar marjını arttırmak, satışlarını yükseltmek adına böyle bir strateji izlemesi çok olası. Ancak bazı firmalar ise elindeki müşteriyi kaçırmamak ve hali hazırda müşteri olmayan kişi ve kurumları bağlayabilmek adına farklı stratejilerde izlemektedir. Ancak ilk önermedeki durumdaki firmalar şunun bilincinde bu ülkede yapılacak en baba boykot coca colayı boykot etmek için alıp sokağa dökmek, doların yükselişini sözde dış mihrakların oyununu bozmak için yakmak gibi eylemler olduğunu göz önüne alındığında bir kaç gün ses edilip hala eski satışların devam edeceğinin. Bu tarz durumlar için devlet ciddi önlemler ve cezai yaptırımlar getirmeli ve bu durum hakkında bir bilinçlendirme çalışması yapılmalı.

Hatta hatırlarım ilkokuldayken bir devlet biriminden gelip bizim sınıfta herkese bir kart vermişlerdi üstünde denetleyici minvalinde girdiğiniz bir markette son kullanma tarihi geçmiş bir ürün görüp bunu bildirdiğinizde size ödül olarak 5 tl veriyorlardı. Bu şekilde bir proje ile bu ve buna benzer süte su katan, gramajı ve kaliteyi düşüren, pirince taş katan gibi gibi esnaf ve işletmelerin gerektiği cezai işlemi almaları sağlanıp daha düzgün bir sistemin yolu açılabilir.
full member
Activity: 1414
Merit: 161
Firmalar bunu bir tür strateji kurarak mı yapıyorlar onu hep merak etmişimdir. Sonuçta koskoca firmalar sonunu kestiremedikleri bir işe girişmezler. Hem ürün kalitesi düşüyor hem de bu ürünlerin fiyatları artıyor. Aradaki dengesizlik gün geçtikçe daha da büyüyor. Tüketiciler son yıllarda pek de düşünülmemeye başlandı zaten. Mesela sizlerin de değindiği gibi ürünlerin gramajı da düşürülüyor. Buna dikkatli bakmayanlar farkına varmadan aynı gibi almaya devam ediyor. Aslında bariz bir fark olmasına rağmen millet anlamayacak falan mı sanıyorlar bilmiyorum.
hero member
Activity: 1274
Merit: 680
Eskiden üretilen bir çok ürün bu güne göre daha kaliteliydi, ürünlere zam yapıyorlar ama neden kaliteden çalıyorlar bilemiyorum. Mesela eskiden Papia marka tuvalet kağıdı alırdım hatta ilk çıktığı dönemlerde hep 3 katlıyız reklamı yaparlardı ama şuan satılan 3 katlılar normal satılan 2 katlılar ile aynı, Papia şuan 4 katlı ürün çıkarmış hah dedim bu önceki 3 katlı ile aynı kalınlıkta yorumlarına bakınca çoğunluk bu konuya değinmiş. Selpak bile eski kalitesi kalmamış.

Eskiden üretilen beyaz eşyalar bile daha dayanıklıydı eskiden evlerde Arçelik buzdolapları vardı 20-25 sene dayanırdı şimdi 5-10 sene dedim mi su koy veriyorlar. (Planlı eskitmede diyebiliriz sanırım)
Dediğiniz gibi planlı eskitme konusu çok mühim. Bunu yapmayan büyük şirket yok neredeyse artık galiba. Ne kadar para verilirse verilsin bir zaman sonra üründe bariz bir performans kaybı oluyor, neredeyse her üründe. Araba ya da telefon gibi bu işlerin yazılımla yapıldığı durumlardan bahsetmiyorum bile. Büyük bir şerefsizlik olarak geliyor bana bunlar.

Ama tuvalet kağıdı gibi her gün kullanılan ürünlerde ithalat yapılması zorunlu olunca bariz fiyat artışı yaşanacağında bunun toplum tarafından fark edilmemesi imkansız olduğu için şirketler ucuz hilelere başvurmak zorunda kalıyor sanırım. Ekmeğe 10 kuruş zam gelse isyanlar çıkıyor bu ülkede. Ama vergi yüzünden araba ve diğer ürünlerdeki fahiş fiyatlara kimse ses çıkarmıyor.

Kısacası fakir ülke olduğumuz ve alım gücümüz inanılmaz kötü olduğu için bu fakirlik durumlarına alışmak durumundayız. Tuvalet kağıdıyla uğraşıyoruz yani...
sr. member
Activity: 1778
Merit: 385
Evet hem ürünlerin özensizleşmesi hem de ağırlıkları ile oynanması çok can sıkıcı hale geldi. Bunu temel ihtiyaç olan ürünlerin çoğunda belki de hepsinde yapmaya başladılar. Firmaların neden işlerini savsaklamaya başladığını anlamıyorum. Hem tüketicilere tam olarak iyi bir ürün ortaya koymadan hem de pahalı bir fiyattan bu ürünlerin satılması hiç hoş değil. Firmaların özenli bir şekilde denetlenmeye başlaması lazım. Yoksa bu özensizliğin önüne geçilemeyecek hiçbir zaman.
legendary
Activity: 1358
Merit: 1000
Kalitesizleşmesi yetmezmiş gibi birde her geçen gün gramajını düşürüyorlar fiyat en iyi ihtimalle aynı kalıyor bazıları hem gramajını düşürdüğü gibi fiyatlarını arttırıyor. Evet ayrıca dediğiniz gibi önceden tuvalet kağıtları afedersiniz kıçımızı yakardı o kadar katlı olurdu ki eriyip gitmezdi şimdi ise hemen eriyip gidiyor suya dokunduğunda Cheesy Hatta birisi yazmıştı önceden tuvalet kağıdı rulosu doğalgaz borusuna tam otururdu şimdi ise çok bol geliyor kurnazlığın böylesi minvalinde.
hero member
Activity: 1428
Merit: 931
Eskiden üretilen bir çok ürün bu güne göre daha kaliteliydi, ürünlere zam yapıyorlar ama neden kaliteden çalıyorlar bilemiyorum. Mesela eskiden Papia marka tuvalet kağıdı alırdım hatta ilk çıktığı dönemlerde hep 3 katlıyız reklamı yaparlardı ama şuan satılan 3 katlılar normal satılan 2 katlılar ile aynı, Papia şuan 4 katlı ürün çıkarmış hah dedim bu önceki 3 katlı ile aynı kalınlıkta yorumlarına bakınca çoğunluk bu konuya değinmiş. Selpak bile eski kalitesi kalmamış.

Eskiden üretilen beyaz eşyalar bile daha dayanıklıydı eskiden evlerde Arçelik buzdolapları vardı 20-25 sene dayanırdı şimdi 5-10 sene dedim mi su koy veriyorlar. (Planlı eskitmede diyebiliriz sanırım)
Pages:
Jump to: