Kamuda birçok işçi kadrosunda arkadaşım var, mevcut durumda bile iyi maaş alıyorlardı, bu zamdan sonra 20k bandını rahatlıkla geçmiş olacaklar, Zonguldak'ta doğdum büyüdüm, Çatalağzı termik elektrik santralini bilenler vardır muhakkak, taaa o dönemlerde bile ki 25 yıl kncesinden bahsediyorum, arkadaşımın birinin babası mühendisti, başka bir arkadaşımın babası ise o mühendisin ekibinde işçi, işi sevk ve idare eden, astindan az kazanıyordu ki hala da benzer durumlar var bildiğim kadarıyla, hatta bu zam ile aradaki makas muazzam ölçüde arttı. Memuru tarihimiz boyunca önemseyen tek lider belki de rahmetli Erbakan hocaydi, babam hala biz Erbakan zamanında para gördük der bir memur emeklisi olarak.
Arkadaşlarımdan birisi kamuda işçi. Son 1-1.5 sene içerisinde işçilerin maaşları düzeldi. Arkadaştan teyit ettim. Son dönemlerdeki zamlar ile birlikte maaşlarının düzeldiğini fakat vergi dilimi dertleri olduğunu söyledi. Hiçbir ay sabit bir şekilde maaşı yok vergi dilimi yüzünden. Aldıkları tediyelerle maaşı artıyor aslında. Geçen sene memur ile kamudaki işçi arasında 400 lira oynuyor. Hesabını yapmış gösterdi. Bu sene de temmuzda memura gelecek olan zam ile birlikte ücretleri aynı olacak yaklaşık. Eskinin işçisi memurdan zaten çok daha fazla alıyordu. Bu durum o işçinin sahada olması ile de ilgiliydi.
Kamudaki işçinin en büyük maaş artışı "kamu çerçeve protokolü" ile gerçekleşiyor. Genelde de bu protokol geç yapılıyor ve memurun ocak-temmuz zamlarını alırken kamudaki işçi bu protokolü ve bir çok yerde 2 senede bir yapılan sözleşmesini bekliyor. Hep geriye dönük ödeme alıyor ama enflasyona uğramış piyasada geriye dönük parasını almadan alışveriş yapıyor. Hiçbir ay bir diğerini tutmuyor. Mesela bu ay ve geçen ayki maaşını sordum. Geçen ay 12 bin küsür aldığını bu ay ise 10 bin küsür aldığını söyledi. Bu maaşa tediyeleri de eklersek aylık yaklaşık 2.5-3 bin tl arası ediyormuş. Yine belirtiyor son 1-1.5 senedir böyle.
Kamu işçisinin en düşük maaşı 15 bin TL olacak arkadaşlar. Geçmişten beri kamuda işçi statüsünde çalışanlar zaten şu an en düşük 20 bin civarı alıyordur. Bunun %45 i 9000 lira demek. Kamuya yeni giren işçi statüsünde olanlar da 15 bin liraya maaşı çıkarılacak. Memur ve emeklisi için bir beklenti oluşmuştu ama o konuda rakam verilmedi ve enflasyon + refah payı denildi. Herhalde yine %25 + tepkilerden sonra %5 daha düşünüyor olmalılar.
Günümüz kamu işçisi hiçbir zaman 20 almamış. Bazı belediyeler hariç. Tüm ortalamaları geçen sene 8-9 bin tl arası. Bu sene o dediğiniz maaşı henüz alan yok. Yine belirtmekte fayda var bazı belediyeler işçilerinin ücretlerini büyük oranda artırdılar onları ayrı tutuyorum. Söylediğinize ekleme yapıyorum yanlış anlamayın lütfen. Bu aydan sonra alabilirler o ücreti ve kamu işçisi memur gibi 1 ay önceden almıyor yani önce çalışıp sonra alıyormuş o yüzden bu ay içinde resmileşirse önümüzdeki ay alabilirler.
Türkiye genelinde 700 bin kamu işçisi var. Belediyeler daha rahat bir şekilde farklı ücret belirleyebiliyor.
Hocam o da birşey mi? kamuda müdür ile şube müdürü hemen hemen aynı maaşı alıyor, şube müdürü ile şef arasında 5000 lira fark var, yani kariyer basamağı olarak bir alt kademedeki yönetici ile üstü arasındaki fark bu, şef ile daha alt kadrolar arasında ise neredeyse fark yok denecek kadar az, bu arada özellikle milli eğitimde bildiğim kadarıyla Şube Müdürü 20k civarı alıyorsa, uzman öğretmenlik veya baş öğretmenlik ilavesi olan bir öğretmen ek ders ile koca ilçenin işini yapan şube müdüründen fazla kazanabiliyor, ki bu fark ek dersi fazla olan okulların idarecilerinde daha da fazla oluyor, yani kalifiye olmanın pek de bir esprisi kalmadı galiba, düz işçi ol, azıcık sorumluluğun olsun, oh misss gibi.
Son bir seneye kadar o kadar düşük ücret alıyorlardı ki. Şimdi ücretleri bir seviyenin üstüne çıktığında bu eleştiriler biraz acımasız oluyor sanki. Buna şöyle bir cevap veriyorlar kamuda çalışan işçi tanıdıklarım. Kamuda kadrolu olmalarına rağmen son 2 seneye kadar asgari ücretin çok az üstünde maaş alıyorlardı. Bunu konuşanın olmadığını fakat şimdi daha maaş elimize bile geçmemişken konuşmaya başladıklarından rahatsızlar.
Öğretmenler konusunda size katılıyorum.
Memur ya da işçinin birisi zam aldığında diğeri oto olarak zam alıyor zaten. Ayrı tutmuyorlar. O yüzden işçiye yönelik eleştiriyi geçmiş maaşlarına bakarak yapmanız daha doğru olabilir.
İşçilere yapılan zam normaldir, yüksek kademe memurlara yapılmayan zam anormaldir, işçiler en az yüzde 45 alacaksa memur ve emeklisi de en az yüzde 45 almalıdır, memura ve emekliye verilmeyen oranda zamlar işçilere verilirse memurlar iş yavaşlatma olaylarına girişirse ülkede daha kötü zamanlara denk gelebilme ihtimalimiz var, aslında devlet zammı verirken memurları da düşünmeli ancak açıklamada memurlarla ilgili en ufak bir rakam geçmiyor,
Başta söyledikleriniz çok doğru. Yapılan açıklamalarda memura zammı iki taraf da söyledi. Birisi %50 birisi asgari x2.5
Son 1-1.5 senedir kamu işçisine yapılan zamla beraber maaşları normal bir seviyeye geldiği için memur tarafı aradaki makasın daralmasından rahatsız oldu. Fakat makas memur ile işçi arasında olmaz. Asgari ücret ile memur arasında olur. Örnek verdikleri hep bu şekilde. Kılıçdaroğlu da bu örneği vermişti. 2012'de asgari ücretle memur maaşı arasında 2.5 kat fark vardı diye. Makas bu ikisi arasında kapandı. Sorun burada yani.
Kamu işçileri kadrolarını 2018'de aldı. Yani bahsedilen makas işçilerle memurlar arasında değil. İki açıdan bakarsak birisi asgari ücretten yüksek olan bir ücreti örnek göstererek makas kapandı diyor ama yanılgı burada başlıyor. Diğerleri de biz asgari ücretli değiliz kamunun kadrolu işçileriyiz diyorlar. Bizle de asgari ücret arasındaki makas kapandı diyorlar. Yani işine gelen olay istediği yerden bakıyor.
Sonuç olarak devlet eğer çalışana yeni bir kadro verip bu benim kamu işçim demişse, zamanında memurlara ve akademisyenlere gelen iyileştirmelerde nasıl ki diğer sınıflar hoş karşılayıp bize de yapsalar zamanı geldiğinde dediyse, şimdi memur sınıfı da bu şekilde yaklaşmalı. Bu şekilde yaklaşmazsa kamu işçisi şunu söylüyor. Eskinin işçi emeklileri şimdi şube müdürleri kadar emekli maaşı alıyorlar. Bize bu kadro verilmişse eğer biz zaten memurdan yüksek maaş almalıyız. Böyle söyleyen de var. Bu bana göre iki tarafında birbirine yaptığı haksız yaklaşım.
Bir de kamuda şef ya da şube müdürü olma şartları neler? Kurum içi sınavlar açılır ve istenilen adamlar buralara getirilir. Torpilden bahsetmiyorum o şartı sağlamıştır girmiştir. Ek bir vasıf var mı burada yani maaş artırımı için yeni bir kadro. Aynı konu bilgisayar işletmeni için de geçerli. Konu eğer işçinin eğitimsizliği gibi bir bakış açısıysa zaten yanlış açıdan baktığınız için bu yazıklarımı okumasanız da olur. Kesinlikle yanlış anlamayın sizleri eleştiremem ya da sizlerle tartışmam. Sadece yakın arkadaşım bu detayları verdiği için olayı biliyorum ve cevap veriyorum.
Hükümet değişmezse memura %50, değişirse asgari ücret x2.5 geliyor. İşçi ve memurun maaşları aşağı yukarı denkleşiyor.
Devlet bir kadro vermişse o kadronun hakkını da vermeli. Şu an yaptığı bu. Seçim geldi diye belki bu yapılanlar ama geç de kalınsa şu an yapılmış olması güzel. Son 1-1.5 yıldır maaşları düzelmiş o konuda sürekli parmak bastı. Eleştirenler önceki maaşlarımıza baksın lütfen diye de ekledi.
Bana kalırsa kamudaki işçileri de 4a'ya dahil edip memur yapsınlar. Yakın zamanda sağlıkta sözleşmeli 4b'lileri 4a'ya geçirdiler. Maaş farklılıkları böyle sorunlar doğurduğu için önüne geçmiş olurlar. Ayrıca aynı odada aynı işi yapıp farklı maaş almazlar.
Biraz EYT muhabbetine benziyor bu durum. O yaşta emekli olunmasına karşıyım ama zamanında o hakkı vermişlerse de yapmaları lazımdı. Burada da böyle. Devlet kadro verdi ve haklarını teslim ediyor. Diğer sınıflar şu kadar ücret almalı gibi bir şey diyemem sadece memurların ve kamu işçilerinin yaklaşık olarak aynı ücreti 1-2 aya kadar alacaklarını söyledikleri için kamu işçisine yapılan eleştiriyi doğru bulmuyorum.
Kimseyi üzmek ya da kırmak niyetinde değilim lütfen yazdığım cevabı yanlış anlamayın. Yakın arkadaşımdan bilgileri aldım kısacık yazacakken sordum da sordum böyle bir yazı ortaya çıktı.