Universitede birsey ogrenilmez sadece diploma alinir diyorsun yani. Tamam, ben de liberal akimin yarattigi kucuk Amerika yani Turkiye'de pek cok universitenin profesorsuz ve kalitesiz oldugunu, herkesin de universite okumasi gerekmedigini dusunenlerdenim ancak bu beyanin genel anlamda cahilligini gosteriyor. Universitede sectigin meslegin (meslek dedik mi burada para kapisi yapilmis isletmeden tureyen 1232141 farkli bolumden degilm basli basina meslek olan fakultelerden bahsediyorum. Temel bilimler, tip, hukuk, muhendislik fakulteleri, ogretim fakulteleri. Kaldi ki en dandik bolumden bile akedemisyen olabiliyorsun, bunun icin de universite tabanli bir egitim sart) altyapisini, temelini ogrenmeden o meslegi hakkiyla ifsa etmen gereken bir durumda bocalarsin. Pek cok tanidigimin cocugu kaliteli universitelerde gastronomi okudu, simdi de Fransa, Italya gibi ulkelerde guzel islerde calisiyorlar. Sen 4 ay sertifika alip onlarla ayni yerde olmayi hedefliyorsun. Adamlar en az birkac dunya mutfagina dogrudan hakim.
23 yas konusuna cevap da burada doguyor sanirim. Buyudugun ulkede hak etmeden, cok kolay ve zahmetsiz oylesine cok zengin var ki; kafa da hep kisayol bulmaya calisiyor. Yas biraz ilerleyince toz pembe hayaller gercekci duvarlara carpar herhalde.
Dediginiz belirli kemik meslek gruplari universite bitirip is hazir veya ise pismis olarak cikilacak bolumler dediginiz gibi tip, hukuk, gastronomi , hosteslik hostluk vb bolumler.
Ozel bir universitede elektrik myo bolumunu biraktim neden derseniz elektrigi sadece tahtada yaziyla ogreniyordum. 10 saat ders 1 saat uygulama vardi.
Bu benim kendi izlenimim. Suan cevremdeki herkes bi uni okuyor bazilari bitirdi bu dunyanin icindeyim ki konusuyorum.
Sizin bu akademi hakkinda ne olup olmadigini bilmeden atip tutmaniz da cahillik belirtisi uzgunum ama 4 yil okuyan adam 4 yil boyunca yemek yapmayi dunya mutfaklarini mi ogreniyor saniyorsunuz bunun 2bucuk yili yazili derslerle harcaniyor zaten.
Ayrica benim bahsettim msa chef & owner prof ascilik egitiminin icinde kendi isletmeni acmak icin gerekli belgeler sertifikalar da aliniyor. Restoran isletmeciligi ogretiliyor yemek haricinde.
Benim paşa gönlüm kısa sürede diploma almaktan yana. 8 aylik egitime bu parayi verebiliyorsam ozel bi unide 4 yil da okuyabilirim. Tercih benim. Mezunlar belli meslek sahibi olduklari belli. Msa bitiren bi arkadasim da 2 yil turkiyede calisip melbourne gitti 23 yasinda 4k$ maas aliyor. Demekki burada gercekten kaliteli ve sıkıstırılmıs egitim var. Kaliteli şefler var.
Yas olmus 23 daha 5yil lisans okuyup 28 yasinda hayata atilmak benim icin cok fazla. Biyerden baslamam gerek hayata atılmak icin.
Ben bu akademiyi bitirince tabikide dasaklı bir şef olarak çıkacağım demiyorum. Bitirdiğim okul/akademinin referansıyla kendimi geliştireceğim.
Buranın ticarethane olduğunun zaten herkes farkında. Dünyaca ünlü şefler demolara geliyor. Kaldı ki özel okulların da ticarethane olduğu gerçeği değiştirilemez. Tutuyor 5-10 tane paralı şef geliyor yemek yapmayı öğretiyor. Akademide öyle ne farkı var. Herşeyin bilincindeyim gönlünüz ferah olsun.
Bonus Edit:
https://www.youtube.com/watch?v=qDjHtmmnXiI iki kişide aynı mesleği yapıyor biri okumuş biri okumamış