Baştan aşağı varsayımlara dayalı fikirler yürütülmüş.
Birincisi fan tokenleri halen lig başarısı, uluslararası başarı, transfer, mali durum gibi değerlendirmek yersiz.
Zaten bizde olduğu gibi bu tarz şeylerin fiyatladığı yer borsalar. Örneğin bu tarz değerlendirmeler için GSRAY, FENER gibi hisse senetlerine bakmanız lazım.
İkincisi fan tokenlerin m.cap değerlerini kıyasa almakta yersiz. Çünkü piyasa dinamiklerine çok uygun hareket etmiyorlar. Son ayıda doğan fan tokenler, bir boğa gördü demek güç.
Son olarakta en başından beri bu forumda da tartışıldığı üzere bu tokenlerin halen bir utility durumu yok. Böyle olduğu sürece bana mantıklı bir yatırım izlenimi vermiyor. Fan token yatırımı bu haliyle riskli bir kumar gibi geliyor bana.
Çok güzel mesajlarınız için teşekkürler
Öncelikle şunu söylemek istiyorum: herhangi bir takım tutmuyorum. Gözlemlerime göre son yıllarda taraftarlık müessesesi oldukça kan kaybetti, eskiden holigan olanların bile adrenalin seviyeleri düştü, fanatizm durulmaya başlandi. Bunda covid19 salgını da etkili olmuştur elbette ama bunun dışında da bazı olaylar yaşandı. Mesela Fenerbahçe taraftarı yıllardır sportif başarı hasreti yaşıyor, kanal abonelik iptali vs tepkiler görüyorum. Bu tokenlar, taraftarlar arasında bir sinerji oluşturabilir.
Taraftarlar borsa dışında da ekonomik getiri elde etmek için bu tokenlari kullanabilir.
Geçen yıl PSG Messi transferini duyurdugunda ya da Atletico Madrid şampiyon olduğunda atm tokenin hareketlerini bilenler bu tokenlarin sportif başarı ya da transfer gibi etkenlerden bağımsız olmadığını deneyimlemistir.
Utility olma konusu biraz göreceli bir kavram: adam vip locada maç izlemek için oylamaya katilir, antrenman ya da stadyum gezisi, antrenör ve futbolcular ile yemek tanışma gibi etkinlikler bazıları için rüya gibi bir utility denebilir. Ayrıca farklı cazip imkanlar sunulmaya devam edilecektir diye düşünüyorum.
Eğer saçma sapan bişey olsaydı ne binance bu işe el atardı ne de listelerdi. Marketcapları milyar dolar olmaz belki ama hem kulüpler hem traderlar hem de borsalar için ekmek kapısı olduğu aşikar...
Eskiden olsa hayatın içinden bir blockchain projesi havada kapışılırdı. Elle tutulur gözle görülür fiziki bir projeden bahsediyoruz.
Modelin biri fotoğraflarını 2400 ethereum'a nft yapıp satmış 10 günde... Arkasında milyar dolarlık chz ve binance gibi iki dev var ama dünyanın sayılı kulüpleri milyonlarca taraftar ile iş yapamayacaksa ne diyelim...