Απλή ερώτηση.
Πώς ο αναρχοκαπιταλισμός σταματά τη δημιουργία καρτέλ, ολιγοπωλείων και συσσώρευση πλούτου?
Εκτός και αν δεν θεωρείται οτί αυτά είναι προβλήματα.
Όπου θα υπάρχει περιθώριο για κέρδος θα υπάρχουν και ανάλογες πρωτοβουλίες/κινήσεις απο ιδιώτες για να πάρουν μέρος απο τα κέρδη αυτά. Μπορεί εσύ και εγώ π.χ να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καρτελ για να ελέγχουμε όλη την αγορά του γάλακτος αλλά το γεγονός οτι η αγορά αυτή θα προσφέρει αρκετά κέρδη σε οποιον ασχοληθεί, αυτό θα είναι ένας παράγοντας που θα προσελκήσει πολλούς στον τομέα αυτό και κατα συνέπεια θα έχουμε πτώση τιμών λόγο ανταγωνιστικότητας, όσο οι τιμές θα είναι υψηλές και θα υπάρχει περιθώριο κέρδους τόσο θα υπάρχει νεα και ασταμάτητη είσοδος επιχειρηματιών που θα μπαίνουν στον τομέα αυτό και θα ρίχνουν τις τιμές για να ειναι ανταγωνιστικοί. Αυτό βέβαια προυποθέτει οτι δεν θα υπάρχει κρατική παρέμβαση για να τα κάνει σκ@τ@.
Με τη συσσώρευση πλούτου δεν καταλαβαίνω τι εννοείς και γιατί το θεωρείς αρνητικό, αυτός που δουλεύει και έχει μυαλό πληρώνεται όσο του αξίζει και επίσης αυτός που δεν δουλεύει άρκετά ή δεν έχει αρκετό μυαλό πάλι πληρώνεται αλλά όσο του αξίζει.(Σε αντίθεση με το δημοσιουπαλληλίκη που είτε δουλεύεις είτε όχι πληρώνεσαι το ίδιο) Αυτός που θα επενδύσει τον συσωρευμένο πλούτο του όπως λες θα έχει την ευκαιρία να τον αυξήσει αλλά και να βοηθήσει τους γύρω του αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσει στην ανάπτυξη.
Τα κρυπτονομίσματα νομίζω είναι ένα παράδειγμα αναρχοκαπιταλισμού, κανόνες ελεύθερη αγοράς χωρίς παρουσιά κρατικής παρέμβασης(Αν και τα κράτη έχουν αρχίσει δειλά δειλά να απλώνουν τα διεφθαρμένα τους πλοκάμια).
Όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους έχω βαρεθεί να ακούω ανοησίες. Εαν εκεί που οδηγείς το αυτοκίνητό σου κάποιος παραβιάσει ΣΤΟΠ η φανάρι και σε χτυπήσει θα κατηγορήσεις το αυτοκίνητο ή τον οδηγό? Οι ΔΥ είναι μια κατηγορία εργαζομένων όπως και οι γιατροί, δικηγόροι, αγρότες, πωλητές, τεχνίτες κλπ κλπ. ΠΑΝΤΟΥ υπάρχουν καλοί και κακοί, εργατικοί και τεμπέληδες, ένας κακός και τεμπέλης ΔΥ θα ήταν επίσης κακός και τεμπέλης όπου και αν δούλευε ότι και αν έκανε. Η μόνη διαφορά είναι πως οι κακοί και τεμπέληδες ΔΥ συνήθως συνεχίζουν να "εργάζονται" και να πληρώνονται επειδή είναι κρατικό "δημιούργημα" και όπως έχω πει και σε άλλο ποστ μου ότι κάνει το κράτος είναι αναποτελεσματικό κακής ποιότητας και υπερκοστολογημένο, χωρίς αυτό να σημαίνει και το τονίζω για άλλη μια φορά, ότι δεν υπάρχουν αξιόλογοι υπάλληλοι στο δημόσιο.
Όσοι λοιπόν κατηγορούν τους Δ.Υ γενικά και αόριστα είτε δεν το έχουν αναλύσει καλά(οι περισσότεροι) είτε απλά απο τη φύση τους ανήκουν στην κατηγορία των "τεμπελόσκυλων" και βλέπουν πως σε έναν τομέα που θα μπορούσαν και οι ίδιοι να "διαπρέψουν" οι θέσεις είναι όλες πιασμένες και το μόνο που τους μένει είναι η πίκρα για τους "βολεμένους".