Örgün öğretimde lisans derecemden sonra açıköğretimde 2 farklı bölüm bitirmiştim. O yüzden zamanında bölümleri ve genel olarak sistemi hem deneyimledim hem de araştırdım. Zaten bölümlerin ilk sınıflarında derslerin neredeyse yarısı ortak. O yüzden açıköğretimde okuyan herkes, pek çok bölümden "serpme kahvaltı gibi" faydalanıyor, neyin ne olduğunu da anlama fırsatını elde ediyor. Bu bazen sıkıntılı da olabiliyor aslında. Mesela Reklamcılık okuyanlar, temel düzeyde İşletme/İktisat/Hukuk dersleri de alıyorlar. Yani yan dallardan dersler bulunur programda. Bunun benim bölümümde ne işi var diyebilirsiniz ama faydasını sonradan görürsünüz.
Şunu da belirtmek isterim: Açıköğretim sisteminde 3 fakülte bulunur.
1. Açıköğretim Fakültesi (2/4 yıllık)
2. İşletme Fakültesi (4 yıllık)
3. İktisat Fakültesi (4 yıllık)
Buraya dikkat! İşletme ve İktisat fakültelerindeki bölümlerden mezun olanların diplomasında "Açıköğretim" ibaresi yer almaz;
"İşletme / İktisat Fakültesi Lisans Diploması" yazar. Sanki örgün eğitim almışsınız gibi olur. İki yıllıklarda ise kocaman puntolarla
"Açıköğretim Fakültesi Önlisans Diploması" yazar. Mezun olduğunuzda diplomayla birlikte
İngilizce ve Tükçe transkript + denklik belgesi verilir. Bölümlerin tamamı akreditedir. Yani yurtdışındaki çoğu ülkede geçerliliği vardır. Nerelerde geçtiğini üniversitenin sitesinde detaylı yazıyor. Yeni açılan bölümlerde istisnalar olabilir, araştırmak lazım!
Son yıllarda çağa ayak uydurmak için pek çok farklı bölüm eklenmiş sisteme. En fazla göze çarpanlar ise şunlar:
- Marka İletişimi
- Medya Ve İletişim
- Özel Güvenlik Ve Koruma
- Elektrik Enerjisi Üretim, İletim Ve Dağıtımı
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Web Tasarımı Ve Kodlama
- Sosyal Medya Yöneticiliği
YBS haricinde yukarıdakilerin tamamı 2 yıllık. Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünü, Açıköğretim Fakültesi altında 4 yıllık oluşturmuşlar. Verilen dersler bence harika görünüyor:
https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/turkiye-programlari/acikogretim-sistemindeki-programlar/yonetim-bilisim-sistemleriGeleneksel bölümlerden ise halen revaçta olanlar şunlar:
"İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi".
Bunların tamamı da 4 yıllık. Bu bölümlerdeki ortak ders olan
"Maliyet Muhasebesi" en zor olanıydı. Çoğu kişi de zaten bu dersten kalıyordu. Halen var mı bilmiyorum, adı değişmiş de olabilir.