Pages:
Author

Topic: Zorunlu Trafik Sigortasına Hayır. - page 2. (Read 2030 times)

full member
Activity: 182
Merit: 100
February 09, 2016, 01:18:46 PM
#3
Katılıyorum. Türkiye'de bir şeye sahip olmak işkenceye dönüşmüş vaziyette.
Hani şu yukarıdaki yeni düzenlemeleri okuyorum, çoğu sigorta şirketini kolluyor.
Böyle saçmalık olmaz, sigortanın anlamı ne o zaman?
Bugün devletin uygulamasına baktığımızda genel sağlık sigortası adı altında milyonların borçlu olduğu bir ülkede sigortanın anlamı sorma ver parasıdır arkadaşım .
legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
February 09, 2016, 12:45:16 PM
#2
Katılıyorum. Türkiye'de bir şeye sahip olmak işkenceye dönüşmüş vaziyette.
Hani şu yukarıdaki yeni düzenlemeleri okuyorum, çoğu sigorta şirketini kolluyor.
Böyle saçmalık olmaz, sigortanın anlamı ne o zaman?
hero member
Activity: 784
Merit: 500
February 09, 2016, 12:27:42 PM
#1
Arkadaşlar 1 ay sonra trafik sigortası yaptıracağım. Geçen yıl 150 tl ye yaptırmıştım.Bu sene kazam da var en az 1500 tl beklemekteyim.Mümkün olduğu kadar geç yaptırmayı düşünüyorum bu şartlarda. Trafik sigortası zorunlu olacaksa cüzi bir miktar olmalı. Eskisi gibi değil ama 200-1500 arası olmalı düşüncem . Bu üst limit 1500 tl de sigortacıların garip garip hesaplamalarıyla 2000 liralık arabaya 1500 lira sigorta şeklinde değil. Kim kaza yapmışsa o fazla ödeyecek şekilde olmalı.Veya herkese aynı miktar olacak sigorta fiyatı ; kaza bedelinin %60 ını sigorta üst kurulu , %30unu sigorta şirketi %10 unu sigortalı ödeyecek şekilde düzenlenmeli. (Üst Kurul Her sigorta bedelinin yarısını alacak fikrim).Bu durumda da Fiyatlar 300-500 Tl arası olmalı.
Yeni yapılan düzenlemeye bakıyorum , işin içinde sigortanın anlamı kalmamış ; Ben sana domates satacam , ama sen domatesi almayacaksın ama bana yine de para vereceksin olmuş olay.Kimse kaza yapmak istemez , ama kazalar yine de olur. Kaza yaptığım zaman bana faydan olmayacaksa ben niye sigorta yaptırıyorum o zaman. Hem benim aracıma , bana faydan yok , hem de karşı tarafı da ben ödüycem ; O zaman sigorta yaptırmak ne anlama geliyordu?.Hiç olmazsa müşterinin sorumluluğu kusur oranına göre %0 ila %10 arasında olmalı diye düşünüyorum.
BUYRUN Basından ;

Quote
Kusurlu sürücüye trafik sigortasından tazminat ödenmeyecek, sigorta şirketleri herhangi bir nedenden dolayı tazminat ödese bile sigortalı kişiden ya da yakınlarından talep edebilecek. Hazine Müsteşarlığı, 2015 Haziran ayında uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarında değişiklik yaptı ve yeni düzenleme geçen hafta Resmi Gazete'de yayınlandı.

KUSURLU SÜRÜCÜ ÖLÜRSE TAZMİNATI YAKINLARI ÖDEYECEK

En önemli değişiklik ise, kusurlu sürücüler nedeniyle sigorta şirketlerinin ödediği tazminatlarda yapıldı. Geçen yıl yayınlanan genel şartlarda, sürücülerin kendi kusurundan dolayı vefatı ya da sakatlık hali, trafik sigortasının teminat kapsamı dışında tutulmuştu. Ancak düzenlemenin kanun değil de genel şart olması nedeniyle mahkemeler, sürücü kusurlu da olsa yakınlarına sigortadan tazminat ödenmesini hükmetti. Bu durum ise sigorta şirketlerini zor duruma soktu. Sigortacılar, bir taraftan yayınlanan genel şartlara göre prim belirlerken, diğer taraftan mahkeme kararları nedeniyle de beklemedikleri tazminatları ödemek zorunda kaldı.

TAZMİNAT GERİ ALINACAK

Hazine, yeni düzenleme ile bu konuya açıklık getirdi. Geçen hafta Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, sigorta şirketleri, kusurlu sürücü nedeniyle ödedikleri tazminatları kişinin mirasçılarından talep edebilecek, yani rücu edebilecek. Daha açık bir anlatımla, alkollü sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkeme de bu kişinin yakınlarına vefat tazminatı ödenmesine karar verirse; sigorta şirketi, tazminatı ödeyecek, ancak sonradan rücu edebilecek.

KUSUR SÜRÜCÜDEYSE SİGORTA TAZMİNAT ÖDEMEYECEK

Yeni düzenleme ile sigorta şirketlerine, trafikte ağır kusurlu hallerde oluşan hem maddi hem de bedeni zararları sigortalıya rücu etme hakkı da getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigortacılar, ehliyetsiz araç kullanan ya da trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin neden olduğu kazalarda ödedikleri maddi ve bedeni zararları sigortalılardan talep edebiliyordu. Yeni düzenleme de ise yine ehliyetsiz araç kullananlar sigorta kapsamı dışında tutulurken, kazanın ancak trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

TRAFİKTE AĞIR KUSUR

Yani, yeni uygulamada, sigortacıların tazminatı rücu etmesi için, sürücünün trafik kurallarını ağır kusurlu olarak ihlal etmesi gerekiyor. Daha açık bir anlatımla, kırmızı ışıkta geçen sürücü, bir araca çarpıp maddi hasara neden olur ya da karşıdan karşıya geçen yayaya çarpıp, ölümüne sebebiyet verirse; sigorta şirketi maddi hasarı veya vefat tazminatını ödeyecek, sonra da sürücüden ödediği tazminatın tamamını hukuk yoluyla talep edebilecek.

Trafik sigortasının yeni genel şartlarında, aracı sigorta ettiren ile sürücü arasındaki ayrıma da açıklık getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigorta şirketlerine, aracı kullanan sürücü kusurlu da olsa maddi ve bedeni zararların aracı sigorta ettirenden talep etmesi hükme bağlanmıştı. Ancak bu düzenleme hem tepkilere hem de karışıklığa neden olmuştu. Yeni uygulamada ise sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu sürücüye rücu edebilecekler.

YENİ UYGULAMA NELER GETİRİYOR?

* Sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkemeler tazminata hükmetse bile sigorta şirketlerine, ödedikleri tazminatı mirasçılardan talep etme hakkı getirildi.

* Kazanın, trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri maddi ve bedeni tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

* Sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu sürücüye rücu edebilecek.

KANUNİ DÜZENLEME ŞART

NEOVA Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, yeni düzenlemenin, Haziran 2015'te yürürlüğe giren trafik sigortası genel şartlarının, uygulamalarda tam anlaşılmayan bazı hususlarına açıklık getirdiğini belirterek, şunları söyledi: "En önemli değişiklik, trafik kuralı ihlalinde sigortalıya yapılacak rücu işlemini, ağır kusur ihlaliyle sınırlıyor. Önceki düzenlemede bu husus bazı karışıklıklara yol açmıştı. Ayrıca, rücu işlemini artık sigortalıya değil, 'kazaya sebebiyet veren sigortalıya" olarak açıklığa kavuşturuyor. Bu düzenlemeler, sadece rücu işlemleriyle ilgili muallakta kalınan bazı noktaları düzenliyor. Şu anki sıkıntıların bertaraf edilmesi için kanuni düzenlemeler yapılması gerekiyor." (Kaynak:Hürriyet)
Pages:
Jump to: