Borçsuz olmak tabiki bir avantaj
Bu kısma katılmıyorum, borcunuzun hangi türden olduğu her zaman çok önemlidir. Borçlu olduğunuz birimin değerini koruyup koruyamaması çok önemlidir. Söz konusu Türk Lirası cinsinden bir borç ise doğduğum günden beri borcu olanlar her zaman kazançlı çıktılar. Hayatım boyunca borçlu olmamaya çalıştım fakat geri dönüp baktığımda kaybettiğimi görüyorum.
Üniversite okurken kiraladığım evin sahibi 15 sene vadeli krediyi Türk Lirası cinsinden çekerek satın almıştı. Hala borcunun tamamlanmasına 5 senesi olmasına rağmen evden elde ettiği kira geliri ödemesi gereken miktarın 2 katından fazlaydı.
Eğer para birimi çok ciddi değer kaybı yaşıyorsa bugün toplu şekilde alarak seneler içerisinde taksit taksit ödemek çok daha mantıklıdır. Bu yüzden büyük şirketler dahil iyi ekonomistlere sahip her kurum değer kaybı yaşayan bir birim için sürekli borçlanma eğilimindedir.
Geçen sene düşük faiz ile verilen ev kredilerini hatırlayın, şimdiden kira fiyatları kendilerini neredeyse ikiye katladı ve kredi için geri ödemeye bile yeni başlıyorlar. Muhtemelen bir kaç sene içerisinde o evlerin kira değerleri ödenen kredi taksitlerini geçecek.
Eğer yapabiliyorsanız mutlaka TL cinsinden borçlanarak yatırım gerçekleştirin. Geçmişe baktığımda neredeyse hep borçsuzdum, borçlandığımda da yemeden içmeden en kısa zamanda ödedim borcumu ama şimdi anlıyorum ki hep hata yapmışım.
TL ile borçlanmadım bir miktar altın borcum kaldı TL ile borçlanırsanız dediğiniz gibi yıllar içinde avantajlı duruma geçiyorsunuz. Borçsuz olmanın avantaj olduğu kısmına gelir burada söylemek istediğim borç ödeyerek çıkacak para yerine daha fazla birikim yapılabilmesi. Borçlanarak yatırım yapılmış ise bu noktada siz haklı oluyorsunuz.
Ev kredileri ile ilgili bir tanıdığım 330 bine krediyle ev alıyor ve daha krediyi hiç ödemeye başlamadan 6 ay sonra 470 bine satıyor bu işten yaklaşık 120 bin gibi bir kazanç sağlıyor cebinden tek kuruş harcamadan.