Yorumların hemen hepsi dış yapıya ve siyasi gerilimlere bağlanmış. Bir de yaz dönemi ekonomi canlılığına. Sizce bu kadar kısıtlı sorunlarımız mı var?
Ülkede pamuk ve mısır dışında yetişen tarım ürünleri yokken, tarım bile endüstriyele dönmüşken, bilim ve teknolojide bir türlü ilerleme kaydedemiyorken, diğer sorunların küçük olduğunu düşünüyorum. Kendi kendine yetemeyen bir ülkenin yabancı devletlerle politikası nasıl yürütülmezin ayaklı kanıtıyız sanırım. Dünya üzerinde az olan ve çoğunun TR'de üretildiği ürünleri niye pazarlayamıyoruz anlamış değilim. Fındığın kilosu sadece 10TL bile değil daha altında bu nasıl kabul edilebilir?
Neyse ki sonunda Turizm bakanlığından biraz atılım geldi. Yeterli mi değil?
8 tanıtım filmi; (Turizm bakanlığınca hazırlandı)
https://www.youtube.com/watch?v=gieesd5l86oTabi bunu dünyaya duyurmakta iş. Ayrıca tarihi eserleri ve bölgeleri korumayı da öğrenmek gerek.
Ekonomik gücün turizmden geldiği noktayı da anlatayım biraz.
Bugün bizde bile her 100 kişiden en az 15-20'si parası bizden 5-6 kat değerli olmasına rağmen Avrupaya gitmeyi istiyor veya gidiyor. Bu durumda bile yurtdışına gitmek isteyen insanları ne cezbediyor?
Avrupa'da ortalama gecelik şehir vergisi 3-4€. Şehir vergisi ne biliyormusunuz? Ayak bastı parası! Avrupa'da tüm şehirlerde turistlerden kaldıkları gece başına ekstra bir ücret tahsil edilir. Ve bunlar vergi alındısıyla belgelendirilip, devlete ödenir. Örnek veriyorum Avrupa'da bir otel veya ev kiralama yaparak 3 gece konakladınız. Sizden çıkışta veya girişte bir şehir vergisi tahsil edilir. 1 kişi için 3 gecede ortalama 10-12€ ödeme yaparsınız. O şehirde ayak basma ücreti olarak 12€!
Avrupa'da bazı şehirlere aylık ortalama 1-2 milyon arası turist geliyor. 2 milyon üst rakamını ve 3€ ortalamayı alsak bu ülkeler sadece bir şehirden aylık 6 milyon € ayak bastı parası alıyor! 6 MİLYON €!
Roma, Paris, Madrid, Barcelona, Milano, Venedik, Munih, Köln, Budapeşte, Viyana, Cenevre... düşünün bunlar sadece bazıları. Adamların tüm şehirlerini baz alsak aylık sadece ortalama 10 milyon şehir vergisi topluyorlar. Nasıl? Bundan 1000-1500 sene önce yapılmış tarihi eserlerle... Bizde neredeyse her şehirde tarihi eserler var. Durumlarını benim anlatmama gerek yok. Ankara'da kale var mesela bir tane. Geçen bir gezmeye gidelim dedik. Kalenin burcunun birinde 3-4 tane gecekondu vardı yahu. Adamlar turistler gezinirken kapının önünde çekirdek çitliyolar! Ciddimisiniz yahu!