Pages:
Author

Topic: 1 kutu 83 lira (Read 300 times)

legendary
Activity: 1120
Merit: 1064
December 28, 2024, 07:01:30 AM
hacılar bu duruma sebep olana söyleceksiniz. esnafa değil.
iki tarafın da suçu var bence, sebep olanın sebep olmasından ayrı esnafın durum ne olursa olsun böyle bir şey yapmaması lazım gerekçe bu ise. çünkü kendisi zorda diye başkasının hakkını yemiş oluyor en başta etik değil.

burada zor durumda kalıp fiyatları arttırmaktan farklı olarak, esnafın çakallığı ve açgözlülüğü var.

ben anlamadım abi nesi etik değil? adam müşterinin önünde bunu yapmıyormu? uzatan ticaret mi bu? alan razı veren razı burada sorun bu konunun haber olması kahvelerde çay 10tl iken gençlerin gittiği kafeteryada aynı miktardaki çay 80tl farkı ne? 80 liraya satan adamı yargılamak mı gerekiyor veya etik değil demek mi?
Alan razı veren razıdan farklı olay. Belki esnaf olduğun için olaya esnaf açısından yaklaşıyorsun da çoğu kişi dara muhabbetini de bilmiyor. Bu yüzden zannediyorlar ki kutu fiyatı hariç içindeki baklava 1 kg. Halbuki 100 gramı kutu olan bir baklavayı 1 kg fiyatına satıyorsa burada alan razı veren razı değil, etik olmayan, insanları silkeleyen bir art niyet ararım. Dara bilen birisine de prensip olarak dara almıyoruz demek kazıklamanın niyetini gösteriyor zaten. İkisi aynı şey değil. Senin kg aldığın baklava ile mekanda porsiyon yediğin baklava da ayrı fiyat. Örnekler tamamen farklı.

Dara alinmadigini söylediğiniz de sizin kafanıza silah dayayıp sizi almaya zorlayan biri varmı? Yok demekki vazgeçme hakkına sahipsiniz. Bunun esnaf olmakla ilgisi yokki adam size kutunun fiyatını gostererek tartiyorsa sorun yoktur sonuçta vazgeçme hakkına sahipsiniz.

Alan razı veren razıdaki farklı olay ne? aynı işte kızılayın göbeğinde bir çaya 100 tl istediklerinde neden 100 tl diyormusunuz? 5 liralık çaydan farkı ne. diyormusunuz neden 100 tl diye?
Esnaf olmamla ilgisi yok bu olayın her mekanın kendine has özel olayları vardır kimisi
Ben istediğimi söyleyeyim sanırım bakış açılarımız farklı olacak. Siz almayabilir diyeceksiniz ben de dara fiyatının baklava ile ölçülmesi doğru değil diyeceğim. O kadar dürüstse başta desin ki biz 50 lira kutu parası alıyoruz. Bakın 83 değil, 50 lira kutu parası alıyoruz desin vatandaş zaten almaz oradan, yani istisnalar olur tabi ama gıcıklanıp almazlar. Bizim milletimiz poşete para vermeye yeni alıştı, böyle durumlarda kendilerini enayi hissediyorlar. Eğer habersiz yapıyorsanız bunun adı müşteriyi dolandırmaktır bence.

Saygılar.
member
Activity: 112
Merit: 176
legendary
Activity: 2156
Merit: 1507
December 28, 2024, 03:55:16 AM
Smiley
member
December 28, 2024, 03:38:34 AM
iki tarafın da suçu var bence, sebep olanın sebep olmasından ayrı esnafın durum ne olursa olsun böyle bir şey yapmaması lazım gerekçe bu ise. çünkü kendisi zorda diye başkasının hakkını yemiş oluyor en başta etik değil.

burada zor durumda kalıp fiyatları arttırmaktan farklı olarak, esnafın çakallığı ve açgözlülüğü var.

ben anlamadım abi nesi etik değil? adam müşterinin önünde bunu yapmıyormu? uzatan ticaret mi bu? alan razı veren razı burada sorun bu konunun haber olması kahvelerde çay 10tl iken gençlerin gittiği kafeteryada aynı miktardaki çay 80tl farkı ne? 80 liraya satan adamı yargılamak mı gerekiyor veya etik değil demek mi?
müşterinin önünde falan yapıyor diye olayı zorlamaya gerek yok bence. herkes biliyor bildiğimiz esnafın çakallığı. tatlısın kilosu 500tl olsun, siz 1 kilo tatlı aldığınızı sanıp 500tl verdiğiniz yerde, 450tllik tatlı 50tllik kutu alıyorsanız bu etik değildir zaten. gözü önünde yapıyormuş falan onlar bir şeyi değiştirmez. fiyatta kilosu 500 yazarken kutusu da eklenince kilosunu 550tlye almış olursunuz.

çayın kahvelerde 10tl olması kafeteryada 80tl olması kısmını hiç anlamadım. bir kere herkes istediği fiyatı verebilir müşteri istediği şeyi alıyorsa. ayrıca tamamen iki farklı mekan, açık alanda deniz gören kafeteryanın ne kirası ne gideri mahalle arası kahveyle aynı değil orası ayrı. bizim konumuz bundan farklı. yazılan fiyattan farklı bir sonuç çıkıyor, daha da uzatmaya gerek yok diye düşünüyorum.
?
Activity: -
Merit: -
December 27, 2024, 05:47:54 PM
Külliyede elektrikler mi kesilseydi yani
legendary
December 27, 2024, 02:41:00 AM

Alan razı veren razıdan farklı olay. Belki esnaf olduğun için olaya esnaf açısından yaklaşıyorsun da çoğu kişi dara muhabbetini de bilmiyor. Bu yüzden zannediyorlar ki kutu fiyatı hariç içindeki baklava 1 kg. Halbuki 100 gramı kutu olan bir baklavayı 1 kg fiyatına satıyorsa burada alan razı veren razı değil, etik olmayan, insanları silkeleyen bir art niyet ararım. Dara bilen birisine de prensip olarak dara almıyoruz demek kazıklamanın niyetini gösteriyor zaten. İkisi aynı şey değil. Senin kg aldığın baklava ile mekanda porsiyon yediğin baklava da ayrı fiyat. Örnekler tamamen farklı.

Dara alinmadigini söylediğiniz de sizin kafanıza silah dayayıp sizi almaya zorlayan biri varmı? Yok demekki vazgeçme hakkına sahipsiniz. Bunun esnaf olmakla ilgisi yokki adam size kutunun fiyatını gostererek tartiyorsa sorun yoktur sonuçta vazgeçme hakkına sahipsiniz.

Alan razı veren razıdaki farklı olay ne? aynı işte kızılayın göbeğinde bir çaya 100 tl istediklerinde neden 100 tl diyormusunuz? 5 liralık çaydan farkı ne. diyormusunuz neden 100 tl diye?
Esnaf olmamla ilgisi yok bu olayın her mekanın kendine has özel olayları vardır kimisi
hero member
Activity: 868
Merit: 698
Enjoy 500% bonus + 70 FS
December 26, 2024, 02:58:45 PM
1 kutunun 1 kg tatlı fiyatıyla tartılması bence de etik değil ayrıca iyi bir izlenim de bırakmaz müşteride. Bunu tespit eden müşteri gidip tekrar oradan tatlı almaz. Çok küçük şeylerden kâr elde etmeye çalışıyorlar. Bir kutunun maliyeti 5 lira olsun dükkana. Oraya gidip 83 lira vermek büyük bir haksızlık, haksız kazançlık. Toplum olarak çürümüşlüğün başka bir göstergesi olmuş bence.
legendary
Activity: 1120
Merit: 1064
December 26, 2024, 01:55:02 PM

legendary
Activity: 2814
Merit: 1576
December 26, 2024, 01:47:01 PM
Böyle esnaflık olmaz, ambalajlama ücreti yüksek olabilir ama baklavanın kilogram fiyatı ile eşit gibi hesaplama yapmak hiç adil değil.
3-5 lira maliyeti olan şeyi 80 lira yazmak haksız kazançtır. Zaten ambalaj için para isteniyor olması da doğru değil, ister en pahalı ambalajı kullanırsın ister incecik plastiğe ya da buzdolabı poşetine koyarsın. Bunun için de müşteriden para talep etmek doğru değildir.

Böyle işletmelerin ifşalanması ve ciddi cezalar verilmesi gerekiyor. Herkes kendi kafasına göre kural koyarsa müşteri her zaman kaybeden taraf olur

Kutunun parasını yine alsın ama kutunun fiyatına göre işlem yaparak alsın. İyi o zaman değerli bir şey satın alındığında kutunun fiyatı sürekli olarak değişkenlik gösterecek. Aslında buna benzer sorunlar uzun zamandır var. Serbest piyasa ama bu piyasanın da bir usulü olmalı. Aynı mala farklı fiyat konulabilir, işletme giderleri vs. şeylerden dolayı ama bu fiyat farkları çok fazla olmamalı. Fiyat farkları büyük olduğunda da iş tüketiciyi kazıklamaya giriyor.

Niyet tam olarak bu mu bilemeyiz ama standartı korumak da önemli. Bunu sağlayacak olan da denetleme mekanizması.

Yeri geliyor sırf kutusu güzel diye aldığım bisküviler kurabiyeler oluyor. Noel temalı Ikea kurabiye kutusu diye bir gerçek var mesela, içindeki kurabiyenin tadı kötü de olsa sırf kutusu için gider alırım öyle güzeller. Ama baklava kutusu kutu değil ambalajdır, bir gün sonra çöpe gider.

Fiyata yüzde olarak yansıtsa baklava fiyatı yükselmiş görünecek, ona da tepki göstereceğiz. Böyle olunca da tepki gösteriyoruz. Her türlü tepki gösteririz çünkü ekonomi çok kötü, her şey gözümüze batıyor artık Smiley
legendary
December 26, 2024, 11:06:25 AM

member
December 26, 2024, 10:20:06 AM

legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
December 25, 2024, 12:27:57 PM
Hacı senin gönderdiğin baklavaları unutamıyom.  Baklavanın ATH siydi onlar yani .  O günden bu yana iflah olmadım daha da.
Bir daha yedim mi hep onu arıyorum ama dump oluyor.   Grin   
  Embarrassed Oha üstünden 8 sene geçmiş

Gurme damaklar orijinal Gaziantep baklavası yedikten sonra hiç bir baklavayı beğenmiyor.
Çıtayı yükseltmişim kusura bakma ağabey.
hero member
Activity: 1484
Merit: 936
December 24, 2024, 06:11:38 AM
Bence doğru yapmıyorlar sen kağıdı yada kutuyu ürün fiyatından satmış oluyorsun bakıldığı zaman bu haksız bir kazanç, kutu bedelini sabit bir fiyat üzerinden alabilir maliyet yansıtacaksa ayrıca fiyat belirlerken zaten ürün bedeline bunlar ekleniyordur bu şekil uygulama ile müşteri kaybı çok olur.
legendary
December 24, 2024, 06:00:12 AM
Bu duruma sebep olanla bir ilgisi olduğunu sanmıyorum durum bildiğiniz esnaflıkla ilgili bir durum belkide bilerek çakallık yapılıyor. Öyle esnaflar var ki incecik kağıt ile bile bir şey sattığı zaman ay kağıttan gramaj tarafınada koyuyor ki hak geçmesin ama günümüzde böyle uygulama yapan ben hiç görmedim aksine bu tarz kutu vs daha kalın yaparak aldatmaca cabası.

o dönemlerde o kağıtların maliyeti çok azdı şimdi eldeki kağıt fabrikası seninmi de onu sıfıra yakın maliyetle versin adam tabiki gider olarak onu müşteriye yansıtacak.

Bu arada  her iki esnaf en doğru olanı yapıyor.
hero member
Activity: 1484
Merit: 936
December 24, 2024, 05:04:13 AM
Bu duruma sebep olanla bir ilgisi olduğunu sanmıyorum durum bildiğiniz esnaflıkla ilgili bir durum belkide bilerek çakallık yapılıyor. Öyle esnaflar var ki incecik kağıt ile bile bir şey sattığı zaman ay kağıttan gramaj tarafınada koyuyor ki hak geçmesin ama günümüzde böyle uygulama yapan ben hiç görmedim aksine bu tarz kutu vs daha kalın yaparak aldatmaca cabası.

legendary
December 24, 2024, 02:29:51 AM
hero member
Activity: 1554
Merit: 762
December 24, 2024, 02:23:05 AM
O kutunun maliyetini baklavaya bindirse kimse yadırgamayacak birde öyle bir sorun var. Esnaflığı tartışılır ama artık şu dönemde herkes ayakta kalmak için özellikle esnaf kesim en küçük ayrıntıyı bile gözden kaçırmıyor. Çünkü buna mecbur. Enflasyonun yıkıcı etkisi, ekonomik kriz, hayat pahalılığı üçgeninde dönüp duruyoruz. Haliyle aldığımız çoğu şeyin aslında bizlere ulaşırken maliyeti arşa çıkıyor. Ha burada aşırı bir fiyat artışı söz konusu ise ahlaktan bahsedebiliriz. Maliyetini 30-40 tlye mal ettiği bir şeyi 140-150 tlye satıyorsa sorun esnafın ahlakında olabilir. Gerisi tamamen esnafın insafına kalmış bir durum. Beğenmezsen alışveriş yapmazsın olur biter.
legendary
Activity: 2240
Merit: 1112
LLP Programming & Electronics
December 23, 2024, 01:51:20 PM
Eskiden gözümüze gelmezdi bunlar. Ama artık baklava dilimle satılmaya başlandığı için vatandaşın gözüne batıyor haklı olarak.
Bir de şu açıdan bakmak lazım. o kutunun esnafa maliyeti ne kadar? dolayısı ile eleştiri getiriken çift taraflı bakmak gerekiyor.

Hacı senin gönderdiğin baklavaları unutamıyom.  Baklavanın ATH siydi onlar yani .  O günden bu yana iflah olmadım daha da.

Bir daha yedim mi hep onu arıyorum ama dump oluyor.   Grin   

Embarrassed Oha üstünden 8 sene geçmiş
legendary
Activity: 2198
Merit: 1232
December 23, 2024, 12:29:57 PM
O kutunun maliyeti ne kadar başta onu öğrenmek gerekiyor. Kutu 83 lira 2 2,5 dolara satılıyor bu bana fazla geldi tatlı yiyeceğiz mk kutuyu mu yiyeceğiz. Fiyatlar alıp başını gittiğinden artık gözümüze de cok geliyor böyle kutu mutu ambalaj şeylerine ekstra para vermek. Fiyat algısı falan kalmadı bozuldu artık herkesin.
legendary
December 23, 2024, 12:18:13 PM
Böyle esnaflık olmaz, ambalajlama ücreti yüksek olabilir ama baklavanın kilogram fiyatı ile eşit gibi hesaplama yapmak hiç adil değil.
3-5 lira maliyeti olan şeyi 80 lira yazmak haksız kazançtır. Zaten ambalaj için para isteniyor olması da doğru değil, ister en pahalı ambalajı kullanırsın ister incecik plastiğe ya da buzdolabı poşetine koyarsın. Bunun için de müşteriden para talep etmek doğru değildir.

Böyle işletmelerin ifşalanması ve ciddi cezalar verilmesi gerekiyor. Herkes kendi kafasına göre kural koyarsa müşteri her zaman kaybeden taraf olur

Kutunun parasını yine alsın ama kutunun fiyatına göre işlem yaparak alsın. İyi o zaman değerli bir şey satın alındığında kutunun fiyatı sürekli olarak değişkenlik gösterecek. Aslında buna benzer sorunlar uzun zamandır var. Serbest piyasa ama bu piyasanın da bir usulü olmalı. Aynı mala farklı fiyat konulabilir, işletme giderleri vs. şeylerden dolayı ama bu fiyat farkları çok fazla olmamalı. Fiyat farkları büyük olduğunda da iş tüketiciyi kazıklamaya giriyor.

Niyet tam olarak bu mu bilemeyiz ama standartı korumak da önemli. Bunu sağlayacak olan da denetleme mekanizması.

Asıl esnaflık bence budur.

Adam kutuya para vermiş mi? vermiş

Marketteki poşete laf etmeden ödüyorsanız sorun nerede her ikiside ürünü muhafaza eder her ikiside ücretli beğenmezsen almazsın.

Kutu gibi ürünlere para vermiyorummu sanıyorsunuz? basit bir tatlının maliyeti cidden satış fiyatımı? güldürmeyin beni.

Gördüğüm kadarıyla esnaf alıcının önünde ürünü tartıyor herkes duruma razı beğenmiyorsan almıyorsun sorun ne? hele faturada da kutunun fiyatıda yazıyorsa bitti gitti.

1 Cep telefonu alırken iki tane başkana alıyorsunuz faturada yazmıyor bile Cheesy
Pages:
Jump to: