Bizim koca karı derdi ki ; "Borç verip te kötü olacağıma, vermeden kötü olurum"
Aklıma bu laf geldi birden
@PHI1618 in dediklerine katılıyorum. Ek olarak ....
Borç nedir arkadaş....? Bu nasıl bir gevşekliktir ? dur size madde madde yazayım..
1-insan tanımadığı kişilerden nasıl olur da borç ister ? aklım almıyor.
2- hele ki internet denilen sanal ortamda bunun yapılması çok daha abes.
3- interneti geçtik sen birde borcu kripto para olarak istiyorsun, Peki ortaya ne koyuyorsun teminat olarak ? Müslümanlık, ahiret ?
https://bitcointalksearch.org/topic/m.477354234- Peki diyelim ki süper bir müslüman ve ahiretten korkan bir insan olduğunu düşünelim. Bunu somut olarak bana nasıl belgeleyebilirsin?
Ben ateistim, ama bu "Elhamdürillah müslümanım " yazmama bir engel teşkil etmiyor.
5- Müslümanlık, allah , kitap ,peygamber ayağına ülkeleri sömürdüler.
6- Samimi, mert , dürüst insan ortaya koz koymaz. Ve böyle şeylerden bahsetmez. Herkesin inancı, ibadeti içindedir ve öyle olmalıdır.
Burası çok Bu önemli™
= Her kim size eğer hassas olduğunuz bu konulardan dem vurup bir şeyler istiyorsa ondan hemen uzaklaşınız.
7- Etrafında hiç insan kalmadı mı? da gelip
"hem internette"+
"hem kripto para" olarak
"hemde tanımadığın insanlardan" +
"hiçbir teminat vermeden" borç istiyorsun ? ve onların gönlüne kurt düşürüp; acaba bu kim ? neden borç istiyor? gerçekten ihtiyacı var mı? geri verir mi? düşüncelerine sevk ediyorsun insanları ve üstelik birde vicdanlarına dem vuruyorsun.
Kusura bakma da yüz yüze görüştüğün insanlardan o parayı temin edemiyorsan, sen zaten allahın sillesini yemişsin. Allah sana tokadı yapıştırmışsa, çareyi kuldan aramayacaksın güzel kardeşim.
8- Elin ayağın tutuyor, girmişsin internete, demek bilgisayarın var, şurada lak luk edecek kadar da gücün var, milletten ne borç istiyon ... git sat bilgisayarını, git çalış kazan, git anandan , babandan onlar yok ise arkadaşından iste hemşerim.
Yahu , arada bir samimiyet olur aylar yıllar sürmüş bir hukukumuz olur da sen bana dersin ki
"arkadaş şu kadar borç ihtiyacım var, müsaitsen verebilir misin?" bunu çok iyi anlarım.
Bu tamam. Bu o kişi ile aramda olan ilişki, güven, samimiyete dayalı bir konudur.
Ama kalkıp burada,
"Bana bu kadar borç lazım, veren versin (kim olursa fark etmez), şu kadarda faiz verecem" gibi
"umuma açık" borç tekliflerini hiç hoş karşılamıyorum ben.
Çünkü bu özel bir konu, samimiyete dayalı bir konu. Arada samimiyeti olan insanların gerçekleştirebileceği bir husus.
Bilmiyorum, ben böyle düşünüyorum. Hislerim bu yönde bu konuda.