Aelf olarak adlandırılan devrim - Paralel işlemeBitcoin eskidir. Yavaştır, pahalıdır ve gerçek bir değeri yoktur. BTC işlemlerinin kullanımına karşı bu argümanları duymuş olabilirsiniz. Aslında bu, bazen kripto para birimlerinin bir bütün olarak kullanılmasına karşı koymak için kullanılır. Ama gerçekten doğru mudur? Bu görüşlerin arkasında muhtemelen abartılı ya da bağlam dışı olan bir miktar hak kesinlikle vardır. Bunun nedeni, Bitcoin ağını çalıştıran Blockchain’in ölçeklenebilir olmamasıdır ve ele alınması gereken nokta budur. Lightning Network; bu sorunu çözmeye çalışır, ancak temelde eski bir 1960 Holden’e bir Nissan GTR motorunu yerleştirmenin Blockchain eşdeğeridir. Neden sorunu tamamen çözemeyeceği ile ilgili birçok sebep vardır.
Bu makale, bu ayrıntılara bakmayacak; ancak bunun yerine bu sorunu tamamen devrimci bir şekilde çözen Aelf projesini inceleyecektir. Paralel işleme, yanlış yapıldığında bir Blockchain ağında tahribata yol açabilecek karmaşık bir problemdir; ancak doğru yapıldığında mevcut Blockchain’in sınırlamalarını büyük ölçüde ortadan kaldırabilir.
Önce bir adım geriye gidelim. Mevcut blockchain teknolojisinin performansını artırmak için üzerinde çalışılacak iki katman vardır. Birincisi; donanımın yükseltilmesine, daha büyük ve daha güçlü düğümlerin elde edilmesine ve herhangi bir donanım bileşeninin gücünü ve performansını artırmaya bakılabilir. İkinci özellik, verimliliği arttırmak veya işleme performansını kolaylaştırmaktır. Aelf, bu iki özelliğe de odaklanıyor. Paralel işleme yoluyla işleme performansında yapılacak iyileştirmeler bu makalede tartışılacaktır.
Ham anlamda paralel işleme, görevlerin işlenmesinin eşzamanlı olarak veya birbirleriyle paralel olarak yapılması anlamına gelir. Bu konsepti Blockchain’e uygulamak oldukça zordur; sadece blokların işlenmesi için kodlamayı yeniden yazmakla kalmaz, aynı zamanda düğümleri yeniden yapılandırmanız ve sonra işlem bağımlılığının üstesinden gelmeniz gerekir.
Hadi bunu yıkalım…
Bu makalede kodlama tartışılmayacaktır, ancak göz atmak isterseniz hepsi Aelf’in Github sayfasında (
https://github.com/AElfProject/AElf) mevcuttur.
Düğümler, dikkatlice düşünülmesi gereken bir şeydir. Aelf ile ilişkili olarak ‘bulut bilişim’ ifadesini görmüş olabilirsiniz. Düğümlerle ilgili olarak aldıkları yaklaşım budur. Esasen bu; bir düğümün bir bilgisayar olması ve dolayısıyla bariz sınırlamalara sahip olması yerine, bir düğümün artık bir bilgisayarlar ‘kümesinden’ oluştuğu anlamına gelir. Bu, paralel işleme için zemin hazırlar. Bir düğüm, artık karmalama (hashing) gerektiren ve aynı anda kümedeki farklı bilgisayarlar tarafından işlenmelerini gerektiren çok sayıda işlem grubunu alabilir. Ayrıca bu, sistemi tutan en yavaş bilgisayarın darboğazı olmadığı için sistemin genel verimliliğini de geliştiriyor. Bir bloğun her bilgisayar tarafından doğrulanması gerekmez.
Bu, işlem bağımlılığı sorunu olan bir sonraki noktaya yol açar. Eğer A, B’ye 10$ gönderirse (ve B’de başlangıçta 5$ varsa) ve B, C’ye 15$ gönderirse; bu işlemlerin sırayla işlenmesi gerekir. Normal Blockchain tek düğümler ile bu bir sorun değildir, çünkü bir seferde 1 işlem işlenir. Ancak paralel işleme ile daha sonraki işlemlerin daha önceki işlemlerden önce işlenebilmesi riski vardır ve bu, reddedilmelere veya hatalara neden olabilir!
Bu çözümün iki ana yönü vardır. Birincisi, tüm yan zincirlerin tasarımına dahildir. Her bir yan zincirde bir sözleşme çalıştırarak gerekli organizasyonun çoğu doğal olarak gerçekleşir. Yan zincir 1'den gelen a işleminin, yan zincir 2'den gelen B işlemini etkilemesinin veya bağımlı olmasının muhtemel olmadığını biliyoruz. Çözümün ikinci kısmı ise Aelf Paralel Yürütme Zamanlayıcısıdır. Aelf, Blockchain’deki hesaplama bağımlılığını ve veri bağımlılığını bellek havuzundan ayırır. Bu, esasen paralel işlemeden kaynaklanan veri tehlikesi sorunlarını ortadan kaldırır. Zamanlayıcı, bağımlı işlemleri tanımlar ve paralel olarak çalışan hiçbir işin birbirine bağımlı olmaması için bunları sıralar.
Sonuç olarak paralel işlem fonksiyonları ve bağlamsız / değişmez bilişim, çekirdeklerden ve düğümlerden tam olarak faydalanır. Bu, verimliliği artıracaktır ve bu da hem ağın hem de kurumsal ölçekli Blockchain verilerini kolayca işleyebildiği noktaya kadar hem hızı hem de ölçeklenebilirliği artıracaktır.
Başka hiçbir Blockchain, bu sorunu bu kadar benzersiz ve çığır açan bir teknikle çözmeye çalışmamıştır. Aelf; sınırları zorlamıyor, onları geçmekte ve şu anda kendi sınırlarını belirliyor. Aelf; kurumsal dünyaya Blockchain getirmekle kalmayacak, aynı zamanda mevcut teknolojiyi devrimci bir dalgayla değiştiriyor. Gelen bir devrim vardır ve bu, Aelf olarak adlandırılır.
KAYNAK:
https://medium.com/aelfblockchain/the-revolution-that-is-called-aelf-parallel-processing-61db75cc068a