Demiştim yazmıştım lafları klişe olacak artık ama aşırı yükseldiği dönemlerde bir gariplik olduğunu, bunun bir pump hareketi olduğunu, borçla kredi ile yatırım yapanların, tekrar yükselmesini bekleyecek kadar vakti olmayanların dikkatli olmasını yazmıştım. Bu durumu sezemeyen yatırımcının ya çok inançlı, yada aşırı para hırsı olması gerekir ki sonuçlarını görüyoruz, biz eski olduğumuz için piyasaya yeni giren arkadaşlara göre şöyle bir avantajımız var;
1.birikimlerimiz madenden geldi, yani nakit para koyup coin sahibi olmadım ben şahsen,
2.grafikler elbette 2009 yılı itibari ile her şeyi gösterse de canlı canlı inişleri çıkışları yaşamış, artık bu durumlara alışmış kişileriz.
500-1000 dolarlardan BTC, 5-10 dolardan ETH sattığımız için bu düşüşler bizleri çok etkilemez.Biz bu işleri yaparken bırakın Türkiyeyi dünyada bile madencilik ve coin piyasası yatırım oranları şimdikinin %1'i değildi.
Geçmiş bana şunu öğretti, sattıkça zarar ettim, kabaca bugün 15-20 milyonluk servet sahibi olabilecek iken çok çok altında bir birikimim olabilmiş zaten sabırsızlığımdan ötürü, bunu gidip de 1 ayda %70-80 düşükten bozdurmam. Dibi görürüm 100 dolar ile emekli olurum şansımı bahtımı sikeyim yediklerime içtiklerime aldıklarıma sayayım derim bir bardak da suyumu içer yoluma bakarım.
Söylemek istediğimi anlamışsınızdır umarım, zaten edebileceğiniz zararı etmişsiniz, arkadaşların da yazdığı gibi çok çok acil nakit ihtiyacınız yok ise artmasını bekleyeceksiniz, özetlemek gerekirse;
Örnek: yatırım yaparken bir hedef olmalı:
1- ben bu parayı unuttum 2-5-10 sene sonra ne ederse bozarım batsa da önemli değil.
2- %20 kâr hedefliyorum o fiyatta satacağım, piyasa durumuna göre o fiyata stop loss koyarım artarsa %20+ üstü benim kafama esince güzel fiyattan satar %50 bile kâr edebilirim, düşerse %20 kâr ile yine benim.
3- %20 kârı görünce üstü artışı beklemeden satar piyasanın durumuna göre düşmesini beklerim veya (piyasanın durumuna bağlı) daha yüksek seviyelerden de olabilir tekrar alım yapabilirim.
4- %10-20 zarar seviyesine stop loss koyar % gözetmeksizin piyasa durumuna göre yeterli kârı elde ettiğimi düşündüğüm anda satarım düşerse de zararım önceden belirlediğim nokta olur.
Şimdi siz bu stratejilerin hiç birini uygulamadan 1 numaralı maddeyi uygulamış, stop loss uygulamamış, aşırı zarar etmişsiniz (kârdan da olsa para erimiş) bu noktadan sonra freni patlayıp kontrolden çıkan araba gibi ya kaldırıma vurup bir miktar
kesin hasar açacaksınız, ya sabredip düzgün ve boş bir yolda kendi kendine
hasar almadan durmasını bekleyeceksiniz ki duramayıp
daha büyük hasar alma durumunuz da mevcut bu seçenekte.
Benim gibi deli bir şoförseniz gittiği yere kadar gidin.
Bu arada freni patlayan tek sen değilsin, şahininden mercedesine şu an yollar çılgın şoförlerle dolu, kimisi çarpıyor kimisi de panik halinde ilerliyor