Pages:
Author

Topic: şaman inancı - page 2. (Read 1208 times)

member
Activity: 74
Merit: 10
November 11, 2017, 05:28:14 PM
#26
Sümer mitolojisi çok ilginçtir. Bugün tıbbın kullandığı simge de sümer simgelerinden biridir. Genelde Anunnakilerin (Sümer tanrıları) bileklerinde saate benzer birşey vardır. Ya iletişim aracıydı ya da ışınlanmak için kullanıyorlardı.
member
Activity: 63
Merit: 10
November 11, 2017, 03:29:34 AM
#25
pagan dinleri ütopik bir hayalden ibaret bence.
member
Activity: 336
Merit: 11
November 10, 2017, 10:06:15 PM
#24
Şaman inançları o kadar eskiye dayanıyor ki belki de bizlerin kökleri bile onlara uzanıyordur. İnançlarına saygılılar çok ancak biraz sert yaşıyorlar bu inançlarını. Kurban ayinleri bunun en net kanıtıdır. "Valhalla" yani bizim cennetimiz gibi biyer, onların kurtuluşunu ifade ediyor ve özellikle savaşta sevinçle ölmeye koştukları söyleniyor.. Çok ilginç..

bilgide küçük hatalar olabilir mi?
ilk olarak şamanlar ve şaman inancına sahip insanlar doğaya ve hayvanlara çok saygılıdırlar.
bir ormana girecekleri zaman bile önce izin isterler.
bütün şamanlar kendilerini bir hayvan ile betimlemişlerdir ve seçtikleri o hayvanın özelliklerini gösterdiğine inanırlar

tabi kurban geleneği de vardı. kurban için şamanlar farklı hayvanları seçebilir; geyik, boğa veya at bu seçimler amaç doğrultusunda değişir.

çünkü Valhalla vikinglerde Odinin evinin savaşçılar için ayırdığı salon olarak geçer.
şamanların cenneti ise uçmağ dır. ondan dolayıdır zaten uçmağa varmak diye bi tabir vardır. özellikle Türkçü kesimler kullanır.

İslam dininde de eski dinlerden çok yansıma var.
şamanlardan kurban
yahudilerde ki oruç
diğer dinlerde ki haç
yine yahudilerde bizim namaza çok benzeyen ibadetleri var.
biz kabe ye yönelirken onlar kuduste biyer vardı oraya yöneliyor. ayaklar bitişik eller semada dua edilir, rukuya varır sonra 3 adım geri giderek sağa ve sola eğilir. tabi onlarında dualarında belli bir sistematik var.
member
Activity: 532
Merit: 12
November 10, 2017, 07:15:25 PM
#23
Şaman inançları o kadar eskiye dayanıyor ki belki de bizlerin kökleri bile onlara uzanıyordur. İnançlarına saygılılar çok ancak biraz sert yaşıyorlar bu inançlarını. Kurban ayinleri bunun en net kanıtıdır. "Valhalla" yani bizim cennetimiz gibi biyer, onların kurtuluşunu ifade ediyor ve özellikle savaşta sevinçle ölmeye koştukları söyleniyor.. Çok ilginç..
member
Activity: 154
Merit: 10
October 22, 2017, 04:48:16 PM
#22
İlginç bir teori.
member
Activity: 84
Merit: 10
October 22, 2017, 04:47:39 PM
#21
Günümüzde dahi birçok şamanizm inanışı ve kültürü halen daha kullanılmaktadır bunların basit örneklerine bakmak gerçekten insanı şaşırtıyor .

dua ederken göğe bakmak.

türbeye gitmek.

kurbanı süslemek.

kına yakmak.

çul, çaput bağlamak.
jr. member
Activity: 68
Merit: 6
VOXXO | New ICO for Music
October 22, 2017, 04:44:30 PM
#20
Yorumların çoğunu okudum. Ne yazık ki din konusunda yeterli bilgiye sahip değil birçoğunuz. Hz. Adem den bu yana geçerliliği olan ibadet şekli namazdır. Yani hep islam.insanin dünya hayatı başladığından beri İnsanlara ve milletlere hep peygamberler göndermiştir. Toplumlar peygamberlerin yolunda gittiyse zamanla inancları ya unutup ya da eklemeler yaparak hak yolunda gitmesi gerekirken batıla sapmışlardır. Bu sapkınlıklar kimi toplumlar için manevi tahribata kimi toplumlar için onların felaketi olmuştur.

Şaman inancı banada ilginç gelmiştir. Doğa ile barışık falan filan. Şimdi de şaman dini yok mudur sanıyorsunuz. Bakınız. Spituralistlere, yogacilara yok sevgi içimizde falan, yok meleklerimle konuşuyorum falan. İşte bunlar bizim bu zamanın güncellenmiş şamanları. Elinizin altında telefon, bilgisayar internet var. Araştırın, sorgulayan ne demek istediğimi anlayacaksınız.
full member
Activity: 238
Merit: 100
October 22, 2017, 04:43:35 PM
#19
Gök tengri ve Ay ata. O kadar mükemmel öğretileri olan bir yaşam biçimi ki bunu benimsemek hepimizin genlerinde var. İslamiyetten önce atalarımızın kendi kültürlerinden doğan bu din islamiyet gibi aslında bizle alakası olmayan arapların öğretilerinden kat kat iyidir. En azından bizim kültürümüzdür.
member
Activity: 84
Merit: 10
October 22, 2017, 04:15:35 PM
#18
Gök Tanrı dini tek Tanrılı bir dindir. Dolayısıyla Tanrı Ülgen, Tanrı Erlik gibi Tanrılar yoktur. Bunlar sadece mitolojidir. Şamanizim dini diye de bir din olmayıp adı Gök Tanrı dinidir. Şamanizm olgusu Yunanlılarla, İranlılarla, Ermenilerle vs. ilgili bazı eklemeler sonucu son zamanlarda ortaya çıkmıştır. Ve Şamanizm olgusu çok sayıda milletin inancında vardır. Oysa Gök Tanrı dini sadece Türklere ait bir dindir. Şu andaki Altay ve Yakut Türklerinin inanç sistemi Kam’lıktan bozularak elde edilmiştir. Yani Türk olmayan son araştırmacılar kendi milletlerinin bazı kişiliklerini eklemişlerdir.
full member
Activity: 210
Merit: 100
October 20, 2017, 02:08:44 PM
#17
şimdiki islamdan daha güzzel olacağı kesin bana göre.
full member
Activity: 840
Merit: 103
October 20, 2017, 01:55:52 PM
#16
Şamanizm bir inanç değildir aksine kültürdür panteizm deseniz neyse Smiley

@Piratte bazı şeylerin cümlelere aktarılması yanlış ulaşmak isteyenler zaten ulaşacaktır sembolik kalması daha iyidir..
Haklisin. Ben sadece kitaplarda gecen olaylarin daha eski olan sumer tabletlerinde de gectigini soylemistim. Tum bunlara hikaye denilmesini anlarim eger kisi diger inanclari da sacma buluyorsa ama daha eski bir kaynaga, hatta diger kitaplara inanmayip en dogru bizim dindir denilmesi tuhaf geliyor. Bu insanlar birde kitapta degistirilmedigi yazdigi icin degistirilmedigine inaniyor.
Yaratmak sadece tek bir varliga has bir ozellik degildir ki yapay zekanin gelisecegi ve insanlarinda bir organik, dusunebilen canli meydana getirecegi gunleri bekliyorum . Insan kadar yapay zekaya sahip robotlar icin 10+ kadar daha zaman var. Bunlar zor seyler degil sadece teknolojinin biraz daha gelismesi gerekiyor ayrintiya girmeyecegim seyler icin yani isin ozeti insanlarda zamani gelince baska canlilar yaratacaklar.

     o      (herseyin temelinde tanri denilen varlik buysa)
    / \
  o    o    (bunlar)
 /\   /\
o  oo  o (ve bunlar hepsi 1i olusturur tanridan gelen tanrisal bir parca tasir, kendi enerjisinden varolmus butunden bir parcadir)

Bu arada suan boyle bir konu ekside populere girdi ya aramizdan biri yada hayatin tuhaf suprizleri olsa gerek Smiley Gilgamis destani da okunmali ben soylememisim
https://eksisozluk.com/dinler-sumer-geleneginden-cikmistir--5478363?a=popular&p=1
sr. member
Activity: 532
Merit: 250
October 19, 2017, 05:13:31 PM
#15
Şamanizm bir inanç değildir aksine kültürdür panteizm deseniz neyse Smiley

@Piratte bazı şeylerin cümlelere aktarılması yanlış ulaşmak isteyenler zaten ulaşacaktır sembolik kalması daha iyidir..
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
October 19, 2017, 05:12:17 PM
#14
member
Activity: 68
Merit: 10
October 19, 2017, 04:37:57 PM
#13
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
October 19, 2017, 04:09:24 PM
#12
şaman yani ilk türklerin  inandığı din bence bütündünya yeniden bu dine dönmeli diye düşünüyorum inandığımız tanrının aslında doğa ve evren olduguna inan insanlar azınsanmayacak kadar varlar ama bi düşünsenize bütün insanların aslında tanrının doğa oldugunu kabul etiğini doğayla beraber yaşamayı başardığımızı bi ağaca zarar dahi vermek tanrıya zarar vermek oldugunu dünya sizce ozman cidden cennet olmazmıydı ?? herekzi bu dine davet etmeli bence
ilk türklerden önce türk yok muydu acaba :9 her millete bir elçi gönderilmiş ancak insanlar zamanla tahrif etmiş, Buda'nın da nebi olabileceğinden bahsedenler var.

Bence mesele iyi bir insan olmak. Einstein'ın bir sözü var; "Eğer insanlar sadece cezalandırılmaktan korktukları ya da ödüllendirileceğini umut ettikleri için iyi kalplilerse; o halde gerçekten çok acınacak haldeyiz." diye.

Daha da ileri gidelim, Dawkins'in "Gerçekten iyi olmaya çalışmaktaki tek sebebin Tanrı’nın onayını ve ödülü almak ya da kınaması ve cezalandırmasından sakınmak mıdır? Bunun ahlaklı olmakla hiçbir ilgisi yoktur, bu yalnızca yağcılık etmektir, dalkavukluktur." demiş. Bu beni hep ateistlerin ahlakının, dindar olan kişiye göre daha kıymetli olduğunu düşündürür. Dindar bir insan güzel ahlaklı, dininin gerektirdiği kurallara uyan biri olmak zorunda. Fakat bir ateistin böyle bir sorumluluğu yok, yasalara aykırı bir şey yapmadığı sürece istediğini yapabilir. Sonuç olarak önemli olan din değil insanda bitiyor. Bir kimse dinden bağımsız olarak da iyi biri olabilir.
ateistlerin günümüzde birçok dindardan(!) daha ahlaklı-dürüst olduğuna katılıyorum, tek farkla: dine inanıp dinden çıkmış ancak bunu genelde ifade etmemiş (bunlara münafık deniyor kısaca) olmamak kaydıyla. en çok korkulması gereken de bu tür insanlar...
iyi bir insan olmak bu dünyada güzel ve takdir edilesi olmakla birlikte tanrı inancının yerleşmediği insanların ötede azap görmesi sorgulanır genelde! bu inançla alakalı bir konu ve adaletsizlik olduğu söylenir ancak "inanmadığınız bir 'şey'den azap görmekle tehdit edilmeyi" adaletsizlik olarak ifade etmek de saçma bence! zaten inanmıyorsun bırak da senin dışında da bir paradigma olsun. Jean claoude van damme gibi kalasa vurup vurup "acı yok acı yok" demekle eşdeğer bir durum bu...bir de gerçekten iyi olanların Allah tarafından son nefesten önce iman ettirilmediğini de kimse bilemez ve ya kötü birinin son nefeste imansız gitmediğini de kimse bilemez.
öte yandan "iyilik" de değişken bir kavram: ensar'da çocuk tacizi vs olaylar gibi düşünün, dışardan baktım yeşil türbe içine grdim estağfur tövbe Cheesy bazıları da hitler'e rahmet(!) okuyor mesela: 50 milyon insanın öldürüldüğü 5 milyon yahudinin kitlesel soykırıma uğradığı bir savaşın mimarına!!!

bir de din konusunda tereddüte düşenler için bir kıssa: inanmayan birisi abide şahsiyetlerden birine gelir ve "tuttuğun oruç kıldığın namaz yaptığın iyilikler kaçındığın günahlar...Ya Allah yoksa" der o da "Ya varsa" diye yanıtlar. yani inanmakla pek birşey kaybetmez insan günah bile işleyebilir tövbe eder pişman olur yine işler ama İnanmak bu hiçbir şeye değişilmez. Ölünce ne olacak bize? Bu dünyada onca haksızlığın bir bedeli olmaycak mı? İyilerin kötülerden farkı kalmayacak mı?
full member
Activity: 840
Merit: 103
October 19, 2017, 03:48:27 PM
#11
Atalarımızdan kalan batıl inançlar bence inanmaları biraz saçma
Sizin su 1000+ yillik din dediginiz kitaplar var ya ha iste onlar 5000+yillik sumer tabletlerinde daha acik ve eksik olan kisimlariyla anlatilmis. Hani su bilindik dinlerde oldugu gibi ozet halinde de degil.

Hımm , dediklerinizden Adem ve Havva varmış sonucunu çıkarabilir miyiz burdan. Kitapları gönderen Adem'e ne dediysek şimdi de o demiş gibi bir sonuç çıkıyor galiba.
Tavsiyem once bilinen yazili din kitaplarinin okunmasi sonra sumer tabletlerinini
Herseye gucu yeten tanri neden dunyayi 7 gunde yaratir?
Nuh disinda balik tutan insanlar, gemisi olanlar yok muydu?(O sadece bir gemi degildi denizaltiydi oyuzden etkilenmedi) Nuh butun canlilardan 2 taneyi nasil gemiye sigdirabilir ki ? (tabiki yapmadi sedir agacindan bir sandigin icinde dunya uzerinde yapilan genetik calismanin sonucunda toplanan butun canli dnalari vardi) ve gemi karaya oturdugunda kurban verdigi soylenir. (ya bir hayvan nesli yokoldu yada burada soylenenle arada bir celiski var o hayvan turunden bir cift degilde biraz daha fazla alindi)
Sumer tabletlerinde insanlarin uzayli bir irk tarafindan genetik calismalarin sonucunda basta ayak islerini yapsinlar diye yaratildigi soyleniyor. Adem ve havva kismida var. Insan irki ilk yaratildiginda karar verme mekanizmasi yoktu. Enki onlarinda kendileri gibi olmasi gerektigini dusundu onlara kendi dna ozunden verdi. Enlil ise dunyalilarin varolmamasi gerektigini dusunuyordu. Tufani yaptilar ve insanlari kurtarmamalari icin digerlerine soz verdirdiler. Enki tufandan once verdigi sozden dolayi bunu bir insana duvara konusurmus gibi fisildadi ve denizalti seklindeki geminin planlarini verdi.
Benim demek istedigim din kitaplari sumer tabletlerinin carpitilmis hali. Tanri ve seytan arasindaki kapisma aslinda elil ve enki arasinda gecen olaylardir. Din kitaplarinda enki seytanmis gibi anlatilir ve pek bilgi verilmez. Sadece kotudur ve sizi kandirir, butun kotuluklerinizin sebebi o dur denir.
Yılan kadına, «Tanrı gerçekten, 'Bahçedeki ağaçların hiçbirinin meyvesini yemeyin' dedi mi?» diye sordu. Kadın, «Bahçedeki ağaçların meyvelerinden yiyebiliriz» diye yanıtladı, «Ama Tanrı,'Bahçenin ortasındaki ağacın meyvesini yemeyin, ona dokunmayın; yoksa ölürsünüz' dedi.»  Yılan, «Kesinlikle ölmezsiniz» dedi, «Çünkü Tanrı biliyor ki, o ağacın meyvesini yediğinizde gözleriniz açılacak, iyiyle kötüyü bilerek Tanrı gibi olacaksınız.» Kadın ağacın güzel, meyvesinin yemek için uygun ve bilgelik kazanmak için çekici olduğunu gördü. Meyveyi koparıp yedi. Yanındaki kocasına verdi, o da yedi. İkisinin de gözleri açıldı. Çıplak olduklarını anladılar. Bu yüzden incir yaprakları dikip kendilerine önlük yaptılar.
Burada bahsedilen sey kazanilan bir farkindaliktir. Din kitaplari enlilin dilinden aktarilmistir. Insanlarin bilinc ve farkindalik kazanmasini istemiyordu.
newbie
Activity: 39
Merit: 0
October 19, 2017, 02:28:50 PM
#10
Bence mesele iyi bir insan olmak. Einstein'ın bir sözü var; "Eğer insanlar sadece cezalandırılmaktan korktukları ya da ödüllendirileceğini umut ettikleri için iyi kalplilerse; o halde gerçekten çok acınacak haldeyiz." diye.

Daha da ileri gidelim, Dawkins'in "Gerçekten iyi olmaya çalışmaktaki tek sebebin Tanrı’nın onayını ve ödülü almak ya da kınaması ve cezalandırmasından sakınmak mıdır? Bunun ahlaklı olmakla hiçbir ilgisi yoktur, bu yalnızca yağcılık etmektir, dalkavukluktur." demiş. Bu beni hep ateistlerin ahlakının, dindar olan kişiye göre daha kıymetli olduğunu düşündürür. Dindar bir insan güzel ahlaklı, dininin gerektirdiği kurallara uyan biri olmak zorunda. Fakat bir ateistin böyle bir sorumluluğu yok, yasalara aykırı bir şey yapmadığı sürece istediğini yapabilir. Sonuç olarak önemli olan din değil insanda bitiyor. Bir kimse dinden bağımsız olarak da iyi biri olabilir.
member
Activity: 68
Merit: 10
October 19, 2017, 06:56:08 AM
#9
Atalarımızdan kalan batıl inançlar bence inanmaları biraz saçma
Sizin su 1000+ yillik din dediginiz kitaplar var ya ha iste onlar 5000+yillik sumer tabletlerinde daha acik ve eksik olan kisimlariyla anlatilmis. Hani su bilindik dinlerde oldugu gibi ozet halinde de degil.

Hımm , dediklerinizden Adem ve Havva varmış sonucunu çıkarabilir miyiz burdan. Kitapları gönderen Adem'e ne dediysek şimdi de o demiş gibi bir sonuç çıkıyor galiba.
full member
Activity: 840
Merit: 103
October 19, 2017, 06:16:25 AM
#8
Atalarımızdan kalan batıl inançlar bence inanmaları biraz saçma
Sizin su 1000+ yillik din dediginiz kitaplar var ya ha iste onlar 5000+yillik sumer tabletlerinde daha acik ve eksik olan kisimlariyla anlatilmis. Hani su bilindik dinlerde oldugu gibi ozet halinde de degil.
newbie
Activity: 30
Merit: 0
October 19, 2017, 05:42:53 AM
#7
Sana kesinlikle katılıyorum şamanlık gerçekten çok güzel bir inanış biçimi olabilir
Pages:
Jump to: