Pages:
Author

Topic: ANALİZ : Ekonominin yüksek oranda büyümesi iyi midir? - page 3. (Read 639 times)

legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
İyi güzel söylüyorsun dostum da parayı sadece betona gömmek mi bu kadar büyüttü ülkeyi rakamlarla oynayarak ancak kendimizi kandırırız. Biz üretemiyoruz kota uygulanıyor kısmına katılmıyorum, para katma değeri yüksek alanlara kanalize edilirse çar çur edilmezse gayet güzel üretim de yapılır ihracat da yapılır.

Katma değerli ürünü üretmek için, teknoloji, yetişmiş insan gücü, sabır ve zaman gereklidir. İktidarlar en hızlı geri dönüş alabilecekleri yolları tercih ediyorlar.
Bu yüzden inşaat sktörünü ateşmlemek kolaylarına geliyor.

inşaat sektörü ile yurtiçinde şirketleri zengin edersin. kaç tane şirketimiz yurt dışında şu kadar milyar dolarlık inşaat ihalesi alıyor, kaç tanesi. bunlar işin kolayına kaçmak. kur fabrika, üret, geliştir, dünya markası oluştur. toplasan inşaat şirketleri bir tane samsung yapabilecek mi acaba. benim bildiğim lokomotif sanayidir. aslında bu da klişe laf. asıl lokomotif yüksek teknoloji şirketleri. ama ülkemizde son derece az.

Arge yapacak insan kaynağımız yok. Araştırma geliştirme zaman para ve sabır gerektiren süreçlerdir. Bizim milletçek bu süreçleri destekleyecek mecalimiz yok maalesef. Sanayi üretimi demişsiniz de ne üreteceğiz? neyin sanayisi var Türkiye'de? Dünya ile rekabet edebileceğimiz 3 - 5 kalem : gıda işleme makineleri, tekstil, dışında aklıma birşey gelmiyor. Ayrıca Yurt dışında faaliyet gösteren, çok büyük inşaat ve  elektrik taahüt firmalarımız var. onları da unutmayalım; bir gama inşaat, tekfen gurubu misal.

Aynen katma değeri yüksek teknoloji ürünlerini geliştirip satmak piyasanın ve ekonominin canlanması için çok önemli öyle şirketler var sadece nakit rezervi birçok ülkenin yıllık gelirini sollamış durumda

Katma değerli ne üreteceksin de satacaksın? Ben söyleyeyim. Yapılabilecek tek şey var. Yazılım geliştirme işine yoğunlaşılırsa belki yırtarız milletçek.
Ama onda da yetkin eleman sıkıntısı hat safhada.

member
Activity: 560
Merit: 11
ekonomik büyüme yüzdeleri insanın içini ferahlatıyor. hani nerelere geldik dedirtecek türden. ama işin aslı öyle değil. her ay aldığın maaşın, hayat pahalılığına yenik düşüyorsa giderek fakirleşiyorsun demektir.

Youtube'da köfteci yusuf videosuna denk geldim. 2012'de yayınlanmış. 200 gram porsiyonluk köfte 6 liraymış o vakitler. şu anda son fiyata baktım 14 lira. Amerikada bu kadar agresif artışlar göremezsin. çocukluğumuzda övündüğümüz kendi kendine yetebilen ender ülkelerden biri olma vasfımızı kaybedeli çok oldu.
full member
Activity: 448
Merit: 100
send and receive money instantly, w/no hidden cost
Aynen katma değeri yüksek teknoloji ürünlerini geliştirip satmak piyasanın ve ekonominin canlanması için çok önemli öyle şirketler var sadece nakit rezervi birçok ülkenin yıllık gelirini sollamış durumda
newbie
Activity: 168
Merit: 0
inşaat sektörü ile yurtiçinde şirketleri zengin edersin. kaç tane şirketimiz yurt dışında şu kadar milyar dolarlık inşaat ihalesi alıyor, kaç tanesi. bunlar işin kolayına kaçmak. kur fabrika, üret, geliştir, dünya markası oluştur. toplasan inşaat şirketleri bir tane samsung yapabilecek mi acaba. benim bildiğim lokomotif sanayidir. aslında bu da klişe laf. asıl lokomotif yüksek teknoloji şirketleri. ama ülkemizde son derece az.
full member
Activity: 602
İyi güzel söylüyorsun dostum da parayı sadece betona gömmek mi bu kadar büyüttü ülkeyi rakamlarla oynayarak ancak kendimizi kandırırız. Biz üretemiyoruz kota uygulanıyor kısmına katılmıyorum, para katma değeri yüksek alanlara kanalize edilirse çar çur edilmezse gayet güzel üretim de yapılır ihracat da yapılır.
legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
Gün gelip bu hıyarları savunacağım aklıma gelmezdi ama,

ben bu konuda yazılanlara katılmıyorum. İnşaat sektörü Türkiye'de her zaman lokomotif sektör olmuştur. sen o 600 lirayı betona yatırmadın aslında. İnşaat sektörüne harcadın, bunun içinde çimento fabrikaları, demir fabrikaları, işçiler, müteahhitler, bu sektöre hizmet ve malzeme veren yan sektörler hepsine para pompalamış oldun.

Dolayısı ile kağıt hesabında sen 1 liralık adam olmuş olabilirsin ama aslında 600 liralık hayat verdin ekonomiye.  Üstelik bu sirkülasyon sırasında dolaylı vergiler ile o 600 liranın %20 sini geri topladın vatandaştan.

Kamu ekonomisi bakkal hesabı ile yönetilmez arkadaşlar. Bu kadar da ön yargılı olmayalım.

Her ülke kendi iç dinamiklerine bağlı olarak değerlendirilmelidir. Türkiye de ihracata dayalı veya üretime dayalı bir büyüme modeli yürütmek neredeyse imkansız.
Çünkü doğru düzgün üretmiyoruz. Ürettiklerimiz de dünya pazarında rekabet edecek özellikte ve güzellikte değil.
İhraç edebileceğimiz 3 - 5 kalem şey var. Onlarda da alıcı ülkelerin kotaları ile karşı karşıyayız. Bu nedenle büyümek için inşaat sektörünü iteklemekten daha iyi bir çözüm yok elimizde.
member
Activity: 252
Merit: 10
"Cebinde 100 lira paran var.
Üstüne 500 lira borç aldın.
Şov amaçlı,
Kar getirmeyen yatırıma yatırdın.Mesela betona.
600 liralık adamım diye övünüyorsun.
Halbuki sen artık 100 liralıkta değilsin
Borç aldığın para senin değildi,
Borcun faizi de 99 lira olsun.
Sen artık 1 liralıksın"

kar getirmeyen yatırım yapmak aptallıktır. öncelikle karı ön planda tutmak lazım ve kar bazlı bakılmalı

yatırım yaptığımız betonun getirisi ney ??
aldığımız faranın vadesi faiz oranı ve geri odeme şekli ney?

bunları bilirsek eğer yaptığımız beton yatırımı kendi kendini amorti ediyormu ve kaç yıldan sonra kar bırakıyor bunları da bilmemiz gerekir. eğer kısa vadede kendini amorti ediyor ve kara geçiyorsa yaptığımız yatırım mantıklıdır.
newbie
Activity: 152
ondan sonra vay efendim kötü yönetiliyoruz falan filan diyen kişiler bu konuyu iyi araştırsın da büyüyormuş gibi göstermek neymiş öğrensinler..
newbie
Activity: 210
lastiği şişiriyoruz ama içini havayla dolduruyoruz ve o lastiğin çeperi artık maksimuma dayandı, patlayacak.umarım patlamadan o hava söndürülür..
jr. member
Activity: 434
Merit: 1
Mehmet Şimşek in yapmış olduğu açıklamada,  büyümenin tüketime bağlı olduğunu söylediğini unutmayalım. Sürdürülebilir bir büyüme için tüketim değil üretim olması gerekir. Yoksa piyasalar bu şekilde dalgalanmaya devam eder ve ekonomi sürekli sos sinyalleri verir. Bu
member
Activity: 252
OPEN GAMING PLATFORM
Buyumenin nereye dogru oldugu onemli ama. 4% buyumek onemli degil, borc miktari ve cari acigin artmamasi gerekiyor. Ithalat ihracat icinde calisilmasi gerekli, zamaninda Vehbi koc un lafi vardi 1usd lik urun satmak icin 1.5usd mal almamiz gerekiyor diye.
member
Merit: 33
Üretim üretim üretim. Bu işten cıkmamızın başka yolu yok. Üretip ihracat yapamazsak gelecek çok parlak değil. Seçimden sonra ne yapıp edip mutlaka çok ithal ettiğimiz ürünleri üretmemiz gerekiyor. Yoksa betonla bu iş olmaz, olamaz.
newbie
Activity: 168
kendi kendine yetebilen ekonomimiz olsa yurt içi hasıla ile durumu idare etme olasılığımız olabilirdi. ama biz dolar, euro üzerinden ithalat ağırlığı olan ülkeyiz. açın tv reklamlarını alayı yabancı. elin liptonu karadenizden bizim çayları alıp satıyor. dünyaca ünlü markamız çok az.
member
Activity: 294
Ülke ekonomimizin AVM ve siteler üzerine kurulu olduğunu düşünürsek. Sadece beton dikerek nereye kadar gideceğiz acaba bunun geri dönüşü ne kadar olacak. 10 yıl sonrasında parayı nereden bulacağız. Asil meseleler bunlar. Sen savaş uçağı üret fabrika kur ama büyümen 3.5 olsun hiç önemli değil gelecek için yatırım sonuçta.
full member
Activity: 1358
Merit: 193
neyle büyüdüğüne göre değişir. ihracat yaparak büyüyorsan tabiki iyidir ki iç tüketime de yansıyacağı için dahada iyi olur. yok sadece iç tüketimle ve dışardan sıcak para ile büyüyorsan eninde sonunda patlarsın bkz. türkiye.
jr. member
Activity: 224
Merit: 4
yarım yamalak iş yapılırsa olacağı bu. konu farklı ama nasıl denetimsiz olduğumuzu anlatayım. kaç tane cinsel içerikli sms geldi bana. öyle sitelere tel numarasını da vermedik. sms de firmanın kodu var. hangi akla mantıkla atıyorsun bu sms i. yetişkin olmayan çocuk okusa bir düşün. bunlar için şikayet hattı kurmuşlar. sorunu ilk başta düzeltmezsen orası da iş yapmaz. böyle başı boş yönetim tarzına sahip oldukları için benim oyumu alamayacaklar.

ekonomik büyüme bence aldatmaca. o rakamların gerçekliğinden emin değilim. haa doğru da olsa bizim hayat pahalılığına çözüm sunmuyor. antep fıstığı 200 lira mı oldu ooo ithalat yaparım bak 50 lira düştü diye seviniyorlar. yazık vallahi. spekülatörlerin önüne geçeceklerine. kolay yolu seç.
full member
send and receive money instantly, w/no hidden cost
Üretim olmadan sanla büyüme rakamlarıyla ortalığı ayağa kaldırma girişimin sonucunda ortaya çıkan yüksek enflasyon ve işsizlik rakamlarının acı faturasını hepimiz yaşıyoruz ve yaşıyacağız da
full member
Activity: 602
Olayı halkın anlayacağı dille bir kaç cümleyle güzelce özetlemiş, ama düşünmeyen sorgulamayn bir topluluk olduğumuz için fişeklemeye çabuk geliyoruz ve araştırma konusundaki eksikliklerimiz de ortaya çıkıyor.
member
Activity: 728
Trphy.io
Söylediğin gibi ekonomik büyüme iyidir ama bunun dayanağı nedir onu çok iyi incelemek gerekir.
Gündeme yönelik de aslında bilgilendirici bir yazı olmuş ama anlayana artık...
member
Activity: 244
Üreterek ekomominizi büyütüyorsanız iyide, bizim ülkemizdeki gibi ekonomik büyümeler biraz havada kalıyor. Üretim adına hiçbir şey kalmadı sadece ithal ediyoruz. Daha önce dünyada üretimde ilk sıralarda bulunduğumuz çoğu şeyi artık ithal eder hale geldik.
Pages:
Jump to: