İyi güzel söylüyorsun dostum da parayı sadece betona gömmek mi bu kadar büyüttü ülkeyi rakamlarla oynayarak ancak kendimizi kandırırız. Biz üretemiyoruz kota uygulanıyor kısmına katılmıyorum, para katma değeri yüksek alanlara kanalize edilirse çar çur edilmezse gayet güzel üretim de yapılır ihracat da yapılır.
Katma değerli ürünü üretmek için, teknoloji, yetişmiş insan gücü, sabır ve zaman gereklidir. İktidarlar en hızlı geri dönüş alabilecekleri yolları tercih ediyorlar.
Bu yüzden inşaat sktörünü ateşmlemek kolaylarına geliyor.
inşaat sektörü ile yurtiçinde şirketleri zengin edersin. kaç tane şirketimiz yurt dışında şu kadar milyar dolarlık inşaat ihalesi alıyor, kaç tanesi. bunlar işin kolayına kaçmak. kur fabrika, üret, geliştir, dünya markası oluştur. toplasan inşaat şirketleri bir tane samsung yapabilecek mi acaba. benim bildiğim lokomotif sanayidir. aslında bu da klişe laf. asıl lokomotif yüksek teknoloji şirketleri. ama ülkemizde son derece az.
Arge yapacak insan kaynağımız yok. Araştırma geliştirme zaman para ve sabır gerektiren süreçlerdir. Bizim milletçek bu süreçleri destekleyecek mecalimiz yok maalesef. Sanayi üretimi demişsiniz de ne üreteceğiz? neyin sanayisi var Türkiye'de? Dünya ile rekabet edebileceğimiz 3 - 5 kalem : gıda işleme makineleri, tekstil, dışında aklıma birşey gelmiyor. Ayrıca Yurt dışında faaliyet gösteren, çok büyük inşaat ve elektrik taahüt firmalarımız var. onları da unutmayalım; bir gama inşaat, tekfen gurubu misal.
Aynen katma değeri yüksek teknoloji ürünlerini geliştirip satmak piyasanın ve ekonominin canlanması için çok önemli öyle şirketler var sadece nakit rezervi birçok ülkenin yıllık gelirini sollamış durumda
Katma değerli ne üreteceksin de satacaksın? Ben söyleyeyim. Yapılabilecek tek şey var. Yazılım geliştirme işine yoğunlaşılırsa belki yırtarız milletçek.
Ama onda da yetkin eleman sıkıntısı hat safhada.